Dyrk druene selv

Gulrot, kålrot og potet er gamle kjenninger for ivrige hagefolk. Men nå inntar drue-rankene norske solhellinger og hager. Har du litt jord og en solfylt vegg, kan du dyrke dine egne druer helt opp til Trøndelag.

 

Norske vindruer
Foto: NRK

Det finnes flere hardføre drueranker som kan trives i Norge. Det viktige er at de står sørvendt, og gjerne i en solvegg hvor det er lyst og lunt. Etter tre somre vil du forhåpentligvis kunne sanke dine første drueklaser. I det norske klimaet vil druene trenge tiden helt frem til september, før de er søte og modne.

Gartner Arild Syversen, har dyrket druer i flere år. På Vollen i Asker har han 250 ranker med forskjellige sorter – både til vindyrking og spising. Han anbefaler disse fem slagene for norske druedyrkere:

Skandi –hardfør vindrue

Hasansky Sladki – vindrue

Kuzminski – spisedrue

Sivinta – spisedrue

Somerset Seedless – hardfør spisedrue

Vil du lære mer - sjekk  www.druer.no

 

Se innslaget her!

Kulturstrøm

  • Fire semifinalevinnere i Virtuos

    Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

    Vinnere av semifinalen i Virtuos
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Bibliotekene ser digitale mørketall

    Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.