Dilawar drept av Bush' soldater

Dilawar, afghansk taxisjåfør, ble arrestert, holdt fanget i fem dager og så torturert til han døde av skadene. Se dokumentaren på NRK2 tirsdag 23. oktober.

Dilawar, en afghansk taxisjåfør

Afghaneren Dilawar ble fengslet og torturert til døde av amerikanske soldater.

Foto: Why Democracy?

Den femte filmen i serien Why Democracy? på NRK2, handler om Dilawar fra Afghanistan. Han var kjent som en ærlig og god mann, og i landsbyen hans ble mange overrasket da han ble satt i varetekt av amerikanske tropper. Ble folk arrestert tilsynelatende helt vilkårlig? Hvorfor ble han holdt fengslet uten noen rettssak?

Uansett hvilket parti du tilhører, uansett hvor du står i debatten om Irak, burde vi bli enige om at Amerika har en vesentlig interesse i å hindre kaos og bringe håp til Midt-Østen

George W. Bush
George W. Bush

George W. Bush lar sine amerikanske soldater bruke harde metoder.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Amerikansk varetekt 

Fem dager senere døde Dilawar under mystiske omstendigheter i fengselet, kun én uke etter at en annen fange hadde lidd samme skjebne. En obduksjon viste at Dilawar hadde dødd av skader som soldatene hadde påført ham. Politikken på et kontinent langt borte førte til hans død. Over hundre mennesker har dødd under uklare omstendigheter mens de har vært i amerikansk varetekt under "krigen mot terror".

Lovlig tortur

For hva skjer når tortur er en lovlig forhørsteknikk i amerikansk varetekt? Og hvilken rolle har sentrale personer i Bush-adminstrasjonen spilt for å tillate torturen?

Programskaper Alex Gibney ser tilbake på de siste ukene av Dilawars liv. Samtidig viser dokumentaren hvordan avgjørelser tatt i Bush-administrasjonen mange tusen kilometer borte, direkte førte til Dilawars død. Når Rumsfeld og Det hvite hus overbeviste kongressen om å tillate bruk av tortur på krigsfanger, ble Dilawars skjebne beseglet.

Alex Gibney

Alex Giney har laget den femte filmen i serien Why Democracy?

Foto: Why Democracy?

Om regissøren

Alex Gibney har skrevet manus, produsert og regissert den Oscar-nominerte og prisbelønnede dokumentaren ”ENRON: The Smartest Guys in the Room”. Han har vært med på å produsere filmen ”Lightning in a Bottle” og den Emmy-nominerte filmserien ”The Blues”. For ”Taxi til skyggesiden” vant han prisen for beste dokumentar under Tribeca Film Festival.

  Les programomtaler om serien her

Kulturstrøm

 • YouTube vil få deg i seng

  En ny funksjon på YouTube i dag skal påminne brukerne om at det er på tide å legge seg. Det hele skal være et ledd i Googles fokus på digital helse og hvor ofte vi bruker dingsene våre. Den nye leggetidfunksjonen vil i første omgang bli tilgjengelig på mobilenheter med iOS eller Android. Det er mulig å bestemme om man vil blir varslet midt i videoen man ser på, eller etter at videoen er ferdig, skriver Tek.no.

 • Vår på Karl Johan med KORK

  Hvordan kan musikerne i Kringkastingsorkestret spille med forsvarlig avstand og samtidig være et helt orkester? Man kan jo bruke hele Karl Johans gate som kontor.

  KORK inntar Karl Johans gate i Oslo og hyller våren og musikken med Vår på Karl Johan av Fritz Austin.
 • Guren Hagen får Sandbeck-prisen

  Guren Hagen tildeles Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua, for 2020. Prisen deles ut 6. juni. Kulturprisen ble delt ut første gang i 2008. Frida Ånnevik, Ove Røsbak, Øystein Sunde og Eldar Vågan er noen av dem som tidligere har mottatt prisen.

  Guren Hagen tror det er mye som forener de tre.
  Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK