Drømmen om det normale liv

Lena og Per var blant de tyngste narkomane i Oslo. Nå har de gått på metadon i sju år og drømmer om å leve et normalt liv. Men hva er egentlig det?

Per og Lena
Foto: Fri Film

Lena (40) og Per (51) har holdt sammen siden de var 18 år. Etter tøffe år på gata bestemmer de seg for å starte på nytt og kjøper seg et stort hus på Finnskogen. Her håper de å kunne leve et vanlig A4-liv, våkne tidlig om morgenen, lese avisa, måke gårdsplassen og komme overens med naboen.

Bygderykter

Ingen i bygda kjenner til Lena og Pers fortid, og de er redde for å ikke passe inn. I underetasjen i det store huset deres bor et vennepar fra det gamle miljøet i Oslo. De er ikke rusfrie, og det synes Lena er problematisk.

– I sommer gikk det rykter om at hun i første etasje løp naken på verandaen. På bygda sprer ryktene seg fort. Tror de at vi også er sånn? Kanskje de tror at alle i huset vårt er helt gærne, sier Lena.

Hun gjør det hun kan for at leieboerne ikke skal skille seg for mye ut i nabolaget, som å klippe hår, rydde og pynte til jul.

– De bor tross alt i huset mitt. Jeg vil ikke at det skal se ut som at det bor en gjeng med frikere her, legger hun til.

Normal jul - hva er det?

Per og Lena gjør seg klare for sin første jul i det nye huset, de finner fram julepynt og laget pepperkakehus.

– Det blir nesten likt huset vårt. Ikke dårlig til å være det første pepperkakehuset jeg noen gang har laget. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på å lage noe pepperkakehus heller, sier Per fornøyd.

Lena har funnet fram julenissene som skal stå ute på tunet.

– De nissene kan vi jo faktisk sette opp snart. Jeg tror man setter ut sånne nå, gjør man ikke det?, spør hun.

Når det nå nærmer seg jul blir normaliteten satt på prøve. For når setter man egentlig ut nissene på gårdstrammen? Hvor mye julepynt er nok? Hvilken form skal medisterkakene ha? Hvordan blir det å møte de nye naboene når de for første gang skal i kirken på julaften? Og hvordan beholde julefreden når det er så fryktelig mye som må gjøres før den store dagen?

Hør radiodokumentaren «Inn i varmen» på NRK P2, julaften kl. 10.03 og 1. juledag kl. 21.03.

Dokumentaren er laget av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulenter Ragna Nordenborg og Kari Hesthamar.

«Inn i varmen» ble sendt første gang 11. desember 2010.

Kulturstrøm

 • Maja Lundes julebok på førsteplass

  Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.

 • NRK-BBC-samarbeid vant sølv

  Podkasten «Death in ice valley», om kvinnen som ble funnet drept i Isdalen, er tildelt sølv i Storbritannias store radioutdeling, Arias Radio Awards, for beste nye podkast. Serien er et samarbeid mellom NRK og BBC, og kan høres på NRK Radio.

 • Får portrett på Theatercaféen

  Torsdag ble et portrett av Liv Ullmann avduket på Theatercaféen. Portrettet skal henge i inngangspartiet rett over portrettet av André Bjerke. Pia Tjelta og Kåre Conradi fikk også sine portretter på veggen ved landets hovedscene.

  Liv Ullmann
  Foto: Arendalsuka