Får ærespris oppkalt etter seg

Torsdag deles Wenche Foss' ærespris ut for første gang.

Wenche Foss
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hovedpersonen selv er svært overrasket over å få en ærespris oppkalt etter seg.

– Det kom som julekvelden på kjerringa på meg altså, forteller Foss.

Den folkekjære divaen har både fått mange priser og delt ut mange priser, men ikke i sitt eget navn.

– De som nu sitter i juryen, Ellen Horn, redaktøren i Se og Hør og ordfører Fabian Stang, får litt å gjøre etter at jeg er borte. Det er ikke en engangsforeteelse, det skal gjøres hvert år etter at jeg er borte, og jeg må si at det frydet meg ganske meget, sier Foss til NRK.

Prisen skal i fremtiden deles ut på Foss sin bursdag. Hun håper å kunne oppleve å dele ut æresprisen flere ganger.

– Jeg må leve et par år til, for jeg har allerede begynt å tenke på hvem jeg kunne tenke meg å gi prisen til neste år, sier Foss som fyller år førstkommende lørdag.

Herregud, jeg blir 92. Jeg fatter det ikke, jeg.

Wenche Foss / NRK

– Høythengende pris

Ellen Horn

I JURYEN: Ellen Horn

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det er Se og Hør som har innstiftet prisen og de har ifølge Fabian Stang, forpliktet seg for å stå for prispengene i minst fem år.

Prisen på 100.000 kroner skal hvert år deles ut til en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede og engasjement. Ifølge jurymedlem Ellen Horn henger prisen svært høyt.

– Hun står for det ypperste kunstneriske, og hun står for hjertevarme og engasjement. Hun er helt enestående, så det å få den prisen må være en stor, stor heder.

Foss på sin side er litt mer nøktern.

– Folk må jo si «jøss, enda et intervju med Wenche Foss» - jeg sier de må jo bli trøtt av Wenche Foss. Men samtidig er det noe nytt jeg har å by på av og til.

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix