Dyrk druene selv

Gulrot, kålrot og potet er gamle kjenninger for ivrige hagefolk. Men nå inntar drue-rankene norske solhellinger og hager. Har du litt jord og en solfylt vegg, kan du dyrke dine egne druer helt opp til Trøndelag.

 

Norske vindruer
Foto: NRK

Det finnes flere hardføre drueranker som kan trives i Norge. Det viktige er at de står sørvendt, og gjerne i en solvegg hvor det er lyst og lunt. Etter tre somre vil du forhåpentligvis kunne sanke dine første drueklaser. I det norske klimaet vil druene trenge tiden helt frem til september, før de er søte og modne.

Gartner Arild Syversen, har dyrket druer i flere år. På Vollen i Asker har han 250 ranker med forskjellige sorter – både til vindyrking og spising. Han anbefaler disse fem slagene for norske druedyrkere:

Skandi –hardfør vindrue

Hasansky Sladki – vindrue

Kuzminski – spisedrue

Sivinta – spisedrue

Somerset Seedless – hardfør spisedrue

Vil du lære mer - sjekk  www.druer.no

 

Se innslaget her!

Kulturstrøm

  • Larsson bryt med Huawei

    Den svenske artisten Zara Larsson bryt samarbeidet med det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huawei, ifølge svenske medium. Huawei blir kopla til kinesisk etterretning, noko dei tilbakeviser. Larsson vil gi bort det ho har tent på kampanjen.

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.

  • Trump krever del av salg av TikTok

    President Donald Trump sier ifølge Reuters at hans regjering bør få en betydelig del av salgsprisen når TikToks aktivitet i USA selges. Dersom det ikke blir noe av salget, vil Trump forby videotjenesten i USA fra 15. september.