Ecco Respiro - et portrett om musikk og minner

Liss fødte Bjørn en søndag i 1942. Fødselen var komplisert, og Bjørn ble hjerneskadet. Siden da har mor og sønn bodd sammen i et hus fylt av musikk og høye stemmer.

Bjørn utenfor huset

Bjørn (69) har bodd sammen med moren sin Liss (91) hele livet.

Foto: Birgitte Huitfeldt


Hver dag skriver Bjørn (69) ned værmeldingen i en liten svart notisbok. Det lille rommet hans ligger rett ved siden av moren sitt. Her har han bøker om været i Norge, og på veggene henger bilder av fly og avisutklipp om musikere han liker.

Liss (91)

Liss i dag, 91 år gammel.

Foto: Nick Best

– Jeg begynte med å skrive ned været på 60-tallet, forklarer Bjørn mens moren kommer inn i rommet. Han kan mye om været.
– Har du noe skittentøy inne hos deg, Bjørn?
– Nei... Det er pent skrevet da. Det er dumt at jeg har glemt å skrive ned årstiden, fortsetter Bjørn uanfektet.
– Vi må sette på en vaskemaskin.
– Nei, ikke snakk om tøy nå. Nå handler det om meg.
– Å ja. Omforladels, svarer Liss og venter litt.
– .... Men du. Skal vi sette på vaskemaskinen?
– Ja.


Vanskelig fødsel

– Han hadde kramper hele tiden. Vi fikk beskjed om at hvis vi ville døpe han, måtte vi gjøre det med en gang, forteller Liss (91).

Liss og Bjørn

Liss og Bjørn i 1943.

Foto: privat

Legene trodde ikke at Bjørn ville overleve. Men etter at vievannet hadde truffet det lille barnets hode, begynte Bjørn å skrike og de kraftige krampene ga seg.

– En kunne blitt religiøs av mindre, sier Liss.

Satt på Grini

Liss ble født i 1920. Moren var en kjent botaniker og faren spilte bridge med kong Haakon. Oldefaren var maler og nær venn og kollega av Tidemand og Gude. Under krigen ble hun tatt på grensen til Sverige med brev til nordmenn i London, og hun havnet på Victoria Terrase og senere på Grini.

– Da krigen kom var jeg 20 år og ville bli skuespillerinne. Jeg kunne godt ha vært det og, det er ikke dét, forteller Liss.

Den gamle damen har mange historier å fortelle fra et liv som ikke ble helt som hun drømte om da hun var ung.

Ecco Respiro

Bjørn foran malerier

Bjørn foran oljemalerier av forfedre malt av sin oldefar Begnt Nordenberg, som var en venn av Tidemann og Gude.

Foto: Birgitte Huitfeldt

I tillegg til interessen for været, flyruter og busstider, er musikk veldig viktig for Bjørn. På et rom i andre etasje har han platespilleren og LPene fra 80-tallet. Han har noen cder også, men de bruker han ikke.

Et av favorittstykkene er ”Ecco Respiro” av Maria Callas. Han hører på med lukkede øyne og med dirigentstokken i hånden.

- Jeg har dirigert mye til den plata her, forteller Bjørn etter å ha dirigert ferdig.

Liss og Bjørns historie

Den skotske journalisten Nick Best giftet seg inn i familien til Liss og Bjørn i 2009. Han møtte dem for første gang i et familieselskap. Liss satt på hedersplassen ved middagsbordet som familiens matriark. Bjørn satt på den andre siden, i sin 30 år gamle blådress med slengbukser. De utgjorde et merkelig par.

Nick Best

Nick Best.

Foto: privat

- Av og til brøt Bjørn inn med litt tilfeldig informasjon om flyruter og nyheter fra Oslo bussterminal. Etter en stund la jeg merke til at han også kom med mer relevante ting, bare litt sent, og ofte etter at familien allerede hadde byttet tema, forteller Best.

Nå har han laget et radioportrett av den gamle moren og hennes sønn som har bodd sammen hele livet.

Hør ”Ecco Respiro” av Nick Best. Teknisk regi Nick Best og Kjetil Hansen. Dramaturgi Lisbeth Jessen. Konsulent Kjetil Saugestad.

NRK P2 lørdag kl.10.03, reprise søndag kl.21.03.

Kulturstrøm

 • Facebook størst på pengeinnsamling

  84 prosent av norske ideelle organisasjoner brukte i fjor Facebook til å samle inn penger, viser en undersøkelse gjort av Norsk innsamlingsråd og rådgivningsselskapet Deloitte. Det er en økning på 40 prosent fra året før, og gjør at Facebook har gått forbi direktereklame som det mest brukte innsamlingsverktøyet.

 • Musikere frykter redusert inntekt

  Komponistforeningen frykter at deres medlemmer får mindre inntekter neste år til å skape ny musikk, skriver Klassekampen. Reaksjonen kommer etter at ordningen med vederlag for privatkopiering er blitt endret i åndsverkloven. Disse endringene betyr at flere må dele på den samme potten. Da Stortinget vedtok den nye loven, ble nemlig også forfattere og bildekunstnere innlemmet i ordningen.

 • TONO-pris til kordirigent

  Dirigent for Det Norske Solistkor, Grete Pedersen, får TONOs Formidlerpris på 50.000 kroner samt et diplom utformet av Magne Furuholmen. Juryen mener Pedersen har løftet frem nyskrevet norsk musikk gjennom flere tiår. Blant tidligere vinnere av Formidlerprisen, som ble etablert i 2011, er Øyafestivalen, Manfred Eicher og ECM, Tommy Tee og i fjor Grappa Musikkforlag og Helge Westbye. (NTB)

   Grete Pedersen får TONO Formidlerpris 2018
  Foto: Bård Gundersen / TONO / Handout / NTB Tema