NRK Meny
Normal

Dyrk feberen din

Ta godt vare på feberen i stedet for å ta knekken på den med piller. Feber kan nemlig være en god venn når influensaen herjer.

Feber
Foto: Dusan Zidar

Hør: Dyrk din feber

Rådet kommer fra professor Are Næss, som jobber ved institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen. I en kronikk i Aftenposten stiller han spørsmål ved bruken av febernedsettende midler.

Forverre infeksjonen

- I verste fall kan selve infeksjonen bli forlenget. Siden feber ikke er en sykdom men et symptom, så er det viktig å behandle årsaken til feberen og ikke feberen selv, sier Are Næss.

Han forteller at det ikke finnes noen overbevisende beviser på at feber er skadelig eller at behandling med febernedsettende legemidler er gunstig.

Hva er feber?

Feberen starter ved en infeksjon. Stoffer i blodet blir oppmerksom på virus og bakterier som uønska kommer inn i kroppen, og stoffene sender signaler opp til hjernen. Termostaten i hjernen skrur seg på og øker temperaturen i kroppen fra normalen på 37 grader C til over 38 grader C. Bakteriene tåler varmen langt dårligere enn oss mennesker og vil ikke overleve lenge.

Feber kurerte syfilis

Et ekstremt bevis på at en infeksjon kan kureres med feber, er historien om da syfilis ble kurert med malaria. Pasienten som hadde kjønnsykdommen ble kontrollert smittet av malaria, og da febertoktene startet døde syfilis-bakterien. Etterpå behandlet man selve febersykdommen. Næss nevner også et eksempel der fisk og krypdyr som ikke kan få feber har oppsøkt varmere områder hvis det har oppstått en infeksjon.

Næss mener vi skal vise mer skepis når vi griper etter eska med tabletter for å få ned feberen, for tross alt så er den når det gjelder influensa mer hensiktsmessig enn farlig.

Norgesglasset NRK P1