Hopp til innhold

Don DeLillos ord til Liu Xiaobo

Den eneste som ikke er anonym på årets fredsprisvinnerutstilling, er den amerikanske forfatteren Don DeLillo.

Forfatteren Don Delillo

Forfatteren Don DeLillo står bak årets tekst på utstillingen på Nobels Fredssenter.

Foto: Stephen Chernin / AP

Forfatteren, som var med på en demonstrasjon til støtte for årets fredsprisvinner Liu Xiaobo, ønsket selv å skrive teksten til årets utstilling på Nobels Fredssenter.

Hør om årets tekst i Kulturnytt:

– Liu Xiaobo er selv poet. Mange markante forfattere har uttrykt sin støtte til ham. Vi er stolte av å presentere ordene til en av de mest anerkjente, sier direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen.

Se for deg en person som er alene i et rom. Det er forfatterens klassiske situasjon, som forlenges på grusomt vis når staten låser døren til rommet.

Don DeLillo

En tom stol

Liv Astrid Sverdrup er utstillingssjef for årets utstilling på Nobels Fredssenter.

Bente Erichsen, Liu Xiaobo og utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup

Bente Erichsen, Liu Xiaobo og utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup

– Det har gjort inntrykk på meg at Liu Xiaobos stol står tom. Men på mange måter gir dette kanskje et sannere portrett av ham som sitter fengslet og det samfunnet som omgir ham, sier hun.

For Don DeLillo har det vært viktig å løfte fram årets fredsprisvinner. Mannen som sitter i fengsel for sine ord.

– Det er den dystre vissheten om at staten ønsker å ta den dissenterende forfatteren opp i seg og gjøre ham ansiktsløs, skriver Don DeLillo.

Må beskytte kineserne

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ansiktsløs er også fotografen som har tatt bildene til årets fredsprisvinnerutstilling «I have no enemies». Han leverer et portrett av det moderne Kina, men mener at kineserne på bildene hans trenger beskyttelse. Derfor vil han være anonym.

– Hver gang jeg besøker Kina har utviklingen gjort nye sprang. Det har liksom ingen ende. Alt blir større hele tiden. Skyskrapere skyter i været. Samtidig brukes velstanden både til samfunnets fordel og til å kontrollere menneskene, sier fotografen.

Nobelutstilling

Fotografen plukker ut bilder sammen med utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober