NRK Meny
Normal

Dronningen: – Et magisk øyeblikk

Dronning Sonja forteller til NRK at hun ble rørt da hun så alle passasjerene som sto på Hurtigruten og vinket til Kongeskipet Norge under innseilingen til Kirkenes.

Video Dronning Sonja hilser Hurtigruten

Dronning Sonja hilser Hurtigruten velkommen til Kirkenes.

Dronning Sonja vinker til hurtigruta 'Nordnorge' på kongeskipet 'Norge'.

Dronning Sonja sto på dekk og vinket til passasjerene på Hurtigruten.

Foto: NRK

Både TV-seerne og passasjerene på Hurtigruten fikk seg en kongelig overraskelse da dronning Sonja plutselig seilte opp på siden av MS NordNorge på vei inn til Kirkenes onsdag formiddag.

Maritimt kledd og med fotoapparatet rundt halsen, sto dronningen på dekket til Kongeskipet Norge og vinket til alle passasjerene på Hurtigruten som snart var ferdig med sin 8043 minutter lange, direktesendte reise opp norskekysten.

Les også: Dronningen og kongeskipet møtte Hurtigruten "Nordnorge"

Ble rørt

Tre støt i fløyten fra Hurtigruten ble besvart med tre støt i fløyten fra kongeskipet.

– Øyeblikket var magisk, og det gikk kaldt nedover ryggen. Jeg ble helt rørt da jeg så alle passasjerene vinke fra den imponerende Hurtigruten, sier dronning Sonja til NRK.

Hun forteller videre at det var fantastisk å se Hurtigruten stevne frem mellom øyene i nord, i strålende vær med blinkende hav og de dramatiske fjellene som kulisser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hurtigruten i Kirkenes

Slik ble Hurtigruten mottatt på kaia i Kirkenes.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Les også: Hurtigruten i DVD-boks – årets julegave eller årets flopp

– Det var ekstra hyggelig å kunne være med på den siste etappen av NRK-programmet, som har vist en hel verden hvor vakkert og dramatisk Nord-Norge er. Vi som er så heldige å bo i dette eventyrlige landet må bruke enhver anledning til å bli mer kjent med alle de flotte stedene som finnes her i nord, mener dronningen, som er i Finnmark i forbindelse med avdukingen av et minnesmerke i Vardø i morgen.

Twitter-storm

Hun var for øvrig ikke den eneste som lot seg bevege da Kongeskipet møtte Hurtigruten. På Twitter gikk kodeordet #hurtigruten varmt under det kongelige møtet:

Nei, nå begynner jeg å grine! Kongeskip og dronning! Denne #hurtigruten får til alt!!!

Tale Fjeldstad på Twitter

Fantastisk øyeblikk på #NRK: Dronning Sonja vinker, #hurtigruten tuter som aldri før og Erik Bye sin «Dagen i dag» spilles på full guffe…

Sara Johannessen på Twitter

Perfekte rammer når #hurtigruten møter en vinkende dronning ved vei ende. Sonja burde vært gjest siden hun er en flott norgesambassadør.

Linda Sannum på Twitter

Dette er helt konge! Eller dronning da!

Frank E. Rundholt på Twitter

Les også: «Hele» verden har fulgt Hurtigruten

Statsministeren takket

Kaptein Geir Arne Johannessen på MS Nordnorge

Kaptein Geir Arne Johannessen fikk telefon fra statsministeren mot slutten av reisen, som ble direktesendt på NRK2.

Foto: Skjermdump: NRK

Også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde tatt turen nordover, og sto på kaia i Kirkenes for å ønske Hurtigruten velkommen. Statsminister Jens Stoltenberg benyttet samtidig anledningen til å ringe kaptein Geir Arne Johannessen for å takke for turen.

– Det er stort. Det kan jo ikke bli bedre, for å si det sånn. Når man hører at nær sagt hele Norge, regjeringen og det som kan krype og gå følger med på turen, så er jo det utrolig bra, sier Johannessen til NRK.

Se hele samtalen mellom Hurtigrutens kaptein og statsministeren her.

Les også: – Har ikkje brukt senga på fem døgn

Folket vil ha mer

På Facebook har det nærmest blitt et folkekrav at NRK utvider sendingen og følger med Hurtigruten nedover til Bergen igjen. Rune Møklebust, en av hjernene bak «Hurtigruten minutt for minutt» må imidlertid skuffe de som gjerne ville holdt sofaen i fem dager til.

Les også: Dette er hjernene bak «Hurtigruten»

– Hehe, jeg tror nok ikke Arbeidstilsynet går med på det! Nå har vi jo vært innom alle havnene, så vi synes det er best å gi seg når vi er på topp, bokstavelig talt, sier Møklebust til NRK.no.

Han utelukker imidlertid ikke muligheten for at de kanskje en gang i fremtiden kunne laget returreisen på vinterstid.

Rune Møklebust og Thomas Hellum

Rune Møklebust og Thomas Hellum er hjernene bak både «Bergensbanen minutt for minutt» og «Hurtigruten minutt for minutt».

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.