NRK Meny
Normal

Egeberg håper Faktisk.no vil ha skjerpende effekt

I dag publiserte Faktisk.no de aller første faktasjekkene. – Jeg er overrasket over at presisjonsnivået enkelte ganger er så lavt, sier redaktør Kristoffer Egeberg.

Kristoffer Egeberg og Silje S.Skiphamn

Kristoffer Egeberg er redaktør, Silje S. Skiphamn er faktasjekker i Faktisk.no

Foto: Tone Staude / NRK

Faktisk.no har i flere måneder jobbet med å faktasjekke påstander fra politikere for å granske om det de sier er riktig, galt, eller bare delvis forankret i fakta.

Prosjektet er et samarbeid mellom mediehusene VG, Dagbladet, TV 2 og NRK, og onsdag er redaksjonen klar for publisering. Da starter de med å legge ut de 20 første faktasjekkene.

Nå som valgkampen er i gang, er det naturlig å gripe fatt i utsagn fra politikere, forteller redaktør Kristoffer Egeberg.

– Men vi skal favne hele mediebransjen også, lover redaktøren.

I tillegg til faktasjekkene vil Faktisk også forsøke å bekjempe falske nyheter.

– De oppdiktede historiene er ferskvare, så de vil vi gripe fatt i når de dukker opp. Det nytter ikke å komme flere uker etterpå, når skaden er skjedd og historien spredd, sier Egeberg.

Skjerpende effekt

Egeberg er ikke overrasket over funnene etter første runde med faktasjekker. I alt fant de fire påstander som var helt upresise. Han sier han er overrasket over at presisjonsnivået enkelte ganger er så lavt.

– Jeg tror nok vi i media og også politikerne kunne tatt mer forbehold når man kommer med kraftige utspill.

Hva vil Faktisk bety for valgkampen og folk?

– Jeg håper det vil ha en skjerpende effekt- at arbeidet vi gjør vil bidra til at ikke bare politikere, men alle som ytrer seg i offentligheten kanskje blir litt mer presise med fakta.

Ulvedebatt og vaksiner

Faktisk.no håper å bli en del av det offentlige ordskiftet, sier Egeberg. Han tror det er et viktig behov for faktasjekkere i opphetede debatter om helse, miljø og klima.

Jari Bakken

Jari Bakken er ansvarlig for utseendet til Faktisk.no, som han håper blir enkel og brukervennlig.

Foto: Tone Staude / NRK

– Vi håper å bli brukt av alle, både politikere, mediehus og folk flest. Kanskje kan vi oppdra lesere, lyttere og seere til å faktasjekke selv, og ikke ta alt for god fisk, sier han.

Men han er også opptatt av at saker og påstander som blir sjekket, også kan vise seg å være sanne og riktige.

– Utgangspunktet er ikke å lete etter feil, men å sjekke påstander som folk er opptatt av. Vi vil også vise folk hvordan vi går frem for å sjekke. At vi leser forskningsrapporter, sjekker tall og statistikk.

Ikke bare røde kort

Faktisk.no har en skala for å merke sakene de sjekker. Ytterpunktene er «faktisk helt riktig» og «faktisk helt feil».

– Noen påstander er «faktisk delvis riktig», og langt fra å få røde kort, sier Egeberg.

Det har gått et halvt år siden Facebook selv satte i gang tiltak for å bekjempe spredningen av falske nyheter.

Nyheter som avsløres som falske blir fortsatt værende på Facebook, men blir markert som «omstridt», noe som vil gjøre at de havner lenger ned i nyhetsfeeden du får som bruker.

Funksjonen har startet i USA, og er i ferd med å rulles ut i Frankrike og Tyskland.

– Ingen er spesielt imponert over Facebooks innsats foreløpig, og det er et dilemma at Facebook er en viktig arena for oss også. Vi vil gjerne samarbeide med sosiale medier for å få spredd våre faktaopplysninger og faktasjekker. Men det er nok en sannhet at både Facebook, Google og andre kunne gjort mer, sier Egeberg.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.