NRK Meny
Normal

Eivind ble årets Virtuos

- Du spiller med stort overskudd, inderlighet og personlighet, mente juryen - og sendte bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad (17) rakt til topps i NRKs store solistkonkurranse Virtuos.

Eivind Holtsmark Ringstad

Eivind Holtsmark Ringstad fra fra Oslo gikk til topps i årets Virtuos.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Det var rekordmange påmeldte til årets viktigste konkurranse for unge klassiske musikere, og i følge NRKs juryformann Arild Erikstad har nivået aldri vært høyere. Tidligere Virtuosvinnere er trompetisten Tine Thing Helseth, og fiolinistene Eldbjørg Hemsing og Guro Kleven Hagen - alle har de fått reale karriereløft etter seieren. Og søndag var det altså bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad (17) fra Oslo sin tur.

- Seieren betyr veldig mye, og jeg var nesten max fornøyd med spillingen i kveld. Av en eller annen grunn var jeg ikke så nervøs heller, selv om jeg aldri har spilt med så stort orkester før, sa den lykkelige nyslåtte Virtuosen da 1. plassen var innkassert.

Se finalen i nett-TV her

Finalistene i Virtuos 2012

Påmeldingen til årets Virtuos var rekordstor, og de fem finalistene var fra venstre trompetisten Hans Marius Andersen som vant publikumsprisen, pianist Ellisiv Tandberg, vinneren Eivind Holtsmark Ringstad, cellist Sandra Lied Haga, og slagverker Stian Sopp. Bak programleder Espen Beranek Holm.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Gleder seg til Wien

Med seieren følger Den Norske Solistpris på 100 000 kroner, og gjeve konsertoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen. Og sist, men absolutt ikke minst - i mai skal Eivind representere Norge i Eurovisjonens talentkonkurranse Young Musicians. Finalen her spilles på rådhusplassen i Wien foran 40 000 tilskuere.

- Det gleder jeg meg veldig til, det blir stort, smiler Eivind, som har spilt siden han var fem år. Nå går han på musikklinja på Foss videregående i Oslo, og på Barrat Dues Musikkinstitutt.

- Jeg kommer fra en musikkfamilie der både foreldrene mine og søsknene mine spiller, så musikken har vært rundt meg hele tiden. Det er musikk jeg elsker å holde på med, og jeg har øvet mye - mye altså, understreker han.

- Spiller skammelig naturlig

I Virtuosfinalen spilte han to satser fra Bela Bartoks bratsjkonsert med Kringkastingsorkestret, og orkesterets sjefdirigent Thomas Søndergård var mektig imponert over Eivind.

- Han har en nesten skammelig naturlig musikalitet i spillet sitt, med initiativ, klang og nerve. Han musiserer ærlig, og jeg er sikker på at jeg kommer til å jobbe mer med han i fremtiden, sier Søndergård.

Selv smiler hovedpersonen beskjedent over lovordene.

- Jeg blir rørt, dette visste jeg ikke. Men musikken er alt for meg, den er min lidenskap.

Også publikumsvinneren Hans Marius Andersen (18) fra Askøy var fornøyd med kvelden.

- Det var gjevt å vinne publikumsprisen - det betyr at jeg har nådd frem i de tusen hjem, og det er stort!

Juryen i Virtuos

Her er juryen i årets finale, fra venstre pianisten Håvard Gimse, dirigenten Cathrine Winnes Trevino, NRKs Arild Erikstad, og KORKs solobratsjist Nora Taksdal. Til høre programleder Espen Beranek Holm.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.