Hopp til innhold

Dyrene i Valdes

Om en strand med levende pølser, elegante pingviner og en fuglemiddag for vitenskapen.

Elefantsel, unger.

SLÅSSKAMP: Ungene til elefantselen er som unger flest, de leker og slåss på stranda mens foreldrene ligger i nærheten og slapper av i store flokker.

Foto: Darwinekspedisjonen

Vakre Valdes

Etter å ha lett etter fossiler i flere dager, var vi veldig klare for å se noen sprell levende dyr igjen. På vår vei sørover i Argentina stoppet vi derfor på et sted som heter Valdes. Her kryr det nemlig av spennende dyr.

Valdes er en halvøy, som stikker ut i Atlanterhavet fra Argentina. I havet rundt denne halvøya stortrives blant annet elefantsel, sjøløver, pingviner og hvaler.

Dette kunne vi rett og slett ikke gå glipp av!

Gode og runde solslikkere

Den første stranda vi besøker, ser ut til å være full av store, grå pølser. Det er selvfølgelig ikke pølser vi ser, men elefantsel. I likhet med oss mennesker liker tydeligvis elefantsel å ligge rett ut og slappe av når de er på stranda.

Og akkurat som hos oss mennesker, er det barna som er de ivrigste til å leke. Men elefantselunger lager ikke sandslott. De lekesloss for å forberede seg på ordentlige slosskamper når de blir eldre.

Elefantsel

LIGNER LEVENDE PØLSER: Elefantsel ligger og slapper av på stranda.

Foto: Darwinekspedisjonen

Hos elefantsel er kropp og lemmer blitt omdannet til svømmeredskaper, så de er egentlig ganske klumsete når de beveger seg på land. På stranda må de derfor slepe seg bortover på magen. Men i vann er elefantsel artister.

Morsomme pingviner

Et annet dyr som beveger seg litt komisk på land, er pingviner. Og på Valdes er det mange av dem.

Magellanpingvin

ARTIG BEKJENTSKAP: Litt komisk å se de vagge rundt på land, men pingvinene tar det igjen i vannet, for de er veldig flinke svømmere.

Foto: Darwinekspedisjonen

Selv om pingviner er fugler, kan de ikke fly. Vingene deres er så små og kroppen så tung at de rett og slett ikke kan holde seg svevende i lufta. I vann fungerer derimot vingene ypperlig til å styre og svømme med.

I likhet med elefantsel, er pingviner derfor langt flinkere til å bevege seg i vann enn på land.


Merkelig måltid

På Valdes så vi også en av verdens største fugler, nemlig fjellnanduen. Denne fuglen ble oppdaget av Darwin, da han var i Argentina.

I likhet med pingviner har fjellnanduen mistet evnen til å fly, men den er en ypperlig sprinter. Faktisk kan den løpe raskere enn et menneske!

Darwin oppdaget fjellnanduen på en merkelig måte. Etter å ha spist en bedre fuglemiddag, skjønte Darwin plutselig at han kanskje hadde spist et dyr som ingen før hadde beskrevet.

Darwin skyndte seg å samle sammen det som var igjen av middagen. Etter at noen fugleeksperter hadde sett på restene av fuglen han hadde spist, var det ingen tvil: Darwin hadde spist en fjellnandu, en art ingen hadde beskrevet før.

En ganske spesiell middag, ikke sant?

Fjellnandu

SJELDEN FUGL: Nanduene er søramerikanske struts. I likhet med den afrikanske strutsen så kan ikke nanduen fly, halefjærene mangler. Dette er den mer sjeldne fjellnanduen. Den er litt mindre og lever i fjelltraktene fra Argentina og Chile til Peru. Kilde: Store Norske Leksikon.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.