Hopp til innhold

– Dette er en katastrofe

Antikke skatter i Egypt har blitt utsatt for hærverk og plyndring. – Katastrofalt, sier egyptolog.

Mideast Egypt Protest Antiquities

En av mumiene som tidlig lørdag ble ødelagt da tyver brøt seg inn i museet i Kairo i et forsøk på å stjele verdifulle antikviteter.

Foto: Ap

I løpet av helga har museumsmagasiner i Kairo, Qantara, Abusir og Saqqara blitt brutt inn i og plyndret.

Det skal også ha vært innbrudd i Det koptiske museet, Kronjuvel-samlingen og Nasjonalmuseet i Alexandria.

Egyptolog Anders Bettum

Egyptolog Anders Bettum.

Foto: hf.uio.no

– Det finnes ikke maken til disse gjenstandene noe sted. De er tusenvis av år gamle, og har klart seg i god forfatning fram til i dag. I løpet av noen få minutter blir de ramponert. Det er en katastrofe, sier egyptolog Anders Bettum ved Universitetet i Oslo.

– Vanvittige mengder

Verst har det gått ut over Det egyptiske museet i Kairo , som ligger nesten vegg i vegg med det ildpåsatte hovedkvarteret til president Hosni Mubaraks parti.

Tyver knuste natt til lørdag 13 montre og ødela omtrent 100 gjenstander. To av verdens best bevarte mumier, oldeforeldrene til Tutankhamon, ble halshugget.

– Det er helt vanvittige mengder gjenstander i dette museet. Det er ikke sammenliknbart med hva vi har i vesten. Det nærmeste må bli British Museum i London, men til og med det blir lite i forhold, sier Bettum, som selv har forsket ved museet.

Museet i Kairo huser 100.000 antikviteter, og er den største samlingen i verden av levninger fra oldtidens Egypt.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Museet i Kairo er plyndret for antikke skatter

VIDEO: Flere tusen år gamle nasjonalskatter er ødelagte etter innbrudd i Det egyptiske museet i Kairo.

– Symbolsk viktig

Sivile og militære omringet museet og fakket tyvene. Ingenting ble stjålet fra museet, men flere dyrebare levninger ble helt eller delvis ødelagt.

Hovedinngangen til Det egyptiske museet i Kairo

Hovedinngangen til Det egyptiske museet i Kairo.

Foto: Wikimedia Commons

Nå blir museet bevoktet av hæren sammen med frivillige demonstranter. Inntil videre er det stengt for besøk.

– Noen vil kanskje hevde at de menneskelige og politiske sidene ved opprøret er de viktigste, men man må huske på den symbolmessige rollen kulturarven spiller for egypterne, sier Bettum.

– At egypterne selv er villige til å beskytte sine museer er beroligende. Det sier veldig mye om egypterne som folk. Det er utrolig flott å se denne menneskelige jernringen rundt museet som ønsker å beskytte kulturskattene mot kaotiske krefter, fortsetter han.

Hør intervjuet med Bettum:

– Kan ikke forlange gjenstander tilbake

Mange museer i vesten huser gjenstander fra det gamle Egypt, og egypterne har lenge ivret for å få flere av disse hjem.

Blant annet krevde den egyptiske regjeringen tidligere i år at Tyskland leverer tilbake en 3.300 år gammel byste av oldtidsdronningen Nefertiti.

Dronning Nefertiti i profil

Dronning Nefertiti i profil. Egyptiske myndigheter har lenge krevd at Neues Museum i Berlin leverer bysten tilbake.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Anders Bettum tror de siste dagenes utvikling kan gjøre det tøft for Egypt å forlange tilbakelevering av flere gjenstander fra oldtiden.

– Det at museene plyndres vil kunne brukes mot det nasjonale rådet for antikviteter, som har drevet aktiv tilbakeføringspolitikk i flere år. Egypterne har prinsipielt sett en god sak, men de må få orden på landet sitt før det kan være noe særlig lurt å gå videre med disse kravene overfor vestlige museer, sier han.

– Umulig å omsette

I 2003 ble det tilsvarende museet i Bagdad plyndret av tyver etter den USA-ledede invasjonen.

Anders Bettum ser paralleller til situasjonen i Irak den gang, men tror ikke at gjenstander som eventuelt blir stjålet fra egyptiske museer vil være særlig omsettelige.

– Vi vet fra situasjonen i Bagdad at kjente monumenter kan forsvinne, men på et vanlig antikvitetsmarked vil det være veldig vanskelig å få solgt egyptiske kulturskatter, sier egyptologen.

Han sier videre:

– Det ble i tilfellet i helga forsøkt stjålet gjenstander fra Tutankhamons grav og gullforgylte trestatuer, som egyptologer og folk som driver med handel av antikviteter lett vil gjenkjenne. Jeg kan ikke skjønne hvem som vil kjøpe dem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

EGYPT-POLITICS-UNREST

En soldat fra den egyptiske hæren og en sikkerhetsvakt i sivil arresterer en av dem som i helga brøt seg inn i Det egyptiske museet i Kairo.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp


Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP