Hopp til innhold

E-boken utfordrer Huitfeldt

Kulturministeren skal gi bokmarkedet nye regler å forholde seg til. Arbeidet med å finne frem til disse vært forhastet og feilslått, mener kritikere.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt på Brageprisutdelingen i november.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag får bokbransjen lov til å sette fast pris på nye skjønnlitterære bøker, og har

Forlegger Arve Juritzen

Arve Juritzen i Juritzen forlag.

Foto: Juritzen forlag

dermed dispensasjon fra konkurranseloven. Denne ordningen går ut i 2014, og Kulturdepartementet arbeider nå med å finne ut hva som skal erstatte den.

Men mange mener at bransjen nå står midt i en teknologisk revolusjon, og at ingen ennå vet hvordan e-boken vil endre det norske bokmarkedet.

– Skuler bakover

Den kjente forlagsmannen Arve Juritzen mener arbeidet som til nå har vært gjort i saken er lite nyttig.

– Jeg synes de to rapportene om bokmarkedet har vært ganske bortkastet. De bringer ikke noe nytt til torgs, men skuler bare bakover, sier Juritzen.

Juritzen viser til to utredninger om bokbransjen som Kulturdepartementet bestilte i

fjor høst.

Unntak fra konkurranseloven

Dispensasjonen fra konkurranseloven kommer ikke til å bli videreført etter 2014, og Kulturdepartementet vurderer derfor hva som skal erstatte dagens fastprisordning. Et aktuelt alternativ er å avløse bokavtalen med en boklov med fastpris.

Juritzen mener utredningsarbeidet som er gjort beskriver gårsdagens situasjon for bransjen, og bærer preg av å være hastverksarbeid.

– De to rapportene ble laget på veldig kort tid, og ble laget midt i den travleste perioden for bransjen. Jeg hadde for eksempel ikke tid til å møte de som utredet dette, sier Juritzen.

– La tiden gå

Knut Løyland i Telemarksforskning er enig med Juritzen i at det har gått fort i svingene for Kulturdepartementet. Han mener regjeringen bør gi forskere lengre tid til å danne seg et bilde av utviklingen i det norske bokmarkedet.

Knut Løyland

Knut Løyland

Foto: Telemarksforskning- Bø

– Vi mener det har gått litt fort i svingene. Man trenger tid til å samle inn et godt datagrunnlag og man trenger tid til å gjennomføre gode analyser, sier Knut Løyland i Telemarksforskning.

Han mener det foreløpig er for tidlig å si hvordan den teknologiske utviklingen vil påvirke det norske bokmarkedet.

– Sånn sett er det kanskje best å bare la tiden gå og la bokloven ligge noen år. Så kan en heller se hvordan det går fremover, sier Løyland.

Vurderer nye utredninger

Kulturministeren er også enig i at det trengs mer kunnskap før en ny lov vedtas. Derfor kan det bli aktuelt å bestille nye utredninger, sa kulturministeren da hun torsdag hadde sin oppsummerende sommerpressekonferanse. Men hun er ikke enig i at de forrige rapportene har vært nærmest bortkastet.

– De ikke vært bortkastet, men tvert imot gitt god informasjon om hvordan norsk og internasjonal litteraturpolitikk fungerer. Nå er det slik at norsk litteratur har unntak fra konkurranseloven i to og et halvt år til. Så jeg har ikke dårlig tid, men kan nok ikke bruke så mye tid som Telemarksforskning ønsker, sier Huitfeldt.

– Passer dårlig i valgkampen

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes mener de to rapportene som er laget i for liten grad drøfter hva overgangen til e-bøker betyr for forfattere, forlag, bokhandlere og lesere.

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes

– Hva blir konsekvensene av at papirbøker er momsfrie, mens det er 25 prosent moms på e-bøker? Hvordan vil fastpris på e-bøker fungere i møte med det enorme presset fra internasjonale giganter som Amazon? Disse spørsmålene må belyses før en boklov bankes gjennom, mener Moxnes.

Siden avtalen i bokbransjen varer til desember 2014 tror Moxnes at kulturministeren vil skyve en avgjørelse i saken til etter valget neste år.

– Bokbransjen ønsker seg en boklov, men jeg tror ministeren er usikker på om det er rett vei å gå. Det vil passe henne dårlig å ha den store og taleføre bokbransjen mot seg i valgkampen, så nå tar hun nok en liten time-out i denne saken, tror Moxnes.

Mer om boklov:

Bokbransjen er bekymret for mangfoldet

Kulturministeren lover ikke bokavtale

Vil fjerne fastpris på bøker

Frykter at litteratur blir borte

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK