NRK Meny
Normal

E-bok istedet for slitte skolebøker

Tunge skolesekker stappfulle av bøker på trykt papir kan snart være historie. Såkalte digitale lesebrett er framtidens verktøy innenfor skoleverket. To videregående skoler i Norge prøver nå ut den nye teknologien og håpet er at flere skal følge etter .

Digitalt lesebrett
Foto: NRK / NRK

Horten Videregående skole var først i Europa med å ta i bruk de digitale lesebrettene. Erfaringene elever og lærere gjør seg her skal brukes i det videre arbeidet med å gjør bøkene overflødige i sekken og skoletimer og lekser mer ”high-tech”.

Shirin Wennerød er elev og pioner på digitale lesebrett. Hun bruker lesebrett og har gjort seg sine både gode og mindre gode opplevelser med hvordan de virker. Hun sier det beste med lesebrettet er plassbesparelsen
- Det er rett og slett mindre å drasse på skole i sekken til og fra skolen. Dessuten er teknikken blitt mer stabil og alt drar i rett retning, synes hun.

Se og hør brukernes erfaringer i Sveip.

- Markedet er nytt og brettene har kun vært på markedet et års tid. Det kommer nå i stort monn både innenfor skjønnlitteratur og faglitteratur, sier Eddy Robertsenh som er daglig leder i Elittera som er distributør av lesebrettene.

Lesebrettet veier bare et par gram og det er en kjempefordel synes Shirin. Det er også til stor hjelp fordel at man kan notere kommentarer i margen på lesebrettet uten at det ”rabler” til boken.

- Skal lesebrettene bli mer dagligdags i skolen bør skriften bli større og det bør komme flere farger, mener Shirin Vennerød. Hun ønsker seg også raskere hastighet på den digitale boken. - Boken må bli raskere skal dette bli en del av alle skoleelever i den videregående skolen.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter