Dømt til fem år for ulovlig fildeling i rekordstreng dom

Jeramiah Perkins (40) må sone fem år bak murene for å ha delt kinofilmer på nettet. Torgeir Waterhouse i IKT Norge tror ikke dommen skremmer norske fildelere.

captain america plakat

Filmen Captain America var en av filmene som ble piratkopiert av IMAGiNE Group da den gikk på kino i 2011.

Foto: filmweb

På torsdag fikk Jeramiah Perkins i Portsmouth i Virginia en 60 måneders fengselsdom for å ha spredd opphavsrettslig beskyttet materiale. Dette er den lengste fengselsstraffen som er blitt gitt for fildeling i amerikansk historie.

Jeramiah Perkins er en del av et nettverk kalt IMAGiNE Group, som har spesialisert seg på å gjøre piratopptak av kinofilmer i kinosaler.

Amerikanske myndigheter har kalt nettverket verdens mest største piratgruppe mellom 2009 og 2011, det skriver nettstedet Wired.

Les også: - Piratnedlasting gir rekorddyre festivaler

Stort nettverk

Et annet medlem av IMAGiNE Group, Gregory A. Cherwonik (53), ble i november dømt til 40 måneders fengsel for sin rolle i fildelingsgruppen. Totalt har fem medlemmer i gruppen sagt seg skyldig i å ha brutt åndsverkloven.

Motion Picture Association of America har uttalt at IMAGiNE har vært mer suksessrik enn noen annen ulovlig fildelingsgruppe, fordi de sørget for at piratutgaver av kinofilmene dukket opp på nettet ekstremt raskt etter at filmene hadde premiere på kino.

De hadde også «god kvalitet og god lyd, stort volum av utgivelser og gode forbindelser med internasjonale leverandører», heter det i anklagen.

Gruppen hadde også som mål å være de første som delte kinofilmer ulovlig over nettet.

følge nettstedet Torrentfreak sto IMAGiNE for 41 prosent av alle engelskspråklige filmer som ble ulovlig lastet opp på nettet mellom 2009 og 2011.

Vil finne Kon-Tiki-pirater

Jakten på ulovlige fildelere har fått ny vind i seilene her hjemme. Kon-Tiki-produsent Aage Aaberge har sagt at han vil finne IP-adressen til personen som har lastet filmen opp på nettet.

Både han og advokatfirmaet Simonsen mener at høyesterettsdommen fra 2010, der produsentene bak storfilmen Max Manus fikk medhold i at de hadde rett til å finne navnet bak IP-adressen som hadde delt filmen.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, tror ikke fildelere blir skremt av at piratnettverk blir dømt eller at filmprodusenter forsøker å finne IP-adresser.

– Jeg tror det har ekstremt liten effekt. Men det er viktig å skille mellom dem som gjør dette på et industrielt nivå og de som laster ned en sang eller en film en gang iblant.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kon Tiki og podusent Aage Aaberge

– Det er forferdelig for oss. Det er kriminelt, det er rent tyveri, rett og slett. Så noe er vi nødt til å foreta oss, sier Kon-Tiki-produsent Aage Aaberge. Før jul ble Kon-Tiki lagt ut på fildelingstjenesten the Pirate Bay.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film / NRK

Endrer ikke holdninger

Waterhouse tror strenge fengselsdommer eller advarsler fra filmbransjen fører til at publikum får bekreftet sitt eget ståsted.

– Hver gang slike saker popper opp, vil de som tenker «dette er ulovlig, det skal jeg ikke drive med», fortsette å holde seg unna nedlastning. Mens de som holder på laster ned, vil nok fortsette som før, sier han.

Waterhouse viser til den svenske Ipred-direktivet som trådte i kraft i Sverige i 2009. Direktivet skal gjøre det lettere å slå ned på ulovlig fildeling, og var svært omdiskutert i Sverige da den ble innført.

– Ipred-direktivet i Sverige, et lovverk som norske rettighetshavere roper etter, skulle det bli enklere å finne frem til navnene bak IP-adresser som drev med ulovlig fildeling. Da det ble innført falt trafikken mot Pirate Bay noe, men tre dager senere gikk den tilbake til samme vekstrate, sier han.

Samtidig som opphavsretten må beskyttes, mener Waterhouse at filmbransjen har feil fokus i debatten om fildeling.

– Folk deler ikke med hverandre fordi det er ulovlig, de gjør det fordi de ønsker å få tak i noe som ikke er tilgjengelig fra bransjen selv. Det store spørsmålet er ikke hvordan man skal stoppe folk fra å laste ned ulovlig, men hvordan man tjene penger på at publikum ønsker å se filmen.

Les også:

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK