NRK Meny
Normal

Eirik Stubø blir ny Dramaten-sjef

Norske Eirik Stubø (48) er utnevnt til ny sjef ved teaterhuset Dramaten i Stockholm.

Eirik Stubø

Eirik Stubø, som i åtte år var sjef ved Nationaltheatret i Oslo, blir ny sjef for Dramaten.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Dramaten bekrefter i en pressemelding torsdag formiddag at Stubø får den svært prestisjefylte jobben som sjef for Sveriges nationalscene for teater.

Stubø, som nå er teatersjef på Stockholms Stadsteater, begynte sin teatersjef-karriere som ansvarlig for Rogaland Teater. Deretter var han sjef ved Nationaltheatret i Oslo i åtte år.

– Vanskelig å takke nei

Teateret, som har ligget ved Nybroplan i Stockholm siden 1908, er et av Europas mest velkjente og etterspurte, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

– Sveriges nasjonalscene er et unikt og tradisjonsrikt teater med store kunstneriske ressurser. Å få muligheten til å være med og lede Dramaten i årene som kommer, er et tilbud det var svært vanskelig å takke nei til, sier Eirik Stubø i en pressemelding.

Styreleder Daniel Sachs i Dramaten mener at Stubø har akkurat de kvalifikasjonene som de har lette etter.

– Som sjef har han enorme lederegenskaper samt erfaring fra spesielt Nationaltheatret i Oslo. Under sin tid der utviklet han teaterets internasjonale profil, sier han.

Stubø tiltrer sin nye stilling fra årsskiftet.

Dramaten

Dramaten er et av Europas mest velkjente teaterhus, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

Foto: Bengt Wanselius

– Kontroversielt

Dramaten har jobbet med å rekruttere ny sjef siden i høst, og henter dermed Stubø fra Stockholms Stadsteater bare åtte måneder etter at han fikk jobben der.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er det ventet at utnevnelsen vil bli kontroversiell.

– Å utnevne en sjef som akkurat har fått jobb hos en konkurrent, er i manges øyne støtende, skriver avisen.

NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl sier også at det er en kontroversiell tur som Stubø tar med å forlate Stadsteateret så raskt. Men hun tror dette er en «once in a lifetime»-mulighet som Stubø ikke har klart å takke nei til.

Les NRKs anmeldelse av Stubøs første stykke ved Stadsteateret.

– Et stort teaternavn

Karen Frøsland Nystøyl

– Eirik Stubø er ingen mainstream-regissør, og det er hans store styrke. Han gjør sine valg og står fjellstøtt på dem, sier NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl.

– Dramaten er Nordens mest ærverdige scene, det er et eget sus over den. Det er bare å gratulere, for det ligger mye anerkjennelse i den noe kontroversielle spaserturen Stubø nå gjør i Stockholm, sier Nystøyl.

Hun beskriver Stubø på denne måten:

– Stubø har, i alle fall gjennom det jeg har sett, vist vilje til å gå langt inn i verkene han regisserer, og ta dem på alvor. Han våger å bruke tid i fremføringene sine, og er konsekvent når han velger seg regigrep. Han er ingen mainstream-regissør, og det er hans store styrke. Han gjør sine valg og står fjellstøtt på dem. Take it or leave it, på en måte.

– Det er ikke uten grunn at The Guardian dro over for å anmelde hans første oppsetning ved Stadsteatern. Han er et stort teaternavn, sier hun.

Eirik Stubø er født i Narvik og har jobbet i både Aten og New York.

Regissøren er sønn av jazzmusikeren Thorgeir Stubø. Han har en magistergrad i filosofi ved Universitetet i Tromsø og har gått på Teaterhøgskolens regilinje.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Stubø.

Kulturstrøm

 • Varslar ny Harry Hole-bok

  Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

  Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lesarane rasar mot Elle

  – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

  Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

  Signy Fardal
  Foto: Aas, Erlend / Scanpix