Drømmen om det normale liv

Lena og Per var blant de tyngste narkomane i Oslo. Nå har de gått på metadon i sju år og drømmer om å leve et normalt liv. Men hva er egentlig det?

Per og Lena
Foto: Fri Film

Lena (40) og Per (51) har holdt sammen siden de var 18 år. Etter tøffe år på gata bestemmer de seg for å starte på nytt og kjøper seg et stort hus på Finnskogen. Her håper de å kunne leve et vanlig A4-liv, våkne tidlig om morgenen, lese avisa, måke gårdsplassen og komme overens med naboen.

Bygderykter

Ingen i bygda kjenner til Lena og Pers fortid, og de er redde for å ikke passe inn. I underetasjen i det store huset deres bor et vennepar fra det gamle miljøet i Oslo. De er ikke rusfrie, og det synes Lena er problematisk.

– I sommer gikk det rykter om at hun i første etasje løp naken på verandaen. På bygda sprer ryktene seg fort. Tror de at vi også er sånn? Kanskje de tror at alle i huset vårt er helt gærne, sier Lena.

Hun gjør det hun kan for at leieboerne ikke skal skille seg for mye ut i nabolaget, som å klippe hår, rydde og pynte til jul.

– De bor tross alt i huset mitt. Jeg vil ikke at det skal se ut som at det bor en gjeng med frikere her, legger hun til.

Normal jul - hva er det?

Per og Lena gjør seg klare for sin første jul i det nye huset, de finner fram julepynt og laget pepperkakehus.

– Det blir nesten likt huset vårt. Ikke dårlig til å være det første pepperkakehuset jeg noen gang har laget. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på å lage noe pepperkakehus heller, sier Per fornøyd.

Lena har funnet fram julenissene som skal stå ute på tunet.

– De nissene kan vi jo faktisk sette opp snart. Jeg tror man setter ut sånne nå, gjør man ikke det?, spør hun.

Når det nå nærmer seg jul blir normaliteten satt på prøve. For når setter man egentlig ut nissene på gårdstrammen? Hvor mye julepynt er nok? Hvilken form skal medisterkakene ha? Hvordan blir det å møte de nye naboene når de for første gang skal i kirken på julaften? Og hvordan beholde julefreden når det er så fryktelig mye som må gjøres før den store dagen?

Hør radiodokumentaren «Inn i varmen» på NRK P2, julaften kl. 10.03 og 1. juledag kl. 21.03.

Dokumentaren er laget av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulenter Ragna Nordenborg og Kari Hesthamar.

«Inn i varmen» ble sendt første gang 11. desember 2010.

Kulturstrøm

 • Nominasjoner til årets bilde klare

  Hvem som har tatt årets beste pressebilde i 2018 skal avgjøres 15. mars på Litteraturhuset i Oslo. Konkurransen arrangeres av Pressefotografenes klubb, men er åpen for alle fotografer som tar fotojournalistiske bilder. Se listen over nominerte her hos Journalisten.

  Laster Twitter-innhold
 • For stor for kjoledesignere

  Artisten Bebe Rexha er «for stor» til at kjente motehus vil sy kjole for henne til Grammy-prisutdelingen i februar, skriver BBC. Bebe Rexha oppgir å være størrelse 6–8 i USA, noe som tilsvarer en europeisk størrelse 38–40. – Dere sier at alle kvinner i verden som er fra størrelse 8 og oppover ikke er vakre, og ikke kan bruke kjolene deres, sier Bebe Rexha i en video hun la ut på Instagram søndag. Hun er nominert i Grammy-kategoriene for beste nykommer og for beste country duo/gruppe. (NTB)

  Bebe Rexha
  Foto: Amy Harris / NTB Tema
 • Londons nye konserthus tar form

  Tegningene for det staselige nye bygget ble offentliggjort mandag, skriver magasinet Gramophone. Plasseringen vil bli ved sørenden av Barbican-komplekset, og salen vil ta 2000 publikummere. Arkitektene bak er Diller Scofidio + Renfro, som også er aktuelle med kulturhuset The Shed i New York.

  Bygget er estimert til å koste 3,2 milliarder kroner, og finansieringen er foreløpig usikker.