Dyrk druene selv

Gulrot, kålrot og potet er gamle kjenninger for ivrige hagefolk. Men nå inntar drue-rankene norske solhellinger og hager. Har du litt jord og en solfylt vegg, kan du dyrke dine egne druer helt opp til Trøndelag.

 

Norske vindruer
Foto: NRK

Det finnes flere hardføre drueranker som kan trives i Norge. Det viktige er at de står sørvendt, og gjerne i en solvegg hvor det er lyst og lunt. Etter tre somre vil du forhåpentligvis kunne sanke dine første drueklaser. I det norske klimaet vil druene trenge tiden helt frem til september, før de er søte og modne.

Gartner Arild Syversen, har dyrket druer i flere år. På Vollen i Asker har han 250 ranker med forskjellige sorter – både til vindyrking og spising. Han anbefaler disse fem slagene for norske druedyrkere:

Skandi –hardfør vindrue

Hasansky Sladki – vindrue

Kuzminski – spisedrue

Sivinta – spisedrue

Somerset Seedless – hardfør spisedrue

Vil du lære mer - sjekk  www.druer.no

 

Se innslaget her!

Kulturstrøm

 • Fikk pris for mest spilte låt

  Caroline Ailin får den gjeve Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt i 2020 – fordi hun er en av låtskriverne bak Dua Lipas «Don't Start Now». Det er tredje gang at Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt deles ut.

  «Don't Start Now» er skrevet av Ailin sammen med Dua Lipa, Emily Warren og Ian Kirkpatrick – og de ble i fjor nominert til en Grammy for den.

  Caroline Ailin har i tillegg til samarbeidet med Dua Lipa vært med på å skrive suksesser som «Mama» med Clean Bandit og Ellie Goulding, «365» med Zedd og Katy Perry, «Dance Again» med Selena Gomez, «Fever» med Dua Lipa og Angèle, og «Mirror» med Sigrid, ifølge pressemeldingen (NTB).

  LAGET MONSTERHIT I USA: Norske Caroline Ailin Furøyen i toppen av listene i USA med Dua Lipa
 • Cyberpunk 2077 tilbake neste uke

  Videospillet Cyberpunk 2077, som fikk skarp kritikk da det ble lagt ut til salgs, er snart tilbake i Playstation Store, seks måneder senere.

  Det var knyttet store forventninger til spillet, som ble trukket fra butikker kort tid etter at det ble lagt ut i desember på grunn av en rekke feil i programvaren.

  Nå annonserer det polske spillstudioet CD Projekt RED at actionspillet vil være tilbake fra 21. juni.

  Skjermbilde fra spillet «Cyberpunk 2077»
  Foto: CD Projekt Red