NRK Meny
Normal

Hva sier katten min om meg?

Carmencita har vært vrang og nervøs i det siste. Hun freser for hver minste ting og er ikke fornøyd. Dyretolkeren Monica vet råd.

Katten Carmencita
Foto: Inger Beathe Jacobsen / NRK

Helen De Bellis er i stuss. Den siste tiden har hennes høyt elskede katt Carmencita vært vrang og nervøs. Hun freser til sin egen kattunge, Janussa. Hun freser til matmor, Helen, som er helt oppgitt.

-Vi er så glade i henne. Hun har deilig mat, kos og en stor bakgård der hun kan boltre seg sammen med sin egen familie. Likevel er hun ikke fornøyd. Hva gjør jeg galt, spør en fortvilet Helen.

Det finnes råd

Men det finnes råd. Monica Iselin Evang er snart ferdig utdannet dyretolker, og hun har lært å snakke med dyrene.

-Jeg kan snakke med alle dyr, sier Monica. Mygg, gris eller hest, det spiller ingen rolle. Alle kan fortelle sin historie og noen ganger er det overraskende det jeg får høre, sier Monica.

Monica Iselin Evang
Foto: Inger Beathe Jacobsen / NRK

-Ta oksene for eksempel, de forteller meg at de er høyt utviklede sjeler, de vil ikke bruke tid på å tenke på det praktiske. I stedet bruker de tiden på filosofiske betraktninger og utvikling av sjelslivet.

Monica er på besøk hos Helen De Bellis, og snart går hun inn i et annet rom sammen med Carmencita. Det blir helt stille der inne. En liten gløtt på døren avslører en Monica i dyp konsentrasjon mens hun skriver så blekket spruter. Carmencita sitter i vinduskarmen og stirrer litt småsnurt ut gjennom vinduet.

En pratsom ertekrok

Så er sannhetens øyeblikk kommet. Monica kommer alvorlig ut av siderommet med to tettskrevne A4-ark i hånden. Helen er på bristepunktet, hva har Carmencita fortalt?

-Katten di er så humoristisk, en ordentlig luring som er glad i å prate. Hun er kjempeglad i deg, men kanskje det er du som er stressa og ikke hun...?!

Monica har skrevet alt som katten har fortalt henne, og snart får Helen vite hva Carmencita tenker.

-Jeg er glad i deg, sier Carmencita. Jeg ser deg.

Ei dyp høne eller en dum katt?

Monica forteller rett ut hva Carmencita sier:

- Det er ikke min oppgave og tolke det dyret sier. Jeg bare videreformidler så nøyaktig jeg kan det som er blitt sagt, og så får det være opptil eieren selv og fundere på meningen.

- Er det forskjell på dyrene? Vil ei høne snakke annerledes enn en hest?

- Nei, egentlig ikke. Men det er individuelle forskjeller, sier Monica. Ei høne er programmert til å legge egg og spise korn, men kan godt være like klok eller like dum som en hund eller katt.

Hun kan imidlertid forsikre en stolt matmor at Carmencita er en klok katt med avansert sans for humor.

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold