NRK Meny
Normal

Dr. Thorbjørn

Mange kvinner opplever overgangsalderen som svært ubehagelig. På torsdag kommer Dr. Thorbjørn for å gi gode råd om hva kvinner kan gjøre for å lette symptomene.

Thorbjørn Brook Steen
Foto: Privat

Kvinnens overgangsalder inntreffer vanligvis rundt 50-års alderen. I denne perioden slutter kvinnen å ha menstruasjon, og kroppens hormonproduksjon endrer seg dramatisk. Noen kvinner opplever disse hormonforandringene som svært ubehagelige, og plages med hetetokter, dårligere sexlyst, søvnproblemer og humørsvingninger.

Gale kvinner

For noen kan det bli riktig ille. I gamle dager, før man fikk innsikt i kvinnens innviklede hormonsystem, trodde man at kvinnen ble gal når hun sluttet å menstruere. Heldigvis er det ikke alle kvinner som opplever overgangsalderen slik, men for de det gjelder er det behandling å få. I dag er det mange som velger å få hormonbehandling for å slippe ubehagene ved overgangsalderen.

Spør eksperten

Dr. Thorbjørn vet mye om overgangsalderen, og hva man kan gjøre for å gjøre denne perioden i livet litt enklere å håndtere. Har du spørsmål til Dr.Thorbjørn send oss en e-post; pepper@nrk.no . Spør han gjerne om andre ting også!

Til daglig arbeider Thorbjørn som gynekolog og fødselslege ved Ullevål universitetssykehus, og dukker stadig vekk opp i Pepper & pasjon for å svare på dine spørsmål.

(kilde: www.nettdoktor.no )

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold