Hopp til innhold

Dresden som Fugl Føniks

Dresden var engang Tysklands barokke kulturhovedstad. Under siste krig ble byen bombet sønder og sammen, men byen er gjenoppstått som en Fugl Føniks. Vi starter Kunstreisen nye serie fra Dresden på en helt spesiell dag i byens historie.

Kuppelen i den gjenoppbygde Frauenkirche i Dresden.

Kuppelen i den gjenoppbygde Frauenkirche i Dresden.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Krigens ødeleggelser

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Foto: AFP

Verden har ikke glemt natten mellom 13.og 14. februar 1945 da allierte bomber regnet over Dresden. På kort tid lå en av byens vakreste tysk byer i ruiner etter ordre fra Sir Arthur Harris, "Bombe Harry". Ikke bare var store deler av den historiske barokkbyen ødelagt. Det var også 75.000 bolighus, i tillegg til de 100.000 skadete boligene. 25.000 av innbyggerne ble drept, samt et ukjent antall flyktninger som befant seg i byen. En ulykke av de sjeldne.

Årlig minnedag

Vi starter Kunstreisens serie nettopp 13. februar 2014, på minnedagen for bombingen. Etter en gripende konsert i Semperoperaen med Staatskapelle Dresden og Verdis Requiem førte byens kimende kirkeklokker oss til minnestund i den gjenoppbygde Frauenkirche. Derfra - og gjennom flere programmer fremover - bretter vi ut byens historie og severdigheter. For Dresden er virkelig som en Fugl Føniks som har reist seg fra asken til ny prakt.

Fra Zwinger-pavilliongen til slottet i Dresden

Fra Zwinger-pavilliongen til slottet i Dresden.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Vår serie fra Dresden

I dette programmet starter vi med byens historie, krigens ødeleggelser og gjenoppbyggingen. Deretter følger vi opp med programmer om den berømte Semperoperaen, Frauenkirche (et gjenoppbygget smykke), oppbyggingen av den kongelige kunstsamlingen (Galerie Alte Meister), Rafaels Sixtinske Madonna, besøk i Albertinum (nyere kunst) - og kanskje enda mer!

Litt av Dresdens berømte silhuett!

Dresden berømte by silhuett er kommet tilbake.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Den saksiske kongerekken i Meissen-porsellen på slottets vegg!

Den saksiske kongerekken i Meissen-porsellen på slottets vegg.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober