Hopp til innhold

EBU bekymret for russisk «homolov»

Flere land er usikre på om Russland kan være vertskap for Melodi Grand Prix på grunn av sin nye «homolov». Nå har Den europeiske kringkastingsunionen kontaktet russisk tv.

Dima Bilan vant ESC 2008

Dima Bilan tok i 2008 seieren hjem for Russland som for første gang var vert for MGP året etter. Nå er Den europeiske kringkastingsunionen bekymret for om russiske homofiendtlige lover er forenelige med å være vertskap for ESC igjen.

Foto: MARKO DJURICA / REUTERS

John Ola Sand

EBUs Eurovision-sjef, Jon Ola Sand mener saken er udramatisk.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) har sendt et offisielt brev til Russlands to største tv-kanaler.

I brevet spør EBUs referansegruppe for Eurovision Song Contest (ESC) om Russlands omdiskuterte lovgivning mot «homoseksuell propaganda». Referansegruppen lurer på om loven får betydning hvis landet skulle bli vert for fremtidige Eurovision Song Contest-finaler.

– Spørsmålet fra referansegruppen er om denne loven, og om den skulle ha noen innvirkning på ESC som sending. Vi sendte brevet fordi vi har fått en del spørsmål både fra medier, fans og medlemmer som har lurt på dette, sier EBUs norske Eurovision-sjef, Jon Ola Sand til NRK.no.

Homofiendtlige lovforslag

Myndighetene i Russland har blitt sterkt kritisert for å ha vedtatt en rekke homofiendtlige lovforslag. I begynnelsen av juli i år undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

Russiske myndigheter har på sin side hevdet at loven ikke diskriminerer homoseksuelle, men at den er ment for å hindre at unge mennesker blir påvirket av det loven omtaler som «homoseksuell propaganda».

Russland har kun vært vert for Eurovision Song Contest (ESC) én gang, i 2009. Den gangen slo politiet hardt ned på aktivister som arrangerte homoparade i Moskva på finaledagen.

– Har fått svar fra Russland

Jon Ola Sand sier de nå har fått svar fra de to russiske tv-kanalene og nå legger saken død.

– Vi fikk gode forsikringer tilbake. De forklarte loven, hvordan den er ment å fungere og at det ikke får noen konsekvenser for et eventuelt ESC. Vi er fornøyde med svaret, og har ingen grunn til å tro at man ikke kan gjøre ESC i Russland. Dette er egentlig veldig udramatisk, sier Sand.

Eurovision Song Contest (ESC) 2014 arrangeres i København den 6, 8, 10. mai i 2014, etter at danske Emmelie de Forrest vant den internasjonale sangkonkurransen i Malmö.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.