Kirkens Nødhjelp: Pengene skal bygge opp Haiti

De 21,5 millioner kronene frivillige artister samlet inn på søndag fordeles mellom Røde Kors og Kirkens Nødhjelp og skal bidra til å bygge opp Haiti.

Dugnad for Haiti
Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Søndag åpnet operan dørene for støttekonserten «Dugnad for Haiti».

Morten Harket, Ingrid Olava, Knutsen og Ludvigsen og Ane Brun var blant mange kjente artister som stilte opp gratis for jordskjelvofrene på Haiti . Aksjonen samlet inn 21,5 millioner kroner, som fordeles mellom Røde Kors og Kirkens Nødhjelp.

Skal beskytte kvinner

Atle Sommerfeldt, generalsektær i Kirkens Nødhjelp.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

De to organisasjonene jobber med forskjellige ting når det gjelder gjennoppbyggingen av Haiti, og det finnes ingen felles handlingsplan for bruken av disse pengene.

– De økte midlene gjør at vi kan utvide satsingen på å forbedre vann- og sanitærområdene i de akutte fasene. Dette ligger øverst i prioriteringsrekkefølgen, sammen med at vi ser på hva vi kan gjøre for å beskytte kvinner i den situasjonen som nå har oppstått, sier generalsekretær, Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Sommerfeldt sier de trenger litt mer tid på å bestemme mer konkret hva ekstramidlene vil gå til. Og at de ikke på noen måte hadde budsjettert med denne type midler.

– Pengene vil bidra til å gjennoppbygge nasjonen Haiti de neste fem årene.

Over enhver forventning

En av initiativtakerne til prosjektet, Elin Aamodt, er overveldet over hvor mye penger de faktisk klarte å samle inn.

– Dette har gått over enhver enhver forventning. Vi er så utrolig lykkelige. Den dugnadsånden som hele staben i Operaen, NRK og artistene har visst. Og ikke minst det norske folk som satt hjemme og ringte inn penger. Det er helt vanvittig. Det skal ikke kunne gå an!, sier Elin Aamodt, som også er daglig leder i Gramart.

Elin Aammodt og Alexander Eik

Elin Aamodt og Alexander Eik, initiativtakere til Dugnad for Haiti.

Foto: Rannveig Lie

I tillegg til pengene som ble samlet inn gjennom konserten søndag, kommer studioversjonen av Ole Paus sin sang til inntekt for jordskjelvofrene i Haiti trolig ut før helgen.

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.