Hopp til innhold

Dilawar drept av Bush' soldater

Dilawar, afghansk taxisjåfør, ble arrestert, holdt fanget i fem dager og så torturert til han døde av skadene. Se dokumentaren på NRK2 tirsdag 23. oktober.

Dilawar, en afghansk taxisjåfør

Afghaneren Dilawar ble fengslet og torturert til døde av amerikanske soldater.

Foto: Why Democracy?

Den femte filmen i serien Why Democracy? på NRK2, handler om Dilawar fra Afghanistan. Han var kjent som en ærlig og god mann, og i landsbyen hans ble mange overrasket da han ble satt i varetekt av amerikanske tropper. Ble folk arrestert tilsynelatende helt vilkårlig? Hvorfor ble han holdt fengslet uten noen rettssak?

Uansett hvilket parti du tilhører, uansett hvor du står i debatten om Irak, burde vi bli enige om at Amerika har en vesentlig interesse i å hindre kaos og bringe håp til Midt-Østen

George W. Bush
George W. Bush

George W. Bush lar sine amerikanske soldater bruke harde metoder.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Amerikansk varetekt 

Fem dager senere døde Dilawar under mystiske omstendigheter i fengselet, kun én uke etter at en annen fange hadde lidd samme skjebne. En obduksjon viste at Dilawar hadde dødd av skader som soldatene hadde påført ham. Politikken på et kontinent langt borte førte til hans død. Over hundre mennesker har dødd under uklare omstendigheter mens de har vært i amerikansk varetekt under "krigen mot terror".

Lovlig tortur

For hva skjer når tortur er en lovlig forhørsteknikk i amerikansk varetekt? Og hvilken rolle har sentrale personer i Bush-adminstrasjonen spilt for å tillate torturen?

Programskaper Alex Gibney ser tilbake på de siste ukene av Dilawars liv. Samtidig viser dokumentaren hvordan avgjørelser tatt i Bush-administrasjonen mange tusen kilometer borte, direkte førte til Dilawars død. Når Rumsfeld og Det hvite hus overbeviste kongressen om å tillate bruk av tortur på krigsfanger, ble Dilawars skjebne beseglet.

Alex Gibney

Alex Giney har laget den femte filmen i serien Why Democracy?

Foto: Why Democracy?

Om regissøren

Alex Gibney har skrevet manus, produsert og regissert den Oscar-nominerte og prisbelønnede dokumentaren ”ENRON: The Smartest Guys in the Room”. Han har vært med på å produsere filmen ”Lightning in a Bottle” og den Emmy-nominerte filmserien ”The Blues”. For ”Taxi til skyggesiden” vant han prisen for beste dokumentar under Tribeca Film Festival.

  Les programomtaler om serien her

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)