Eivind (17) best i Europa

Eivind Holtsmark Ringstad (17) gjekk som første nordmann heilt til topps i den europeiske musikkonkurransen Eurovision Young Musicians fredag kveld.

Eivind Holtsmark Ringstad

Eivind Holtsmark Ringstad, her under den norske Virtuos-finalen.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Eivind Holtsmark Ringstad kvalifiserte seg til den internasjonale finalen gjennom sigeren i norske Virtuos i mars, og frå semifinalar i Wien sist helg.

– Overveldande

Fredag kveld vart han utropt til vinnar av konkurransen, etter å ha spelt frå Béla Bartóks bratsjkonsert under finalekonserten i Wien. Fiolinisten Emmanuel Tjeknavorian frå Austerrike kom på andreplass, og kanunspelaren Narek Kazazyan frå Armenia vart nummer tre.

– Overveldande, sa Eivind Holtsmark Ringstad etter finalen.

– Det var ei fantastisk oppleving å stå på den scenen, med ein bølgje av jubel frå publikum. Dette er det morosamaste eg har vore med på!

Nye solistoppdrag ventar

Eurovision Young Musicians-konkurransen vert halden annakvart år. Norske finalistar dei siste åra har vore Tine Thing Helseth (2. plass i 2006), Eldbjørg Hemsing (3. plass i 2008) og Guro Kleven Hagen (2. plass i 2010).

Då han vann Virtuos-finalen i Store Studio i mars, vann Eivind Holtsmark Ringstad i same slengen Den norske solistprisen på 100 000 kroner, og solistoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen.

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.

  • Disney+ rullet ut i USA

    Strømmetjenesten Disney+ ble lansert i USA, Canada og Nederland på tirsdag. Nesten to millioner mennesker hadde forhåndsbestilt den nye tjenesten, skriver Nettavisen. Disney valgte å avsløre katalogen med filmer og serier i en lang tråd på Twitter med 300 meldinger. I tillegg til innhold fra Disney får abonnentene også tilgang til filmer og serier laget av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic og 20th Century Fox. Prisen for Disney+ USA er cirka 65 kroner i måneden. Den ventes å komme til Norge tidlig i 2010.

    Disney+ sin logo
    Foto: Nick Agro / AFP