Hopp til innhold

EBU vil la russiske Julia Samojlova opptre via satellitt

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) tilbyr russiske Julia Samojlova å opptre i årets Eurovision Song Contest, via satellittoverføring.

Julia Samojlova
Foto: RUSSIAN TV CHANNEL 1 PRESS SERVICE HANDOUT / Epa

22. mars ble russiske Julia Samojlova, som er Russlands kandidat i Eurovision Song Contest, utestengt fra Ukraina fordi den ukrainske sikkerhetstjenesten nekter henne innreise til landet i tre år, og dermed kan hun ikke delta i finalen.

Årsaken er at hun har opptrådt på Krim-halvøya etter at den ble annektert av Russland i 2014, og at hun dermed har brutt ukrainsk lov.

På grunn av de spente situasjonen valgte Russland å trekke sin kandidat og lovet at hun skulle få være Russlands kandidat neste år.

Kan få opptre i år likevel

Men nå kommer EBU med et nytt forslag i en pressemelding. For å la sangkonkurransen være en ikke-politisk arena, har de jobbet hardt med å finne en løsning. Derfor har de tilbudt Channel One i Russland muligheten til å overføre Samojlovas opptreden under den andre semifinalen live via satellitt fra Russland. Om hun klarer å kvalifisere seg vil det samme bli mulig under finalen. Dette har aldri før vært gjort i sangkonkurransens 60 år gamle historie.

LES: Ukraina utestenger russisk Eurovision-artist

LES: Får opptre for Russland under neste års Eurovision-finale

Fortsetter dialog

– Vi fortsetter vår dialog med ukrainske myndigheter med ambisjonen om å ha alle artister til stede under arrangementet i Kiev, som er det vi foretrekker. Vi mener det er viktig at ESC er fri for politikk, og at alle kringkasterne får delta, og har derfor tilbudt Russland å overføre opptredenen via satellitt, sier leder for ESC Jan Ola Sand i en pressemelding.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.