Doper seg til yngre kropp

Bruk av steroider og veksthormoner sprer seg blant 40- og 50-åringer.

doping for 40-50-åringer
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Stadig flere menn i alderen 30-50 år bruker dopingmidler, viser internasjonal forskning. Nå er trenden kommet til Norge. Det hevder forsker Bjørn Barland ved Politihøgskolen, som i en ny rapport har kartlagt norske dopingbrukere for Helsedirektoratet. Han dybdeintervjuet eldre, norske dopingbrukere.

For den anonymiserte dopingbrukeren Gunnar på 40 var valget enkelt. Radiodokumentaren møtte ham på en benk i Oslo.

– Jeg følte at kroppen min forfalt og at jeg ble gammel før tida. Det var nødvendig for meg for å beholde selvrespekten og selvbildet, sier han til NRK Radiodokumentaren.

LES OGSÅ: Tord(18) brukte doping - så tok han sitt eget liv
LES OGSÅ: Antidoping inn i skolen

Umulig kroppsideal

For ett år siden begynte Gunnar forsiktig med en steroidekur som blir ansett som ganske mild og ufarlig. Han fortsatte med nye kurer som inneholdt mer aggressive og kraftige stoffer.

– Jeg visste at steroider kunne hjelpe meg med å nå målet om en større, sterkere og slankere kropp mye raskere, forklarer han.

En annen 40 år gammel dopingbruker mener at den perfekte mannskroppen er umulig å oppnå uten ulovlige midler. Han har brukt steroider og veksthormoner i 10-15 år, og er fornøyd med det kroppslige resultatet.

LES OGSÅ: Nytt «superdop» selges ulovlig på nett
LES OGSÅ: Norge er jumbo i doping-Norden
LES OGSÅ:
– Må vurdere å gjøre det ulovlig å bruke doping

– Jeg mener at kroppsidealet som blir fremstilt er fysisk umulig å oppnå uten bruk av anabole steroider og eller veksthormoner, sier 40-åringen.

Nekter å bli gamle

Forsker ved Politihøgskolen, Bjørn Barland, skrev sin doktoravhandling om dopingbruk. Han mener den utbredte bruken av doping er del av vår moderne kroppskultur.

– På mange måter er doping fornektelsen av biologi, det er å flytte biologiske grenser, sier han.

LES OGSÅ: Møt dopingekspertene i nettmøte
LES OGSÅ: Hjertespesialist advarer mot doping

Internasjonal forskning har vist at stadig flere middelaldrende menn bruker steroider.

– Det er velfungerende voksne menn som tyr til dette her. Enten at de faller tilbake til det, eller at de ser dette som en løsning. Det publiseres i disse dager en mastergrad i Telemark om hvordan velfungerende og relativt fornuftige menn på 30-40 tyr til dette her, for det er på en måte å framstå som noen som har kontroll, som kan vise metodisk livførsel, sier Berland.

Les om den internasjonale undersøkelsen hos Forskning.no.

Og de positive resultater av dopingen får mange til å fortsette, ifølge Barland.

- Du blir rusa på deg sjøl, rusa på din egen beruselse, noe som forsterker dopingens positive effekt.

Se tirsdagens Brennpunkt om 18-åringen Tord, som tok sitt eget liv etter halvannet år med dopingbruk, trening og rusmisbruk:

Video Tord (18) tok sitt eget liv

Depresjon


Selv om den anonyme dopingbrukeren er mer fornøyd med kroppen sin nå enn før han startet på steroider, har medaljen en bakside.

- Steroider gjør noe med hodet ditt, så du bare vil bli større, raskere og slankere for hver gang. Når du er ferdig med en kur, blir det et savn, en depresjon når kroppen begynner å miste noe av det du har fått. Du begynner å glede deg til neste kur og hva du skal ta da, hva du skal oppnå og hvordan du skal se ut, sier han.

LES OGSÅ: – Slett innsats mot doping
LES OGSÅ: – Slett innsats mot doping
LES OGSÅ: Politiet advarer mot disse stoffene

Han har ingen tro på at dopingtrenden vil snu med det første.

- Så lenge det blir brukt skuespillere og modeller som helt åpenbart bruker doping, må samfunnet regne med at andre også vil gjøre det samme for å få en fin kropp.

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK