Dro til sjøs og ble poet

Inger Elisabeth Hansen dro langt bort, og startet å skrive dikt.

Inger Elisabeth Hansen

Inger Elisabeth Hansen er en av Norges fremste lyrikere.

Foto: Aschehoug/Thomas Brun

20. april fyller en av Norges fremste poeter, Inger Elisabeth hansen, 60 år. Hun har blant annet utgitt diktsamlingen «Trask», som i 2003 ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

I Diktafon-sendingen på NRK P2 lørdag 17. april, blir Hansen intervjuet av programleder Mona Vetrhus. Og Hansen forteller om hvorfor hun begynte å skrive dikt.

– Måtte vekk og ut

– Jeg dro til sjøs da jeg var 21 år gammel. Faren min vokste opp på barnehjem og rømte til sjøs da han var 14 år, og har vært rundt i hele verden, forteller Inger Elisabeth Hansen til Diktafon.

Faren fortalte henne vanvittige historier fra reisene sine.

– Så jeg bestemte meg for at jeg måtte komme meg vekk og ut.

Hansen arbeidet som salongpike på en stykkgodsbåt som gikk oppover Nigerdeltaet i Afrika. Der seilte hun rett inn i Shell sitt oljeområde.

– Vi på båten, og særlig jeg som var dame, ble invitert til klubbene til disse engelskmennene som arbeidet for Shell.

Ville se fra den andre siden

Og Hansen vil aldri glemme det hun så.

– Alle de kanoene med de innfødte som dykket etter penger da vi seilte oppover Niger. Også hvordan det norske mannskapet hadde det. De hadde det ikke så bra, mange av dem. Det gjorde at jeg spurte meg selv om: hvordan er deres historie? Jeg ville høre disse historiene og så ville jeg høre hvordan de så på oss. Jeg ville se det fra den andre siden. Snu det.

Reiste til Mexico

For å gjøre dette fant Hansen ut at hun måtte dra til Latin-Amerika.

– Fordi der har de et språk og der har de bevart flere kilder. I Afrika så er det meste ødelagt. Da dro jeg til Mexico og begynte å se på hvordan dette møtet mellom oss og dem hadde foregått. Hvordan var deres versjon. Hvordan så dem på oss? Det har vært en av grunnene til at jeg har begynt å skrive. Jeg synes poesien er spesielt egnet for å jobbe innenfor et slikt felt.

Du kan høre mer fra intervjuet med jubilanten Inger Elisabeth Hansen på Diktafon på NRK P2 lørdag 17. april kl. 15.40, med reprise fredag kl. 21.30. Du kan også podkaste programmet her: Podkast Diktafon

Kulturstrøm

  • Flere fornøyd med radiotilbudet

    63 prosent sier de er ganske eller svært fornøyd med det generelle radiotilbudet i Norge, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. Det er åtte prosentpoeng mer enn i fjor. I tillegg er andelen misfornøyde mindre.

    DAB-radio