Drømmen om det normale liv

Lena og Per var blant de tyngste narkomane i Oslo. Nå har de gått på metadon i sju år og drømmer om å leve et normalt liv. Men hva er egentlig det?

Per og Lena
Foto: Fri Film

Lena (40) og Per (51) har holdt sammen siden de var 18 år. Etter tøffe år på gata bestemmer de seg for å starte på nytt og kjøper seg et stort hus på Finnskogen. Her håper de å kunne leve et vanlig A4-liv, våkne tidlig om morgenen, lese avisa, måke gårdsplassen og komme overens med naboen.

Bygderykter

Ingen i bygda kjenner til Lena og Pers fortid, og de er redde for å ikke passe inn. I underetasjen i det store huset deres bor et vennepar fra det gamle miljøet i Oslo. De er ikke rusfrie, og det synes Lena er problematisk.

– I sommer gikk det rykter om at hun i første etasje løp naken på verandaen. På bygda sprer ryktene seg fort. Tror de at vi også er sånn? Kanskje de tror at alle i huset vårt er helt gærne, sier Lena.

Hun gjør det hun kan for at leieboerne ikke skal skille seg for mye ut i nabolaget, som å klippe hår, rydde og pynte til jul.

– De bor tross alt i huset mitt. Jeg vil ikke at det skal se ut som at det bor en gjeng med frikere her, legger hun til.

Normal jul - hva er det?

Per og Lena gjør seg klare for sin første jul i det nye huset, de finner fram julepynt og laget pepperkakehus.

– Det blir nesten likt huset vårt. Ikke dårlig til å være det første pepperkakehuset jeg noen gang har laget. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på å lage noe pepperkakehus heller, sier Per fornøyd.

Lena har funnet fram julenissene som skal stå ute på tunet.

– De nissene kan vi jo faktisk sette opp snart. Jeg tror man setter ut sånne nå, gjør man ikke det?, spør hun.

Når det nå nærmer seg jul blir normaliteten satt på prøve. For når setter man egentlig ut nissene på gårdstrammen? Hvor mye julepynt er nok? Hvilken form skal medisterkakene ha? Hvordan blir det å møte de nye naboene når de for første gang skal i kirken på julaften? Og hvordan beholde julefreden når det er så fryktelig mye som må gjøres før den store dagen?

Hør radiodokumentaren «Inn i varmen» på NRK P2, julaften kl. 10.03 og 1. juledag kl. 21.03.

Dokumentaren er laget av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulenter Ragna Nordenborg og Kari Hesthamar.

«Inn i varmen» ble sendt første gang 11. desember 2010.

Kulturstrøm

 • Anspent mellom Markle og kongehuset

  Konflikten mellom Meghan Markle og kongefamilien i Storbritannia tilspisser seg før intervjuet med Oprah Winfrey vises kommende søndag. I et nytt klipp som er sluppet av det amerikanske TV-selskapet CBS sier Meghan at hun ikke er redd for konsekvensene av å si sin mening.

 • Square kjøper seg opp i Tidal

  Mobilbetalingsselskapet Square sikrer seg aksjemajoritet i strømmetjenesten Tidal, melder nettstedet Cnet. Tidal ble lansert av norske Aspiro i 2014 og het Wimp før det ble kjøpt av artisten Jay-Z og skiftet navn til Tidal. Kjøperen Square er eid av Twitters toppsjef Jack Dorsey.

  Tidal logo
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Songstjerne saksøkt av broren

  Broren til Mariah Carey saksøkjer henne, etter skuldingar om at han var valdeleg. Skuldingane kjem fram i ein biografi om Carey, melder BBC. Tidlegare har også søstera til Mariah Carey saksøkt henne for ting som står skrive i boka.

  Mariah Carey
  Foto: AP