Hopp til innhold

Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme

Dronningen brukte tid på å takke helsepersonell, de i samfunnskritiske jobber og de som holder seg hjemme i sin fjerde ekstraordinære tale noensinne.

Se talen til den britiske dronningen.

Søndag kveld taler den britiske dronningen til det britiske folket. Det er fjerde gangen hun holder en ekstraordinær tale uten om de årlige juletalene.

Allerede søndag ettermiddag ble det kjent at hun kom til å be britene vise selvdisiplin, og godhjertethet i møte med koronapandemien, ifølge NTB.

– Jeg snakker til dere i en tid som er vanskelig for mange, innledet hun.

Hun pekte videre på konsekvensene av pandemien, som har ført til endringer både økonomisk, men for dem som er direkte rammet.

Det er nærmere 5000 briter som har dødd av covid-19, ifølge NTB.

Takket de som holder seg hjemme

Dronningen takket helsearbeiderne, de som går på jobb for å fylle samfunnskritiske roller.

– Jeg er sikker på at nasjonen også støtter meg i at dette blir satt pris på, sa dronningen.

I Storbritannia oppfordres også folk til å holde seg hjemme, og de som følger pålegget fikk en takk fra Dronningen.

– Og dermed hjelper til med å beskytte mangee familier som allerede har kjent smerten ved å miste noen kjære, sa hun.

Videre oppfordret hun nasjonen til å stå samlet mot sykdommen, og på den måten skulle den bekjempes.

– Jeg håper at vi i tiden fremover vil være stolte av hvordan vi møtte dette, sa hun.

– Bedre dager vil komme

Flere steder i verden har folk gått ut på balkonger, eller hager og klappet for helsearbeidere siden koronapandemien nådde Europa. Barn har tenget regnbuer, og dronningen trakk frem disse som et symbol på hvordan nasjonen kommer sammen for å bekjempe sykdommen.

Til slutt fortalte hun at kveldens tale fra Windsor castle minnet henne om da hun og hennes søster prinsesse Margaret holdt sin første kringkastede tale i 1940, da til barn som ble evakuert som følge av andre verdens krig.

– Vi finner trøst i at bedre dager vil komme.

– Vi vil se våre venner igjen, vi vil møte våre familier igjen og vi vil møtes igjen. På nåværende tidspunkt sender jeg varme tanker og et takk til dere alle, avsluttet dronning Elizabeth.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.