NRK Meny
Normal

Drømmen om det normale liv

Lena og Per var blant de tyngste narkomane i Oslo. Nå har de gått på metadon i sju år og drømmer om å leve et normalt liv. Men hva er egentlig det?

Per og Lena
Foto: Fri Film

Lena (40) og Per (51) har holdt sammen siden de var 18 år. Etter tøffe år på gata bestemmer de seg for å starte på nytt og kjøper seg et stort hus på Finnskogen. Her håper de å kunne leve et vanlig A4-liv, våkne tidlig om morgenen, lese avisa, måke gårdsplassen og komme overens med naboen.

Bygderykter

Ingen i bygda kjenner til Lena og Pers fortid, og de er redde for å ikke passe inn. I underetasjen i det store huset deres bor et vennepar fra det gamle miljøet i Oslo. De er ikke rusfrie, og det synes Lena er problematisk.

– I sommer gikk det rykter om at hun i første etasje løp naken på verandaen. På bygda sprer ryktene seg fort. Tror de at vi også er sånn? Kanskje de tror at alle i huset vårt er helt gærne, sier Lena.

Hun gjør det hun kan for at leieboerne ikke skal skille seg for mye ut i nabolaget, som å klippe hår, rydde og pynte til jul.

– De bor tross alt i huset mitt. Jeg vil ikke at det skal se ut som at det bor en gjeng med frikere her, legger hun til.

Normal jul - hva er det?

Per og Lena gjør seg klare for sin første jul i det nye huset, de finner fram julepynt og laget pepperkakehus.

– Det blir nesten likt huset vårt. Ikke dårlig til å være det første pepperkakehuset jeg noen gang har laget. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på å lage noe pepperkakehus heller, sier Per fornøyd.

Lena har funnet fram julenissene som skal stå ute på tunet.

– De nissene kan vi jo faktisk sette opp snart. Jeg tror man setter ut sånne nå, gjør man ikke det?, spør hun.

Når det nå nærmer seg jul blir normaliteten satt på prøve. For når setter man egentlig ut nissene på gårdstrammen? Hvor mye julepynt er nok? Hvilken form skal medisterkakene ha? Hvordan blir det å møte de nye naboene når de for første gang skal i kirken på julaften? Og hvordan beholde julefreden når det er så fryktelig mye som må gjøres før den store dagen?

Hør radiodokumentaren «Inn i varmen» på NRK P2, julaften kl. 10.03 og 1. juledag kl. 21.03.

Dokumentaren er laget av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulenter Ragna Nordenborg og Kari Hesthamar.

«Inn i varmen» ble sendt første gang 11. desember 2010.

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon