NRK Meny
Normal

Dropper syltynne modeller

Motehusene bak blant andre Gucci og Christian Dior vil ikke lenger bruke syltynne modeller. Modellene må være større enn fransk størrelse 32. Motehusene vil heller ikke at modeller under 16 år viser klær for voksne.

Tynn modell

Gucci fikk mye kritikk for bruk av denne modellen. Hun virket knoklete og usunn, mente ASA, Storbritannias uavhengige vaktbikkje i moteverdenen

Foto: ASA

LVMH og Kering, to av de største motehusene i verden, prøver på denne måten å møte kritikken fra flere europeiske land om at moteindustrien skaper spiseforstyrrelser, skriver BBC.

– Jeg håper hele industrien vil følge etter, sier styrelederen i Kering, milliardæren Francois-Henri Pinault.

Fra før har Frankrike forbudt bruk av syltynne modeller. Arbeidsgivere i Frankrike kan straffes med bøter på inntil 75.000 euro dersom de bryter loven og ansetter modeller med for lav kroppsvekt.

Tynn modell

Arbeidsgivere i Frankrike kan straffes med bøter på inntil 75.000 euro dersom de bryter loven og ansetter modeller som er for tynne.

Foto: Stuart Ramson / AP

ASA, eller Advertising Standards Autority, i Storbritannia, fordømte i fjor Gucci, og forbød den italienske moteskaperen å bruke en syltynn modell i reklamer i Storbritannia. ASA er et uavhengig, statlig organ som overvåker reklame i alle medier.

Italia, Spania og Israel har alle innført lover som skal forhindre bruk av for tynne modeller.

Spiseforstyrrelser blant modeller ble for alvor satt på dagsorden da den franske modellen Isabelle Caro lot seg avbilde mens hun hadde anoreksi. i 2010 døde Caro som en følge av sykdommen. Hun var 28 år gammel.

Isabelle Caro

DØDE AV ANOREKSI: Isabelle Caro stilte opp i denne kampanjen for å få mer oppmerksomhet rundt spiseforstyrrelsen anoreksi. Den franske modellen døde av sykdommen i 2010.

Foto: Alberto Pellaschiar / Ap

Kulturstrøm

 • Siste episode er ute

  Siste episode av Westworld sesong to er ute på HBO Nordic. Her kan de sjå reaksjonane til Filmpolitiets redaksjon etter å ha sett episoden. Finalepodcast kjem seinare denne veka.

  Westworld Filmpolitiet
  Foto: Marte Hedenstad / NRK
 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix