– E-moms vil føre til mer piratkopiering

Innføring av 25 prosent moms på elektroniske tjenester vil føre til mer piratkopiering, advarer kritikerne.

Video Advarer mot e-moms

SE VIDEO: Regjeringen vil at musikk, programvare og film over internett skal belastes med 25 prosent moms.

Torgeir Michaelsen (Ap)

Leder i Finanskomitéen Torgeir Michaelsen (AP).

Foto: Stortinget
Fredrik Syversen

Direktør for næringsutvikling i IKT-Norge Fredrik Syversen.

Foto: NRK
Olemic Thommessen

Kulturpolitisk talsmann i Høyre Olemic Thommessen.

Foto: NRK Hedmark og Oppland

Regjeringen vil at alt vi kjøper av musikk, programvare og film over internett skal belastes med 25 prosent moms.

– Helt på trynet

– Det er helt på trynet å innføre moms på musikk og andre tjenester vi kjøper fra utenlandske nettsteder. Dette vil føre til mer piratkopiering, sier John M. Rynning, elev ved Norges Informasjonsteknologiske høyskole, NITH.

Ungdommen ved Norges Informasjonsteknologiske Høyskole vil ikke betale Regjeringens nye e-moms på 25 prosent for musikk, filmer, e-
bøker og porno kjøpt på utenlandske nettjenester.

– Tetter et hull

Regjeringen sier de har klart å tette et hull i avgiftssystemet.

– I dag er det sånn at den norske tilbyderen må betale moms, og den som sender fra utlandet slipper. Det er ikke rettferdig ovenfor de norske leverandørene, sier leder i Finanskomitéen, Torgeir Michaelsen (AP).

– Ingen forankring i virkeligheten

I IKT-næringen er det ingen jubel over forslaget.

Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge mener det er useriøse aktører som vil tjene på den nye e-momsen.

– Forslager treffer ikke. Det har ikke forankring i virkeligheten. Det er enkelt å omgå den nye regelen, både for leverandørene som ikke vil ta dette innover seg og ikke minst for kundene som enkelt kan late som de bor i et annet land for å unngå norske momsregler.

Mer piratkopiering

– Dette blir kjempevanskelig å få til og jeg tror den nye e-momsen vil føre til mer piratkopiering, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Thommessen mener regjeringen vanskeliggjør arbeidet med å styrke opphavsretten.

– Vi sliter allerede med å innføre digitale betalingsløsninger. Jeg tror den nye e-momsen vil føre til mer piratkopiering. Dette grepet er i realiteten en innføring av kulturmoms. Slik jeg ser det er e-momsen et stort skritt tilbake for å innføre gode digitale betalingsløsninger for norske kultur, sier han.

Kulturstrøm

 • «Dune – del to» bekreftet

  Oppfølger til sci-fi filmen «Dune» er nå bekreftet etter en suksessfull åpningshelg internasjonalt. Filmen har tjent inn 220 millioner dollar globalt. I Norge har filmen solgt nesten 200 000 billetter.

  Ifølge CNN regner Warmer Bros med å slippe del to i 2023. Oppfølgeren regisseres også av Denis Villeneuve med Timothée Chalamet i hovedrollen.

  Dune part 2
  Foto: Warner bros
 • Effektiv grøsser fra utkant-USA

  I skrekkfilmen «Antlers» engasjerer en hjemflyttet lærer (Keri Russell) seg i en elev som sliter. Både han og faren plages nemlig av en overnaturlig forbannelse. «Skikkelig ekkelt og velgjort utført», sier Filmpolitiets Birger Vestmo. Terningkast 4.

  Julia (Keri Russell) skriker ut i skrekkfilmen «Antlers».
  Foto: Kimberley French © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved / Fox Searchlight Pictures