Hopp til innhold

Dommen mot Ahmed utsatt igjen

LOS ANGELES (NRK.no): I dag skulle dommen mot Waleed Ahmed foreligge, men dommeren valgte for andre gang å utsette domsavsigelsen.

Waleed Ahmed for retten

Det hvite bygget til venstre er Metropolitan Detention Center i Los Angeles. Det er her Waleed Ahmed har sittet fengslet. Bygningen til høyre er rettslokalet hvor dommen skulle falle klokka 23, norsk tid.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Cathrine Elnan i Los Angeles for NRK.no
Foto: NRK

Etter en lang rettsprosess skulle dommen over Waleed Ahmed endelig offentliggjøres i dag. Men dommer Philip S. Gutierrez valgte igjen å utsette prosessen etter strid om oversettelse av flere eposter sendt av Ahmed.

Domsavsigelsen skulle opprinnelig ha falt 11. juni, men ble utsatt etter at FBI hadde fått tilgang til en rekke eposter nordmannen hadde sendt fra fengselet til en medsammensvoren.

Her skriver Ahmed om den milde straffen han regnet med å få, og sier at myndighetene skal angre på at de valgte å fengsle ham. Påtalemyndigheten mente 22-åringen oppfordret sin medsammensvorne til å ødelegge bevis, og at epostene viser hvordan han var i ferd med å planlegge nye svindler.

Klagen kom på tampen

Fredag i forrige uke sendte Ahmeds forsvarer inn en klage på at oversettelsen av epostene ikke var korrekt, og det var dette som gjorde at dommer Gutierrez i dag valgte å utsette prosessen enda en gang.

Dommeren var imidlertid tydelig på at han vurderte påtalemaktens forslag om ni års fengsel, men dette var samtidig avhengig av at oversettelsene ble verifisert av nye tolker.

– Jeg er skuffet over at forsvaret ventet til én arbeidsdag før saken skulle i retten med å komme med denne klagen. Men når problemstillingen ble reist, skjønner jeg at dommeren må ta hensyn. Det er uansett positivt at dommeren vurderer den strengeste straffen, sa aktor Andrew Brown til NRK.no etter at retten var hevet.

Aktor Andrew Brown i saken mot Waleed Ahmed i Los Angeles

Aktor Andrew Brown i saken mot Waleed Ahmed.

Foto: Cathrine Elnan / NRK
 Investor Todd Weinberg

Investor Todd Weinberg ble lurt av Ahmed.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT

Usikkert når dommen faller

I retten ville aktor at forsvaret skulle gå ut med navnet på personen de hadde brukt som oversetter, men dette ville ikke forsvarer Humberto Diaz gjøre.

– Ettersom de ikke vil si hvem som har stått for oversettelsene, er det grunn til å tro at de er gjort av tiltalte selv, konkluderte Brown.

Aktor hadde brukt fire FBI-sertifiserte oversettere for å tolke epostene, men dette var allikevel ikke nok til å overbevise dommeren.

Det ble ikke tid til å finne en ny dato for domsavsigelse, og aktor mente det kunne ta lang tid før han ville finne nye sertifiserte oversettere.

Waleed Ahmed var kledd i fengselsdrakt og en militærjakke. Han var blekere og rundere enn tidligere, og virket preget av fengselsoppholdet.

Kan få strafferabatt

Forsvarer Humberto Diaz har hele tiden hevdet at 18 måneder ville være en passende straff for nordmannen, og begrunner dette blant annet med at påtalemaktens oversettelse av Ahmeds eposter er feil. Dermed vil det også være galt å bruke dette som begrunnelse for en økt straffeutmåling, argumenterer Diaz i brevet han sendte til retten forrige fredag.

Fornærmede i saken, Todd Weinberg, hadde reist en time fra nordlige California med kona for å overvære rettsaken. Ifølge amerikansk rettspraksis kan Ahmed få strafferabatt om de 3,7 millioner kronene som er fryst av amerikanske myndigheter betales tilbake til de skadelidende. Weinberg håper fortsatt på at han skal få tilbake noen av pengene han tapte i «Bieber-svindelen»

– Det er utrolig viktig for meg å være her i dag. Det er viktigere å få tilbake pengene enn at Waleed Ahmed får en streng straff, forklarer Weinberg til NRK.nos reporter på vei inn i retten.

– Han vil ha i pose og sekk

Da saken nok en gang ble utsatt, ristet Weinberg oppgitt på hodet.

– Jeg kunne ikke tro at dette skjedde igjen og ble veldig frustrert. Men etter å ha snakket med FBI-agenten og aktor, skjønte jeg at om dommeren hadde avgitt maksstraff i dag, hadde den blitt anket på grunn av oversettelsen.

– Nå gjør dommeren det så riktig som overhodet mulig, og det vil ikke bli gitt rom for noen anke. Men konsekvensen av at det trekker ut, er at det tar lenger tid før jeg ser noe til pengene.

Weinberg tror Waleed Ahmed fortsatt prøver å beholde millionene han har svindlet til seg.

– Han vil ha i pose og sekk, han vil ha minimumsstraff og beholde pengene mine. Dette tror han er mulig, og han føler åpenbart at han har rett til å beholde pengene som en slags belønning for å ha lurt meg, tordner investoren.

Waleed Ahmed sa seg skyldig allerede i mars, og innrømte da å ha lurt investoren for 5,7 millioner kroner.

Ahmeds forsvarer, Humberto Diaz, ønsket heller ikke denne gangen å kommentere saken overfor NRK.no.

Siktet av Økokrim

Den svindeldømte gründeren har også vært involvert i flere saker her hjemme. Det ble i dag klart at Økokrim tar ut siktelse mot Ahmed for grovt bedrageri av en sveitsisk stasborger. Sveitseren skal ha blitt svindlet for 3,46 millioner kroner da han investerte i en oppfinnelse som skulle gjøre det enklere for foreldre å ha kontaktmed barna sine. Økokrim har tatt beslag i Ahmeds Porsche.

– Jeg kan bekrefte at vi har tatt beslag i en Porsche eid av et familiemedlem. Vi mistenker at bilen er kjøpt med penger fra svindelsaken som involverer den sveitsiske statsborgeren, opplyser Geir Kavlie, førstestatsadvokat i Økokrim til NRK.no.

Waleed Ahmed foran Porsche.

Waleed Ahmed foran Porschen som politiet nå har tatt beslag i.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober