NRK Meny
Normal

E-bok istedet for slitte skolebøker

Tunge skolesekker stappfulle av bøker på trykt papir kan snart være historie. Såkalte digitale lesebrett er framtidens verktøy innenfor skoleverket. To videregående skoler i Norge prøver nå ut den nye teknologien og håpet er at flere skal følge etter .

Digitalt lesebrett
Foto: NRK / NRK

Horten Videregående skole var først i Europa med å ta i bruk de digitale lesebrettene. Erfaringene elever og lærere gjør seg her skal brukes i det videre arbeidet med å gjør bøkene overflødige i sekken og skoletimer og lekser mer ”high-tech”.

Shirin Wennerød er elev og pioner på digitale lesebrett. Hun bruker lesebrett og har gjort seg sine både gode og mindre gode opplevelser med hvordan de virker. Hun sier det beste med lesebrettet er plassbesparelsen
- Det er rett og slett mindre å drasse på skole i sekken til og fra skolen. Dessuten er teknikken blitt mer stabil og alt drar i rett retning, synes hun.

Se og hør brukernes erfaringer i Sveip.

- Markedet er nytt og brettene har kun vært på markedet et års tid. Det kommer nå i stort monn både innenfor skjønnlitteratur og faglitteratur, sier Eddy Robertsenh som er daglig leder i Elittera som er distributør av lesebrettene.

Lesebrettet veier bare et par gram og det er en kjempefordel synes Shirin. Det er også til stor hjelp fordel at man kan notere kommentarer i margen på lesebrettet uten at det ”rabler” til boken.

- Skal lesebrettene bli mer dagligdags i skolen bør skriften bli større og det bør komme flere farger, mener Shirin Vennerød. Hun ønsker seg også raskere hastighet på den digitale boken. - Boken må bli raskere skal dette bli en del av alle skoleelever i den videregående skolen.

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.