Hopp til innhold

E-boksalget mer enn firedoblet

Så langt i år er e-boksalget i Norge firedoblet sammenliknet med i fjor. Men fortsatt utgjør det bare en beskjeden andel av det totale salget.

Ebok på iPad

Norske forlag har fått fart på e-boksalget, og har solgt e-bøker for over 19 millioner kroner så langt i år.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Etter flere år med oppstartsproblemer, teknisk krøll og uenigheter om pris, ser norsk bokbransje endelig ut til å ha fått fart på e-boksalget.

Stadig flere nye titler kommer ut på e-bok, og salgsstatistikken så langt i år viser en kraftig økning i salget.

Til nå har norske forlag har solgt e-bøker for 19,4 millioner kroner i år, mot 4,6 millioner kroner i samme periode fjor – mer enn en firedobling.

Det viser tall NRK har hentet fra Forleggerforeningens månedsstatistikker i perioden januar til oktober. (Tallene for juni inneholdt feil, og er derfor ikke tatt med i beregningen).

– Vi ser en kraftig økning i salget. Og det er egentlig som forventet. Det er i år vi for alvor har satset på e-bøker, sier administrerende direktør i Den Norske Forleggerforeningen Kristenn Einarsson.

10-dobling av salget

De tre store forlagene melder stor økning i salget det siste året. Aller størst er framgangen hos Gyldendal.

– Vårt e-boksalg er faktisk tidoblet fra i fjor høst. Da ligger det selvsagt mye «Fifty shades» inne i det tallet. Men også om vi holder det utenfor, har vi en formidabel økning. Vi kan for første gang måle e-boksalget i prosenter av p-bok, og det er tydelig at dette er i ferd med å løsne for alvor, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal til NRK.no

Cappelen Damm melder om en dobling i salget av e-bøker. Den bokgruppen som omsetter mest er norsk skjønnlitteratur, deretter kommer oversatt skjønnlitteratur, sier de. Samtidig rapporterer Aschehoug at tallene er tredoblet hos dem.

Liten andel

I løpet av året har forlagene pøst ut stadig flere titler på e-bok, og bransjen forventer at 75 prosent av nye bøker vil komme samtidig på papirbok og e-bok dette året.

Einarsson i forleggerforeningen peker på flere årsaker til at salget endelig har begynt å skyte fart.

– Stadig flere titler kommer på e-bok, og flere av netthandlene har funnet gode løsninger for salg, sier han.

Men selv om salget av e-bøker er mer enn firedoblet, utgjør det fremdeles kun en liten dråpe i havet av forlagenes omsetning.

E-bøkene som selges i Norge er i all hovedsak skjønnlitteratur og sakprosa, og sammenlikner man med papirsalget i disse kategoriene utgjør e-boksalget kun 0,6 prosent.

I fjor var prosentandelen på 0,1 prosent, så økningen har tross alt vært stor.

Henger etter

Nordmenn er kjent for å være tidlig ute med å omfavne ny teknologi, men når det gjelder e-bøkene ligger vi på etterskudd i forhold til de engelskspråklige landene.

I Storbritannia nærmer andelen e-bøker seg 10 prosent, mens man i USA antar at andelen er enda høyere.

Mye av grunnen til at Norge henger etter er at de tekniske løsningene har vært dårlige, og at få titler har kommet på e-bok.

Nå mener forleggerforeningen at alt ligger til rette for at nordmenn for alvor kan ta i bruk den nye teknologien.

– Alt er på plass: et stort tittelutvalg, stadig lavere priser og bedre tekniske løsninger. Nå handler det bare om hvor ivrige norske lesere er til å gå over til e-bok, sier Kristenn Einarsson.

Han tror at den kraftige økningen vil fortsette i årene framover.

Statistikken fra forleggerforeningen innbefatter tall fra forlagenes felles distribusjonssentral for e-bøker, Bokskya, i tillegg til iTunes Nordic, og Digitalbok.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober