Eirik Stubø blir ny Dramaten-sjef

Norske Eirik Stubø (48) er utnevnt til ny sjef ved teaterhuset Dramaten i Stockholm.

Eirik Stubø

Eirik Stubø, som i åtte år var sjef ved Nationaltheatret i Oslo, blir ny sjef for Dramaten.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Dramaten bekrefter i en pressemelding torsdag formiddag at Stubø får den svært prestisjefylte jobben som sjef for Sveriges nationalscene for teater.

Stubø, som nå er teatersjef på Stockholms Stadsteater, begynte sin teatersjef-karriere som ansvarlig for Rogaland Teater. Deretter var han sjef ved Nationaltheatret i Oslo i åtte år.

– Vanskelig å takke nei

Teateret, som har ligget ved Nybroplan i Stockholm siden 1908, er et av Europas mest velkjente og etterspurte, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

– Sveriges nasjonalscene er et unikt og tradisjonsrikt teater med store kunstneriske ressurser. Å få muligheten til å være med og lede Dramaten i årene som kommer, er et tilbud det var svært vanskelig å takke nei til, sier Eirik Stubø i en pressemelding.

Styreleder Daniel Sachs i Dramaten mener at Stubø har akkurat de kvalifikasjonene som de har lette etter.

– Som sjef har han enorme lederegenskaper samt erfaring fra spesielt Nationaltheatret i Oslo. Under sin tid der utviklet han teaterets internasjonale profil, sier han.

Stubø tiltrer sin nye stilling fra årsskiftet.

Dramaten

Dramaten er et av Europas mest velkjente teaterhus, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

Foto: Bengt Wanselius

– Kontroversielt

Dramaten har jobbet med å rekruttere ny sjef siden i høst, og henter dermed Stubø fra Stockholms Stadsteater bare åtte måneder etter at han fikk jobben der.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er det ventet at utnevnelsen vil bli kontroversiell.

– Å utnevne en sjef som akkurat har fått jobb hos en konkurrent, er i manges øyne støtende, skriver avisen.

NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl sier også at det er en kontroversiell tur som Stubø tar med å forlate Stadsteateret så raskt. Men hun tror dette er en «once in a lifetime»-mulighet som Stubø ikke har klart å takke nei til.

Les NRKs anmeldelse av Stubøs første stykke ved Stadsteateret.

– Et stort teaternavn

Karen Frøsland Nystøyl

– Eirik Stubø er ingen mainstream-regissør, og det er hans store styrke. Han gjør sine valg og står fjellstøtt på dem, sier NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl.

Foto: NRK

– Dramaten er Nordens mest ærverdige scene, det er et eget sus over den. Det er bare å gratulere, for det ligger mye anerkjennelse i den noe kontroversielle spaserturen Stubø nå gjør i Stockholm, sier Nystøyl.

Hun beskriver Stubø på denne måten:

– Stubø har, i alle fall gjennom det jeg har sett, vist vilje til å gå langt inn i verkene han regisserer, og ta dem på alvor. Han våger å bruke tid i fremføringene sine, og er konsekvent når han velger seg regigrep. Han er ingen mainstream-regissør, og det er hans store styrke. Han gjør sine valg og står fjellstøtt på dem. Take it or leave it, på en måte.

– Det er ikke uten grunn at The Guardian dro over for å anmelde hans første oppsetning ved Stadsteatern. Han er et stort teaternavn, sier hun.

Eirik Stubø er født i Narvik og har jobbet i både Aten og New York.

Regissøren er sønn av jazzmusikeren Thorgeir Stubø. Han har en magistergrad i filosofi ved Universitetet i Tromsø og har gått på Teaterhøgskolens regilinje.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Stubø.

Kulturstrøm

 • Kåret til årets redaktør

  Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land er årets redaktør i Oslo og Akershus. – Har gjort avisen tydeligere, skarpere og mer interessant, sier juryen. Bore begynte som sjefredaktør i avisen i mars i fjor. Prisen ble delt ut under årsmøtet til Oslo Redaktørforening mandag (NTB).

  Bjørn Kristoffer Bore
  Foto: Adrian Nielsen / Vårt Land / NTB Scanpix
 • Larry King (86) lager podkast

  I «The Millionth Question» skal amerikaneren intervjue et knippe kjente mennesker, melder TT. Hvem som stiller opp er så langt ikke avklart, men ifølge Rolling Stone står navn som Michael Jordan, Donald Trump og immunologen Anthony Fauci på ønskelisten. Etter 25 år på CNN takket programmet «Larry King Live» av i 2010. Programlederen ble rammet av slag i fjor, men han understreker at han kjenner seg så pass frisk at han gjerne vil fortsette med det han er flink til (NTB).

  Larry King
  Foto: Rodin Eckenroth / AFP/Scanpix
 • Drive in-arrangør konkurs

  Bary AS, det største norskeide selskapet innenfor sceneteknisk produksjon er konkurs. For å tilpasse seg i koronatider har de blant annet stått bak drive-in konsertene ved Norgers Varemesse i Lillestrøm. Nå er 45 ansatte uten jobb.