Normal

Dro fra økonomirot

Statens Museum for Kunst i Danmark må kvitte seg med ti årsverk etter Allis Hellelands budsjettoverskridelser. Pengene ble blant annet brukt på hennes egen selvbiografi. 

Allis Helleland

Statens Museum for Kunst i Danmark sliter med etter dårlig økonomistryring under Allis Helleland.

Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / SCANPIX

Museets tidligere ledelse, med Allis Helleland i spissen, har hatt så dårlig økonomistyring at den nye administrasjonen nå må rydde opp etter betydelige budsjettoverskridelser for 2007. Det skriver den danske avisen Politiken.

Overskridelser

Det var i løpet av første halvdel av 2007 at kontoen ble tømt av den avgående direktøren. En gjennomgang av regnskapene viser at budsjettet på knappe 6 millioner kroner blir overskredet med 1,2 millioner danske kroner. Dette fremgår av årsregnskapet museet legger frem i neste måned.

Selvbiografi

Av regnskapet fremgår det også at Allis Helleland satte i gang spesialutstillinger uten å sikre seg at finansieringen var på plass. Det øker overskridelsen med ytterligere 1,4 millioner kroner.

Overskridelsene nærmer seg 3 millioner kroner når man legger til kostnadene til boken "13 år med Allis". Den tok hun selv initiativ til, og hun mente at kostnadene måtte dekkes av museet.

Det skulle vise seg at pengene ikke var tilstede i budsjettet. Heller ikke i dette tilfellet lykkes det Helleland å få på plass finansiering utenfra.

Vanskelig situasjon

- Her har det åpenbart ikke blitt utvist god dømmekraft. Det virker som om tingene har løpt løpsk, sier Karsten Ohrt, som forøvrig ikke vil uttale seg om forgjengerens virke.

Han holdt torsdag et orienteringsmøte med museets samlede stab. Museets økonomi belastes ytterligere av at København kommune har hevet museets eiendomsverdi og dermed også den årlige eiendomsskatten med 1,5 millioner danske kroner. 

- Mitt inntrykk er at de ansatte har forståelse for at ledelsen har havnet i en situasjon den selv ikke er skyld i, og at de må handle deretter, sier Vibeke Knutsen, tillitsrepresentant for et utvalg av de ansatte.

SMS til Kulturnytt

Allis Helleland skriver dette i en SMS til NRK Kulturnytt:

- Jeg har ingen kommentar til at statens museum for kunst ikke har greiet at komme i balanse med årsregnskabet for 2007. Jeg havde ansvaret i årets første 7 måneder, men ikke for de fem sidste måneder av året. Et budget må hele tiden justeres og følges op. Mangler der midler må man enten skære i budgettet eller skaffe øgede midler. Sådan har det været i alle de 13 år jeg har ledet museet, og vi er alltid kommet ut med et positivt årsregnskab. Oftest har sponsormidlerne kommet i årets sidste måneder.

Kulturstrøm

  • – Han har formet musikksmaken

    Programleder for «Jungeltelegrafen», Sigbjørn Nedland, fikk hedersprisen på Prix Radio-utdelingen i Oslo fredag kveld.– Han har vært med på å åpne ørene og forme musikksmaken til en hel generasjon. Han var den første som spilte Sex Pistols på norsk radio. Han har sendt intervjuer med storheter som Bob Marley, George Harrison og Joni Mitchel, heter det i uttalelsen fra juryen. Kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er en av dem som gratulerer radiomannen med prisen:

  • Seks eiendommer fredet

    Riksantikvaren fredet fredag seks eiendommer. To av dem ligger i Trondheim, de andre i Tana, Arendal, Skien og Sørum på Romerike. Blant de seks eiendommene er det gamle sykehusområdet i Kongens gate i Trondheim.