Hopp til innhold

Til nedlastning: Dommer Hamre

En ung mor skader sitt barn, et bildrap og en politiker kjøper sex. Det er saker dommer Henriette Hamre får under klubben i hørespillet som tar utgangspunkt i virkelige saker. Hørespillet kan lastes ned.

Dommer Hamre

Den tøffe dommer Hamre får vanskelige saker under klubben i Radioteatrets nye hørespill.

Foto: Stein Jarle Nilsen

For første gang kan Radioteatret tilby en ny hørespillserie til nedlastning:
Gå til lenke for ønsket episode, høyreklikk og velg Lagre som. Du vil da kunne legge lydfilene på din datamaskin eller mobil for avspilling når du vil.


Episodene kan også høres som direkteavspilling. Trykk på lenkene under.

Episode 01

http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e01_nrk_radioteatret_2012.mp3

Episode 02
http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e02_nrk_radioteatret_2012.mp3

Episode 03
http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e03_nrk_radioteatret_2012.mp3

Episode 04
http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e04_nrk_radioteatret_2012.mp3

Episode 05
http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e05_nrk_radioteatret_2012.mp3

Episode 06
http://nl.nrk.no/nyemedier/nyemedier/radioteateret/dommerhamre/dommer_hamre_e06_nrk_radioteatret_2012.mp3

Virkelige saker

- Sakene er absolutt realistiske og har til dels virkelig hendt. Historiene og karakterene er forandret, men det interessante og vanskelige er beholdt, forteller Jon Høyland, en av forfatterne av serien. Han er selv dommer med lang erfaring.

Gjennom seks episoder følger vi Hamre gjennom ulike saker: en voldtekt etter et selskap, en ansatt på apotek stjeler morfin, en politiker kjøper sex, en ung mor skader sitt barn og et ektepar prøver å megle seg gjennom skilsmissen. Hun får også en sak, et bildrap, som går rett inn i det vonde i hennes eget privatliv: en samboer som er lam og stum etter å ha blitt kjørt ned.

Dommer Hamre

Anna Dworak spiller rollen som Hamre.

Foto: Stein Jarle Nilsen

Livet bak maskene
Henriette Hamre er en tøff dommer. Mange er ute etter å ta henne. Bak dommerfasaden er det et komplisert kjærlighetsliv og konfrontasjoner, der hun tvinges til å se seg selv. Hun er kanskje mere dommer enn godt er.

- Dommer Hamre er ment å vise hvordan det profesjonelle og det private kan vrenge seg inn i hverandre. Vi ser livet bak maskene. Det vi ønsker med serien, er det samme som den danske tv-serien Borgen, uten sammenligning for øvrig: Gi innsikt i en virkelighet vi bare ser overflaten av i mediene, sier den andre forfatteren av hørespillet, Carl Henrik Grøndahl som også er produsent for serien.

I tillegg til tøffe saker på jobb, rives Hamre opp av en samboer som vil ha hjelp til å dø. En gammel kvinnefronter av en mor som vil ha barnebarn. En jurist i PST som vil inn i hennes liv. Og en sekretær som er hennes varme i hverdagen.

- Det vi ser av en offentlig person som en dommer, er fasaden, det profesjonelle. Journalistikken kan gi oss intervjuer og gå litt bak det offisielle. Dramatikken kan gå mye lenger, inn i de private, vanskelige livsområder journalistene må holde seg unna, utdyper Grøndahl.

Dommer Hamre

Forfatterne Carl Henrik Grøndahl (t.v) og Jon Høyland under leseprøvene til Dommer Hamre.

Foto: Nan Kristin Myhre / NRK

Utviklet på påsketur
Dommer Jon Høyland skrev i 2010 et manus til en opplæringsfilm for å bruke i utdannelse av dommere. Denne ble vist til Grøndahl som så muligheter for et hørespill.

- På en påsketur i Rondane med dårlig vær og trått føre begynte vi å snakke om en mulig radioserieserie om en dommer. Vi tok utgangspunkt i saker jeg hadde hatt, og snakket oss gjennom problemstillinger og dilemmaer som jeg hadde opplevd, forteller Høyland.

Sammen drodlet de ideer og skapte karakteren Henriette Hamre.

- Det dramatiske grepet er velkjent: Man legger tradisjonelle mannlige egenskaper inn i en kvinne – selvhevdelse, røffhet, avstand til egne følelser- og lar henne slite med det, forteller Grøndahl som skrev scenene om Hamres privatliv. Høyland skrev scenene som krevde dommererfaring.

Dommer Hamre

I Radioteatrets studio under innspilling. Skuespillerne (f.v.)Ivar Nergaard, Marit Synnøve Berg, Iselin Shumba, Anna Dworak, Assad Siddique, Heidi Goldmann oo Johannes Joner.

Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK


Lytterne som dommere

Å gjøre rettsaker om til hørespill har bydd på utfordringer.

- Det var vanskelig å fortelle essensen i en rettssak på så kort tid som formen bestemmer. For meg er det viktig at lytterne forstår problemstillingene og selv opplever sakene som dilemma. De må altså få nok informasjon til at de selv kan være dommere, sier Høyland.

Grøndahl påpeker at hvis lytterne skal få med seg handlingen i et lyddrama, bør den ikke være for innfløkt og tankebasert. Derfor kan dramatikken i en norsk serie bare unntaksvis ligge i rettsalen, hvis serien skal beholde troverdigheten.

- Det har vært et særlig poeng for meg at skildringene fra rettssalen skal være virkelighetsnære og at også dommere og advokater skal kjenne seg igjen, sier Høyland.

- Norsk rett gir ikke samme dramatiske stoff som amerikansk – med sine «Objection!» og «Objection sustained!», det vi er foret opp med i amerikanske tv-serier og filmer. Det dramatiske må i stor grad ligge rundt. Vi har forsøkt å legge et solid juridisk og etisk dilemma inn i Henriette Hamres eget liv, forteller Grøndahl.

Medvirkende:
I hovedrollen: Anna Dworak. Andre medvirkende: Inger Teien, Anette Hoff, Jan Martin Johnsen, Silje Torp Færavaag, Lena Kristin Ellingsen, Frank Kjosås,
Sigmund Sæverud, Assad Siddique, Johannes Joner, Heidi Goldmann, Marit Synnøve Berg, Lars Erik Holter, Ivar Nergaard, Silje Storstein, Eivin Nilsen Salthe,
Marina Galkina Henriksen og Iselin Shumba.

Om produksjonen:
Dramaturg: Gunhild Nymoen. Produksjonsleder: Hege C. B. Stabell. Musikk: Jane Kelly og Sindre Hotvedt. Produsent: Carl Henrik Grøndahl. Lyddesign: Hilde Rolfsnes og Erki Halvorsen. Regi: Aslak Moe.

Alle episodene vil kunne høres på nett i ett år fremover.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober