En bondekone ville gi ham en grøt laget av løk. Hvis det luktet løk av såret ville hun kunne si om innvollene var skadet.
I sagalitteraturen er det tydelig at grøt ikke var mat for vikinger. Grunnen er kanskje at det gamle ordet om at "den som spiser seg mett på grøt, han går ikke langt før han sovner". Og skulle man krige, så måtte man jo være opplagt!
Grøten er med andre ord en gammel skikk, men det er umulig å tidfeste den! Selv om arkeologene selvfølgelig har gjort sitt for å grave frem grøtrester fra den eldste tid, men til ingen nytte. Grunnen er vel at folk til alle tider har likt grøt så godt at det ikke har blitt igjen noen rester til arkeologene. Likevel mener forskerne at grøten kom til Norge ett stykke uti yngre steinalder.
Grøt er tradisjon i Norge. Fra å ha vært fattigmannskost til delikatesse på de rikes bord. Rømmegrøten er festgrøten over alle og serveres fremdeles til fest i Norge.
Men står grøttradisjonen like sterkt fremdeles?
Ja, mener matkonsulent i Tine Meierier, Anna Karin Lindstad. Hun mener at grøt er på vei inn igjen.Grøtdagen den 23.oktober skal minne oss på at grøt er brukbar til både hverdag og fest. Nitimen kåret hverdagsgrøten i 1989, som lytterne mente måtte være havregrøt med eplebiter.
Den grøten som er minst norsk er faktisk risgrøten, fordi risen kom sent til landet, men derimot byggrynsgrøt er av den eldste typen. Den lages som risgrøt, og kan brukes til dessert blandet med stivpisket krem og rød saus, akkurat slik vi bruker risgrøten. La deg inspirere til å lage grøt i alle mulige fasonger! Her kommer noen oppskrifter:
Minuttpudding
4 porsjoner
5 dl melk
1 ss hvetemel
1 ss potetmel
1 egg
1ss sukker
1 ss meierismør
3 dråper mandeldråper (kan sløyfes)
1 ss mandler, hakkede ( kan sløyfes)
Kok opp halvparten ( 2 1/2 dl) av melken. Rist sammen resten av melken, potetmel og hvetemel. Rør sammen egg og sukker. Når melken koker opp, røres meljevningen i kjelen med den kokende melken. Hell litt av denne melkeblandingen på eggene og hell så dette i den varme gryten. Varm opp mot
kokepunktet, men det skal ikke koke etter at eggene er tilsatt. Smak gjerne til med mandeldråper og server straks. Minuttpudding er også godt servert kald, gjerne med et dryss av mandler på.
Byggrynsgrøt med honning og kanel
4 porsjoner
1/4 l vann
1 l melk
1 bit hel kanel
2 dl byggryn
1/2 ts salt
honning
La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet.Kok opp melk og kanel. Visp i grynene og la grøten trekke i 45 minutter. Rør av og til. Smak grøten til med salt. Honningen kan vi tilsette i grøten, eller la familien velge mengde selv. Server kald melk og/eller yoghurt til.

Risgrøt og nisselue hører sammen
Risgrøt
4 porsjoner
4 dl vann
1 1/2 dl risgryn
1 l melk
1 ts salt
Meierismør til smørøye.
Kok grynene i vann, spe med melk og kok videre til grøten er passe tykk og grynene er møre. Server grøten med smørøye, sukker og kanel på. Rød saft smaker godt til.
Havregrøt i mikrobølgeovn med epler
1 porsjon
1 dl havregryn
2 1/2 dl melk
1/2 eple
Salt
Bland gryn og melk i en dyp tallerken og dryss på litt salt. Legg en dyp tallerken hvelvet over og kok grøten i mikrobølgeovn på full effekt ca. 1/2 minutt. Rør litt i grøten, legg i eplebiter og kok grøten videre i ca. 1/2 minutt.

Mektig god...
Rømmegrøt med artig tilbehør
6-8 porsjoner
1 liter seterrømme
Ca.3 1/2 dl hvetemel
1 liter melk
2 ts salt
sukker og kanel
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av smøret og rør i resten av melet. Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt og server grøten med spennende tilbehør som f.eks revet brunost, lettsukrede jordbær, rosiner, hakkede nøttekjerner, sukker og kanel til. Et fat med spekemat ved siden av grøten, så har du et fullstendig måltid.
Rømmegrøt kan gjerne spes med like deler søt og syrnet melk. Da får den en ekstra frisk og syrlig smak.
Semulegrøt
4 porsjoner
1 l melk
1 1/4 dl semulegryn
2 ss meierismør
2-3 ss sukker
2-3 mandeldråper
Kok opp melken, dryss i grynene og rør til de koker. Kok grøten under lokk 15 - 20 minutter.Rør av og til. Tilsett smør og sukker. Server grøten varm eller kald, med saft eller kald med rørte bær eller rød saus til.
Semulepudding
4 porsjoner
1 liter melk
1 ¼ dl semulegryn
1 ss sukker
1 egg
3 mandeldråper
Bland kald melk og semulegryn i en kjele og rør til det koker. La grøten småkoke i ca. 15 minutter. Visp sammen sukker og egg i en bolle. Hell litt varm grøt i bollen under stadig røring. Hell eggeblandingen tilbake i
grøtkjelen og gi alt et raskt oppkok under røring. Smak grøten til med mandeldråper. Hell den i en bolle og dryss gjerne litt ekstra sukker oppå, slik at det ikke dannes snerk. Avkjøl og server med rød saus.