NRK Meny
Normal

Får ærespris oppkalt etter seg

Torsdag deles Wenche Foss' ærespris ut for første gang.

Wenche Foss
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Hovedpersonen selv er svært overrasket over å få en ærespris oppkalt etter seg.

– Det kom som julekvelden på kjerringa på meg altså, forteller Foss.

Den folkekjære divaen har både fått mange priser og delt ut mange priser, men ikke i sitt eget navn.

– De som nu sitter i juryen, Ellen Horn, redaktøren i Se og Hør og ordfører Fabian Stang, får litt å gjøre etter at jeg er borte. Det er ikke en engangsforeteelse, det skal gjøres hvert år etter at jeg er borte, og jeg må si at det frydet meg ganske meget, sier Foss til NRK.

Prisen skal i fremtiden deles ut på Foss sin bursdag. Hun håper å kunne oppleve å dele ut æresprisen flere ganger.

– Jeg må leve et par år til, for jeg har allerede begynt å tenke på hvem jeg kunne tenke meg å gi prisen til neste år, sier Foss som fyller år førstkommende lørdag.

Herregud, jeg blir 92. Jeg fatter det ikke, jeg.

Wenche Foss / NRK

– Høythengende pris

Ellen Horn

I JURYEN: Ellen Horn

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det er Se og Hør som har innstiftet prisen og de har ifølge Fabian Stang, forpliktet seg for å stå for prispengene i minst fem år.

Prisen på 100.000 kroner skal hvert år deles ut til en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede og engasjement. Ifølge jurymedlem Ellen Horn henger prisen svært høyt.

– Hun står for det ypperste kunstneriske, og hun står for hjertevarme og engasjement. Hun er helt enestående, så det å få den prisen må være en stor, stor heder.

Foss på sin side er litt mer nøktern.

– Folk må jo si «jøss, enda et intervju med Wenche Foss» - jeg sier de må jo bli trøtt av Wenche Foss. Men samtidig er det noe nytt jeg har å by på av og til.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter