Får ærespris oppkalt etter seg

Torsdag deles Wenche Foss' ærespris ut for første gang.

Wenche Foss
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hovedpersonen selv er svært overrasket over å få en ærespris oppkalt etter seg.

– Det kom som julekvelden på kjerringa på meg altså, forteller Foss.

Den folkekjære divaen har både fått mange priser og delt ut mange priser, men ikke i sitt eget navn.

– De som nu sitter i juryen, Ellen Horn, redaktøren i Se og Hør og ordfører Fabian Stang, får litt å gjøre etter at jeg er borte. Det er ikke en engangsforeteelse, det skal gjøres hvert år etter at jeg er borte, og jeg må si at det frydet meg ganske meget, sier Foss til NRK.

Prisen skal i fremtiden deles ut på Foss sin bursdag. Hun håper å kunne oppleve å dele ut æresprisen flere ganger.

– Jeg må leve et par år til, for jeg har allerede begynt å tenke på hvem jeg kunne tenke meg å gi prisen til neste år, sier Foss som fyller år førstkommende lørdag.

Herregud, jeg blir 92. Jeg fatter det ikke, jeg.

Wenche Foss / NRK

– Høythengende pris

Ellen Horn

I JURYEN: Ellen Horn

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det er Se og Hør som har innstiftet prisen og de har ifølge Fabian Stang, forpliktet seg for å stå for prispengene i minst fem år.

Prisen på 100.000 kroner skal hvert år deles ut til en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede og engasjement. Ifølge jurymedlem Ellen Horn henger prisen svært høyt.

– Hun står for det ypperste kunstneriske, og hun står for hjertevarme og engasjement. Hun er helt enestående, så det å få den prisen må være en stor, stor heder.

Foss på sin side er litt mer nøktern.

– Folk må jo si «jøss, enda et intervju med Wenche Foss» - jeg sier de må jo bli trøtt av Wenche Foss. Men samtidig er det noe nytt jeg har å by på av og til.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise