NRK Meny
Normal

Sjekk ut Marvels siste tegneserieskurk

Den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump får juling av Captain America i nytt tegneseriehefte.

Donald Trump

SKURK: Det er likheter mellom Donald Trump og Marvel-skurken MODAAK. Sistnevnte blir tatt mens han ytrer «Must make America ...», en klar henvisning til Trumps slagord «Make America great again».

Foto: Jon Locher/Skjermdump Twitter / AP

I en ny utgave av tegneserieheftet «Spider Gwen» dukker det opp en skurk med store likhetstrekk til amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Det har ikke gått upåaktet hen, og flere lesere har nå tatt til Twitter for å vise hva de syns.

Laster Twitter-innhold

Donald Trumps karakter blir kalt MODAAK, som ifølge nettstedet RT.com står for «Mental Organism Designed as America's King».

Blir bekjempet

Morten Harper

EKSPERT: Morten Harper har skrevet flere fagbøker om tegneserienes form og er tidligere president i Norsk Tegneserieforum.

Foto: Privat

I «Spider Gwen»-heftet er det Captain America som ender opp med å kjempe mot Trump, eller MODAAK. Det er ikke tilfeldig, sier tegneserieekspert og forfatter Morten Harper.

– Det er ikke noe subtil symbolbruk. Trump hevder jo at han står for de amerikanske kjerneverdiene, men får her hardtslående svar fra personifiseringen av patriotisme, sier han.

– Å gi Trump rollen som superskurk er ikke spesielt originalt, men karikaturen er både gjenkjennelig og freidig. Trump ser ut som en forvokst guttunge, det enorme hodet gjør ham til en komisk figur, og det har sikkert vært poenget, sier Harper.

Donald Trump

SLAGORD: Donald Trumps slagord i presidentkandidatkampanjen har hele tiden vært «Make America great again».

Foto: OLI SCARFF / Afp

Nå spekuleres det i at denne fremstillingen er Marvels måte å vise hva de tenker rundt den kontroversielle milliardæren.

I januar skapte Marvel-president Isaac Perlmutter overskrifter ved å donere rundt åtte millioner kroner til en veldedig formål frontet av nettopp Donald Trump.

– Det skapte en del strid. Marvel har forsøkt å profilere seg med kvinnelige karakterer og figurer med ulik etnisk opprinnelse, sier Harper.

I denne historien er også Captain America en svart kvinne, i motsetning til i de nyere Marvel-filmene der figuren blir spilt av Chris Evans.

Kjent slagord

Skurken MODAAK, en mann med liten kropp og et stort hode, kan ifølge RT være basert på en annen karakter i Marvel-universet, MODOK. En organisme skapt av forskere men som kommer ut av kontroll og blir en drapsmaskin.

Og er du ikke overbevist av den visuelle likheten, forsøker også skurken å ytre noe kjent da han blir bekjempet.

«Must make America ...» er det siste som ytres før Captain America banker opp ham opp, en henvisning til Trumps eget slagord, nemlig «Make America great again».

Laster Twitter-innhold

Clinton og Sanders

Trump er langt fra den første politikeren som har blitt portrettert i tegneserieform. Også hans politiske motstandere Hillary Clinton og Bernie Sanders har vært med i ulike tegneserier, dog i et bedre lys enn Trump.

Begge brukt av tegneserieforlaget Storm Entertainment i en biografisk serie om amerikanske politikere.

Laster Twitter-innhold

– Det har vært en tradisjon å trekke presidenter og politiske personligheter inn i tegneserieverden. Spider-Man har for eksempel hatt president Obama som en av karakterene, sier Harper.

Ifølge tegneserieeksperten har Marvel hatt en karakter ved navn Trump i tegneserieuniverset sitt tidligere også, der han ble portrettert som en «lurendreier».

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck