NRK Meny
Normal

Dilawar drept av Bush' soldater

Dilawar, afghansk taxisjåfør, ble arrestert, holdt fanget i fem dager og så torturert til han døde av skadene. Se dokumentaren på NRK2 tirsdag 23. oktober.

Dilawar, en afghansk taxisjåfør

Afghaneren Dilawar ble fengslet og torturert til døde av amerikanske soldater.

Foto: Why Democracy?

Den femte filmen i serien Why Democracy? på NRK2, handler om Dilawar fra Afghanistan. Han var kjent som en ærlig og god mann, og i landsbyen hans ble mange overrasket da han ble satt i varetekt av amerikanske tropper. Ble folk arrestert tilsynelatende helt vilkårlig? Hvorfor ble han holdt fengslet uten noen rettssak?

Uansett hvilket parti du tilhører, uansett hvor du står i debatten om Irak, burde vi bli enige om at Amerika har en vesentlig interesse i å hindre kaos og bringe håp til Midt-Østen

George W. Bush
George W. Bush

George W. Bush lar sine amerikanske soldater bruke harde metoder.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Amerikansk varetekt 

Fem dager senere døde Dilawar under mystiske omstendigheter i fengselet, kun én uke etter at en annen fange hadde lidd samme skjebne. En obduksjon viste at Dilawar hadde dødd av skader som soldatene hadde påført ham. Politikken på et kontinent langt borte førte til hans død. Over hundre mennesker har dødd under uklare omstendigheter mens de har vært i amerikansk varetekt under "krigen mot terror".

Lovlig tortur

For hva skjer når tortur er en lovlig forhørsteknikk i amerikansk varetekt? Og hvilken rolle har sentrale personer i Bush-adminstrasjonen spilt for å tillate torturen?

Programskaper Alex Gibney ser tilbake på de siste ukene av Dilawars liv. Samtidig viser dokumentaren hvordan avgjørelser tatt i Bush-administrasjonen mange tusen kilometer borte, direkte førte til Dilawars død. Når Rumsfeld og Det hvite hus overbeviste kongressen om å tillate bruk av tortur på krigsfanger, ble Dilawars skjebne beseglet.

Alex Gibney

Alex Giney har laget den femte filmen i serien Why Democracy?

Foto: Why Democracy?

Om regissøren

Alex Gibney har skrevet manus, produsert og regissert den Oscar-nominerte og prisbelønnede dokumentaren ”ENRON: The Smartest Guys in the Room”. Han har vært med på å produsere filmen ”Lightning in a Bottle” og den Emmy-nominerte filmserien ”The Blues”. For ”Taxi til skyggesiden” vant han prisen for beste dokumentar under Tribeca Film Festival.

  Les programomtaler om serien her

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters