Hopp til innhold

E-bok istedet for slitte skolebøker

Tunge skolesekker stappfulle av bøker på trykt papir kan snart være historie. Såkalte digitale lesebrett er framtidens verktøy innenfor skoleverket. To videregående skoler i Norge prøver nå ut den nye teknologien og håpet er at flere skal følge etter .

Digitalt lesebrett
Foto: NRK / NRK

Horten Videregående skole var først i Europa med å ta i bruk de digitale lesebrettene. Erfaringene elever og lærere gjør seg her skal brukes i det videre arbeidet med å gjør bøkene overflødige i sekken og skoletimer og lekser mer ”high-tech”.

Shirin Wennerød er elev og pioner på digitale lesebrett. Hun bruker lesebrett og har gjort seg sine både gode og mindre gode opplevelser med hvordan de virker. Hun sier det beste med lesebrettet er plassbesparelsen
- Det er rett og slett mindre å drasse på skole i sekken til og fra skolen. Dessuten er teknikken blitt mer stabil og alt drar i rett retning, synes hun.

Se og hør brukernes erfaringer i Sveip.

- Markedet er nytt og brettene har kun vært på markedet et års tid. Det kommer nå i stort monn både innenfor skjønnlitteratur og faglitteratur, sier Eddy Robertsenh som er daglig leder i Elittera som er distributør av lesebrettene.

Lesebrettet veier bare et par gram og det er en kjempefordel synes Shirin. Det er også til stor hjelp fordel at man kan notere kommentarer i margen på lesebrettet uten at det ”rabler” til boken.

- Skal lesebrettene bli mer dagligdags i skolen bør skriften bli større og det bør komme flere farger, mener Shirin Vennerød. Hun ønsker seg også raskere hastighet på den digitale boken. - Boken må bli raskere skal dette bli en del av alle skoleelever i den videregående skolen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober