NRK Meny
Normal

Drømmen om det normale liv

Lena og Per var blant de tyngste narkomane i Oslo. Nå har de gått på metadon i sju år og drømmer om å leve et normalt liv. Men hva er egentlig det?

Per og Lena
Foto: Fri Film

Lena (40) og Per (51) har holdt sammen siden de var 18 år. Etter tøffe år på gata bestemmer de seg for å starte på nytt og kjøper seg et stort hus på Finnskogen. Her håper de å kunne leve et vanlig A4-liv, våkne tidlig om morgenen, lese avisa, måke gårdsplassen og komme overens med naboen.

Bygderykter

Ingen i bygda kjenner til Lena og Pers fortid, og de er redde for å ikke passe inn. I underetasjen i det store huset deres bor et vennepar fra det gamle miljøet i Oslo. De er ikke rusfrie, og det synes Lena er problematisk.

– I sommer gikk det rykter om at hun i første etasje løp naken på verandaen. På bygda sprer ryktene seg fort. Tror de at vi også er sånn? Kanskje de tror at alle i huset vårt er helt gærne, sier Lena.

Hun gjør det hun kan for at leieboerne ikke skal skille seg for mye ut i nabolaget, som å klippe hår, rydde og pynte til jul.

– De bor tross alt i huset mitt. Jeg vil ikke at det skal se ut som at det bor en gjeng med frikere her, legger hun til.

Normal jul - hva er det?

Per og Lena gjør seg klare for sin første jul i det nye huset, de finner fram julepynt og laget pepperkakehus.

– Det blir nesten likt huset vårt. Ikke dårlig til å være det første pepperkakehuset jeg noen gang har laget. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på å lage noe pepperkakehus heller, sier Per fornøyd.

Lena har funnet fram julenissene som skal stå ute på tunet.

– De nissene kan vi jo faktisk sette opp snart. Jeg tror man setter ut sånne nå, gjør man ikke det?, spør hun.

Når det nå nærmer seg jul blir normaliteten satt på prøve. For når setter man egentlig ut nissene på gårdstrammen? Hvor mye julepynt er nok? Hvilken form skal medisterkakene ha? Hvordan blir det å møte de nye naboene når de for første gang skal i kirken på julaften? Og hvordan beholde julefreden når det er så fryktelig mye som må gjøres før den store dagen?

Hør radiodokumentaren «Inn i varmen» på NRK P2, julaften kl. 10.03 og 1. juledag kl. 21.03.

Dokumentaren er laget av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulenter Ragna Nordenborg og Kari Hesthamar.

«Inn i varmen» ble sendt første gang 11. desember 2010.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.