Hopp til innhold

Donerte en million til Gaza-studio

- Dette senteret er en drøm for oss, sier palestinsk rapper.

Palestinian Rapperz
Foto: myspace.com/palrapperz

Forrige uke donerte den danske Roskilde-festivalen en million danske kroner til et hiphop-senter på Gaza.

Pengene skal gå til et innspillingsstudio for unge musikere, og en idollignende TV-konkurranse som skal gi rappere mulighet til å opptre offentlig på palestinsk TV.

Ayman Mgames Jamal, i Palestinian Rapperz, som tidligere i år ble intervjuet av NRK under israelernes bombing av Gaza, har stor tro på prosjektet. Selv om han mistet han sin far, og fikk huset rasert i krigen, har han likevel beholdt troen på at musikk er veien å gå for å oppnå fred.

- Det vil hjelpe til å oppdra en ny generasjon til å elske fred, som vil kjempe for sine rettigheter på en fredelig måte uten våpen, sier han til NRK.

Nytt studio

Ayman Mgames Jamals gruppe Palestinian Rapperz rapper om livet på Gaza, om politiske problemer og fattigdom. Dårlig økonomi fører blant annet til at musikerne ikke alltid har råd til spille inn musikken de lager.

- Vi skriver alltid, men vi kan ikke alltid spille inn sangene. Det er dyrt.

Ifølge Ayman Mgames Jamal er de fleste rapperne på Gaza enten studenter eller arbeidsløse. Derfor tror han at det dansksponsede senteret kan bli en hjørnestein i Gazas musikkliv.

Foreningen Roskilde Festival donerte tidligere denne uken overskuddet fra fjorårets festival, en million danske kroner, til prosjektet som drives av det danske utenriksdepartementets institusjon Center for Kultur og Udvikling (CKU).

Utfordringer i kø

- Det å lage et hiphop-senter på Gaza er meget kontroversielt, sier Morten Gøbel Poulsen fra CKU.

Han forteller til NRK at de kaller senteret et musikkstudio for unge mennesker, for å omgå konservative palestinske myndigheter, i dette tilfellet Hamas.

En annen utfordring er å få utstyr inn i Gaza, ettersom samarbeid med israelske myndigheter ifølge Poulsen er umulig. Danskene smugler utstyret i bagasjerommene på offisielle ambassadebiler.

Selv om pengene kommer fra Danmark og fra andre utenlandske donorer, og bygningen vil måtte bli beskyttet av en dansk organisasjon, skal selve senteret drives av de unge palestinerne selv.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober