Hopp til innhold

Dyp estetisk glede

– Munchmuseets to nye utstillinger utfyller hverandre på en utrolig fin måte, skriver Mona Pahle Bjerke.

Kulturstrøm

 • Ukraina oppfordrer til boikott av russiske verk

  Framføringer av russiske verk bør stoppes inntil krigen mot Ukraina er over, mener Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatsjenko.

  I et meningsinnlegg i The Guardian skriver Tkatsjenko at Russland med sin invasjon forsøker å viske ut den ukrainske identiteten, og at myndighetene i Kreml bruker kultur som et våpen.

  Derfor bør framføringer av russiske verk settes på vent, mener kulturministeren. (NTB)

 • Kong Charles-mynter på vei

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og har blitt personlig godkjent av kongen.(ntb-dpa)