Edvard Griegs turbulente liv

Ny biografi avslører ukjente sider ved komponisten.

Edvard Grieg
Foto: Scanpix / SCANPIX

I mars kommer en ny biografi om den verdensberømte komponisten Edvard Grieg, ført i pennen av Erling Dahl, programsjef ved Festspillene i Bergen. Han blir intervjuet av Kjetil Lillesæter.

Edvard Grieg hadde nerveplager

- Edvard Grieg hadde nerveplager og fikk lysbehandling mot depresjoner. Humøret hans svinget fra det tungsindige til det energiske. Også musikken til den verdskjende komponisten svinget fra dur til moll, sier Erling Dahl, som har skrevet en ny biografi om Edvard Grieg.

Hør: Edvard Grieg hadde nerveplager

Foto: Bergen Folkebibliotek, Grieg-samlingen

Griegs store kjærlighet

Edvard Grieg trosset foreldrenes advarsler og giftet seg med sitt søskenbarn: Nina Hagerup. Derfor var ingen slektninger til stede i bryllupet i København i juni 1867. Edvard Griegs far fryktet at ekteskapet ville gjøre den pengelense sønnen økonomisk bankerott. Heller ikke Nina Hagerups mor hadde mye til overs for ekteskapet:

- Ikke har han noget, ikke kan han noget, og han lager musikk som ingen gidder å høre på, uttalte hun om svigersønnen.

Edvard Grieg giftet seg mens han var en ukjent, fattig musiker og komponist.

- Nina Hagerup var hans store kjærlighet. Hun var en dyktig sanger og pianist. Hun haddet et sprudlende humør, som fascinerte den mer tilbaketrukne og alvorlige Edvard Grieg, forteller Erling Dahl.

Hør: Griegs store kjærlighet

Rømte fra kona

Ekteskapet mellom Edvard Grieg og kona Nina ble turbulent etter noen års samliv.

Edvard Grieg
Foto: Edvard Grieg Museum Troldhaugen

- I 1883 rømte han fra kona for å leve et fritt kunstnerliv. Edvard Grieg var blitt fascinert av den 26 år gamle malerinnen Leis Schjelderup, som bodde i Paris. Planen hans var å besøke henne i Frankrike, men Edvard Grieg kom aldri så langt. I stedet dro han og kona Nina på forsoningstur til Roma etter å ha levd hver for seg i flere måneder, forteller Dahl.

Hør: Grieg rømte fra kona

Takket nei til 25.000 dollar

Som verdensberømt komponist og pianist turnerte Edvard Grieg i hele Europa året rundt. For en konsert fikk han vanligvis et honorar på 3000 norske kroner, som tilsvarte mer enn årslønnen til en toppbyråkrat i Kristiania.

- Edvard Grieg ble også invitert til åpningen av et varehus i USA. Han ble tilbudt 25.000 dollar for å opptre den gangen, men Edvard Grieg avslo fordi han fryktet sjøsyken under overfarten fra Norge til USA.

Hør:  Takket nei til 25.000 dollar i honorar

Se også NRKs websider om Edvard Grieg: www.nrk.no/grieg

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Sondre Justad takker Teigen

    I et Instagram-innlegg med et bilde av Jahn Teigen og en 13 år gammel utgave av seg selv takker artist Sondre Justad Teigen for alt han lærte ham. – Takk for alt du lærte meg og rausheten, Jahn. Det ble starten på reisen min, og mye av det du snakket om er fortsatt med meg i dag. Enhver sang er en historie som skal fortelles. (NTB)

    Sondre Justad
    Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland
  • Jahn Teigen hedres med statue

    I hjembyen Tønsberg hedres Jahn Teigen med en statue. Artisten døde i går kveld på Ystad sykehus i Skpne hvor han har bodd de siste årene.