Hopp til innhold

– Buskmenn er dummest i verden

Harald Eia har intervjuet den omstridte raseforskeren Richard Lynn som påstår at urbefolkningen i Afrika er verdens dummeste folk. «Trygdekontoret» viste klippet og tok debatten.

thomas Seltzer, Harald Eia, Martine Aurdal og Asle Toje diskuterte arv og miljø
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se det omstridte klippet der Eia intervjuer den omdiskuterte britiske raseforskeren Richard Lynn.

Thomas Seltzer og Harald Eia

Thomas Seltzer og Harald Eia tok debatten om raser, kjønn fra Hjernevask til Trygdekontoret

Foto: Kristian Rostad / NRK

Da Thomas Seltzer introduserte «Trygdekontoret» som en "arv, miljø og holocaust-spesial" var det kanskje ikke uventet at det kontroversielle skulle få et visst spillerom.

Inn i mørkets hjerte

Med den brennhete debatten Harald Eias «Hjernevask» har satt i gang, var det nok ikke overraskende at programlederen i forkant hadde varslet om "den mørkeste utgaven av «Trygdekontoret» noensinne".

Eia, feminist Martine Aurdal og politisk forsker Asle Toje , var på plass for å fatte vedtak på debatten rundt arv og miljø. Dette fikk nytt drivstoff når «Trygdekontoret» viste et innslag fra neste episode av «Hjernevask», der Eia intervjuer den omdiskuterte britiske raseforskeren Richard Lynn .

Sammenligner folkegruppers IQ

– Vi var veldig i tvil om vi skulle ha med innslaget med Lynn, men vi ville vise den mest ekstreme posisjonen, forteller Eia.

– De aller fleste har problemer med å se på dette som seriøs forskning og man kan ikke sammenligne IQ-nivå på folkegrupper med helt forskjellig nivå av velstand, avslutter han.

– Buskmenn er verdens dummeste folkegruppe

Forskningsmetodene til Lynn skal kunne påvise genetiske forskjeller i intelligensen til raser, og er sett på som svært kontroversiell forskning.

Lynn trekker frem buskmenn fra Kalahari og Australias urbefolkning Aboriginerene, som verdens dummeste mennesker med IQ på rundt 60.

Videre trekker han frem søppelmann som et egnet yrke for disse folkegruppene.

Ikke mer «Hjernevask»

Eia har lært mye av både debatten og innspillingen av serien. Men han stiller seg tvilende til om det blir mer.

– Nå har jeg mest lyst til å lage humorprogram igjen sammen med Bård , så en oppfølger til Hjernevask ser jeg ikke for meg per i dag. Men det har vært veldig lærerikt å gjøre programmet og interessant å følge debatten som har oppstått.

Stiller til debatt med forskerne

Men helt ferdig med gen-debatten er han imidlertid ikke.

– Jeg skal til Trondheim for å være med i en debatt med flere av forskerne fra programmet, så jeg har ikke lagt gen-feltet helt på hylla riktig enda.

SE MER FRA TRYGDEKONTORET:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)