Hopp til innhold

Egil "Drillo" Olsen

Egil "Drillo" Olsen var gjest i Stjerneklart 22. november 2010.

Egil "Drillo" Olsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

EGIL DRILLO OLSENS CV

Egil Roger Olsen ble født den 22. april 1942 i Fredrikstad som sønn av Morten Olsen og hans kone Signe, født Hansen. Etter en kort perioden på Risløkka i Oslo, vokste han opp på Østsiden i Fredrikstad sammen med foreldrene og den ti år yngre søsteren Liv. Han gikk på barne- og realskole i Fredrikstad og tok examen artium som privatist som 17-åring.

Spillerkarriere

Han begynte å spille fotball for Østsiden og gikk til Vålerengen, senere Sarpsborg og Frigg. Han debuterte på landslaget i 1964 og fikk 16 kamper i de 7 årene han spilte der. Som driblevillig ving fikk han kallenavnet Drillo.

Han begynte å studere tysk og fransk og deretter idrett ved Norges Idrettshøgskole i Oslo. Han tok embedseksamen i idrett i 1974 og skrev en stipendiatoppgave han kalte ”Scoringer i fotball 1974”. Han underviste på NIH mens han samtidig var trener for Frigg i 2 år, og trener for Hasle/Løren, Østsiden og Fossum i løpet av en treårsperiode. I 1979 ble han ansatt av Norges Fotballforbund som landslagstrener for U21-laget.

Studier og trenererfaring

I 1982 ble han førsteamanuensis ved NIH, og i 1985 tok han over som trener for Lyn i 4 sesonger. Han førte Lyn opp fra daværende tredjedivisjon til andredivisjon og spilte kvalifisering for opprykk til eliteserie, men tapte for Djerv 1919 i 1987. I slutten av 1988 ville Drillo bli fotballtrener på heltid og forlot Lyn til fordel for Aalesund FK der han var i ett år. I 1990 fikk han tilbud om å trene kvinnelandslaget, og mange spekulerte på om han ville overta Lyn igjen. Men han endte som OL-landslagstrener foran OL i Barcelona to år etter.

A-landslaget

Resultatene var gode, og da Ingvar Stadheim trakk seg som landslagstrener for A-laget om høsten, overtok Egil Olsen den mest prestisjetunge trenerjobben i landet. Hans første kamp var på Ullevål mot Kamerun den 31. oktober, og det ble seier 6-1. I EM-kvalifiseringen foran mesterskapet i 1992 endte Norge som nr 3, etter blant annet å ha slått selveste Italia 2-1 på Ullevål. I VM-kvaliken åpnet Norge med 10-0-seier mot San Marino, og Ketil Rekdal ble helt da Norge spilte 1-1 mot England på Wembley. Og da Norge slo Polen 3-0 i siste kvalikkamp, var Norge klar for VM i 1994 for første gang siden 1938, og fotball-landslaget fikk Sportjournalistenes statuett som ”Årets idrettsnavn”. Sluttspillet gikk i USA, og Norge ble slått ut med minst mulig margin etter seier over Mexico, tap for Italia og uavgjort mot Irland. Norge klarte ikke å kvalifisere seg til EM i 1996, men lyktes på nytt i VM-kvaliken årene etter. I 1998 spilte Norge for tredje gang i herrenes fotball-VM, og seiren over Brasil i Marseille på selveste St. Hans-aften ble en merkedag i norsk fotballhistorie. I åttedelsfinalen gjentok historien seg: Akkurat som 60 år tidligere møtte Norge Italia, tapte og ble utslått. Denne kampen markerte den siste for Drillo i denne 8-årsperioden.

Klubbtrener igjen

Drillo kom inn som redningsmann for Vålerengen da klubben var i ferd med å rykke ned fra Eliteserien. Under Drillos ledelse vant klubben 7 av 9 kamper og berget plassen. I cupvinnercupen kom Vålerengen helt til kvartfinelen etter blant annet å ha snudd bortekampen mot Besiktas i Istanbul fra 0-3 til 3-3. Men Vålerenga tapte for Chelsea i kvartfinalen. Så dro Drillo til Wimbledon som var eide av nordmennene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Han var der helt til styreformann Gjelsten ga han sparken da Wimbledon havnet i nedrykksstriden. Han fikk etter hvert ansvaret for juniorlandslaget G19 før han fikk kontrakt med Fredrikstad FK da Knut Torbjørn Eggen trappet ned. Drillo var trener for FFK i et år før han ble ansatt som video- og analysesjef i Vålerenga i 2006.

Irak

De nybakte Asiamestrene i fotball, Irak, ansatt han som landslagssjef høsten 2007, men han fikk overraskende sparken allerede i februar 2008, etter å ha ledet bare tre kamper. Etter hjemkomsten til Norge var han leder for FK Zebra, et nerdelag i en realityserie for TV2.

Come back

I januar i fjor gjorde han comecack som trener for det norske landslaget og skal føre Norge gjennom EM-kvalifiseringen fram til Ståle Solbakken overtar en gang i 2012.


Egil Olsen bor i Oslo sammen med sin kone Sigrun Vedelden, og de har datteren Kine på 16 år sammen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober