Normal

Millionkutt for norske filmfestivaler

Norske filmfestivaler får tre millioner kroner mindre å vise film for neste år. – Et sjokk, sier festivalsjef.

Den norske filmfestivalen i Haugesund

Festivalsjef Gunnar Johan Løvvik under den offisielle åpningen av Den norske filmfestivalen i Haugesund 21. august i år. I dag ble det klart at festivalen mister en halv million kroner i statsstøtte.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I snitt får norske filmfestivaler hver et kutt på 20 prosent i statsstøtten for 2012. Totalrammen reduseres fra 16,7 millioner til 13,7 millioner.

– Dette vil for oss tilsvare et kutt på omtrent 200.000 kroner. Det kommer som et sjokk at det er så mye, sier kunstnerisk leder Lasse Skagen i festivalen Film fra Sør.

Lasse Skagen

Kunsterisk leder Lasse Skagen i Film fra Sør sier et kutt på flere hundre tusen kroner er et sjokk.

Geirmund Lykke, gruppeleder i Sør-Trøndelag KrF

Geirmund Lykke leder Filmfestivalutvalget, som i dag har presentert kutt i statsstøtten.

Foto: Jan Erik Indrestrand, KrF / NRK
Lene Løken

Film & Kinos direktør Lene Løken sier den lave dvd-omsetningen gir dem lavere inntekter.

Foto: Per Løchen / Scanpix
Kjersti Stenseng

Statssekretær Kjersti Stenseng (Ap) innrømmer at situasjonen ikke er ideell.

Foto: Oppland Ap

Haugesund får størst kutt

Det er Filmfestivalutvalget, nedsatt av Kulturdepartementet, som i dag har avgjort hvor store overføringer hver festival får.

– Vi har fordelt kuttene jevnt. Det vil tilsvare et par hundre tusen kroner i kutt på de fleste av de mellomstore festivalene, sier utvalgets leder Geirmund Lykke, som ikke har anledning til å gi NRK hele listen over kutt.

Den norske filmfestivalen i Haugesund får det største kuttet. Festivalen får 500.000 kroner mindre i statsstøtte til neste år.

Kortfilmfestivalen i Grimstad og Amandusfestivalen er unntatt reduksjonene i statsstøtte etter oppfordring fra Kulturdepartementet, og får ikke kutt.

– Urimelig ordning

Årsaken til den reduserte støtten er fallende dvd-salg. Det har gitt lavere inntekter til bransjeorganisasjonen Film & Kino, som gir støtte til filmfestivalene over sitt budsjett.

– Dette fallet i inntekter må vi fordele på alle poster. Derfor har filmfestivalene fått sine kutt, sier Film & Kinos direktør Lene Løken.

Filmfestivalutvalgets Gjermund Lykke synes det er feil at dvd-omsetningens størrelse skal avgjøre hvor mye penger som går til filmfestivaler.

– For meg virker det urimelig at det skal skje kutt på 20 prosent helt tilfeldig på grunn av at dvd-omsetningen har gått ned. Jeg vil utfordre departementet til å finne en annen finansieringsordning for filmfestivalene til neste år, sier han.

Departementet lover bedring

Kulturdepartementet erkjenner at dagens støtteordning ikke er ideell, og lover å se på situasjonen.

– Det er dessverre slik den økonomiske situasjonen er for Film & Kino i dag. Men vi skal oppdatere forskriften når det gjelder oppgavene deres, sier statssekretær Kjersti Stenseng (Ap).

– Vi er i nær dialog med Film & Kino for å se om det går an å flytte på oppgavene deres, slik at vi slipper å redusere støtten til filmfestivalene, fortsetter hun.

Hør saken fra Kulturnytt:


LES OGSÅ:

Kulturstrøm