Hopp til innhold

Dyrk druene selv

Gulrot, kålrot og potet er gamle kjenninger for ivrige hagefolk. Men nå inntar drue-rankene norske solhellinger og hager. Har du litt jord og en solfylt vegg, kan du dyrke dine egne druer helt opp til Trøndelag.

 

Norske vindruer
Foto: NRK

Det finnes flere hardføre drueranker som kan trives i Norge. Det viktige er at de står sørvendt, og gjerne i en solvegg hvor det er lyst og lunt. Etter tre somre vil du forhåpentligvis kunne sanke dine første drueklaser. I det norske klimaet vil druene trenge tiden helt frem til september, før de er søte og modne.

Gartner Arild Syversen, har dyrket druer i flere år. På Vollen i Asker har han 250 ranker med forskjellige sorter – både til vindyrking og spising. Han anbefaler disse fem slagene for norske druedyrkere:

Skandi –hardfør vindrue

Hasansky Sladki – vindrue

Kuzminski – spisedrue

Sivinta – spisedrue

Somerset Seedless – hardfør spisedrue

Vil du lære mer - sjekk  www.druer.no

 

Se innslaget her!

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.