Hopp til innhold

Flagstad-året er åpnet

– Vi feirer en enestående karriere og et eventyrlig liv, sa dronning Sonja da hun torsdag åpnet Flagstad-året.

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad-året 2013 ble offisielt åpnet på Nationaltheatret i Oslo torsdag.

Foto: Kirsten Flagstad-museet

Det er i år 100 år siden Kirsten Flagstad operadebuterte. Det skjedde i Nationaltheatret, og det var også der den offisielle åpningen av Flagstad-året skjedde torsdag ettermiddag.

– Hun startet sin strålende karriere bare 18 år gammel i rollen som« Nuri» i operaen «Lavlandet» med åpningsfrasen Da bin ich: Her er jeg! Og der var hun – og vi hørte henne, sa dronningen.

Århundrets stemme

Kirsten Flagstad ble kalt «The Voice of the Century», århundrets stemme, og hadde sitt store internasjonale gjennombrudd på Metropolitan-operaen i New York i 1935. Hun regnes som en av tidenes største Wagner-tolkere.

Dronning Sonja

Hennes Majestet Dronning Sonja forestår den offisielle åpningen av Kirsten Flagstad-året 2013 på Nationaltheatret i Oslo torsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Og hun har selvsagt satt spor etter seg også i Norge: Hun var vår første operasjef, og har rettmessig fått både et museum og en plass med statue oppkalt etter seg, sa dronningen.

I løpet av Flagstad-året skal det holdes over 70 arrangementer på Hamar, i Oslo, Kristiansand, Elverum, Ringsaker, Kongsberg, Gjøvik, Løten, Melbu og Eidsvoll.

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad var Norges første operasjef.

Foto: NTB scanpix

Torsdag kveld åpnet Nasjonalbiblioteket utstillingen «Kirsten Flagstad. Fra Nationaltheatret til Metropolitan».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.