Hopp til innhold

Egypts president anklages for å plage forfattere

Kulturlivet i Egypt protesterer etter at forfatteren Ahmed Nagy fikk to år i fengsel for å skrevet en bok med eksplisitt seksuelt innhold.

Abdel Fattah al-Sisi på møte

FÅR KRITIKK: 150 forfattere og kunsterne har skrevet under på et støtteopprop, og en kjent tv-kommentator har kommet med overraskende sterk kritikk av president Abdel Fattah al-Sisi.

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

Det var en domstol i bydelen Bulaq her i Kairo som til slutt sendte Ahmed Nagy i fengsel.

Forfatteren og journalisten ble dømt til to år ubetinget fengsel for å ha fornærmet offentlig moral med et kapittel i sin bok «Bruken av livet». Der følger vi en ung mann og hans venner, først gjennom en dop og alkoholtung fest, før hovedpersonen ender hos en kvinne som har han sex med og alt beskrives i nærgående detalj.

Må betale bot

Boken ble trykket som en føljetong i et av Egypts litterære tidsskrift, Akhbar al-Adab, som ligger under en av de store statseide avisene. Tidsskriftets redaktør er dømt til å betale 10 000 egyptiske pund, omtrent det samme i norske kroner, i bot.

Saken mot Nagy har vært gjennom mange rettsinstanser. Han ble først frikjent, før han til slutt ble kjent skyldig og domsavsigelsen har skapt opprør i Egypts kulturliv, selv om det igjen er ankemuligheter.

150 forfattere, intellektuelle og kunstnere har skrevet under et støtteopprop, av dem er nok forfatteren Alaa Al-Aswany mest kjent utenfor Egypts grenser. De mener dommen bryter med generelle og privater frihter og med den nye grunnloven hvor ytringsfrihet er innskrevet. De mener også den skriver seg inn i et mønster der forfattere og journalisters arbeidskår har blitt veldig vanskelig.

Talkshow-vert med direkte appell

Den mest direkte og skarpeste kritikken av dommen kom fra den talkshow-verten Ibrahim Eissa.

Han støttet militærets maktovertakelse etter Mohammed Morsi i 2013. Men han gikk til et uvanlig angrep direkte på president Abdel Fattah al-Sisis styre som han beskyldte for å være et teokrati.

I en direkte appell til presidenten sa han at «din stat krenker grunnloven, plager tenker og skapere og fengsler forfattere». Han tillot seg til og med å si at flere forfattere forfølges av rettsapparatet nå enn under Det muslimske brorskapets ett år ved makten.

Den egyptiske staten har slått svært hardt ned på Brorskapet som nå er definert som en terrororganisasjon.

Les også: Bekymring over rettsforfulgte journalister

Tusener skal være fengslet

De har også fengslet mange sekulære kritikere, blant annet som følge av en svært streng lov mot protester og demonstrasjoner på gateplan. Menneskerettighetsorganisasjonene her vet ikke nøyaktig hvor mange som er fengslet av politiske årsaker, men det dreier seg om titusenvis av mennesker.

Egyptiske politiske myndigheter hevder at rettsapparatet er uavhengig, og at de ikke kan blande seg inn i juridiske prosesser.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober