Hopp til innhold

Dommedag, nok en gang

21. januar 2012 skal dommedag komme, i følge de som tror på Maya-indianernes kalender. Men dette er ikke første gangen dommedag er blitt spådd.

Dommedag, eller bare dårlig vær?
Foto: Colour Box

Hør: Dommedagsprofetier

- En av de første dommedagsprofetiene vi kjenner til, er de aller første kristne, som trodde at Jesus skulle komme tilbake rett etter hans død, sier Asbjørn Dyrendal.

Bølge rundt tusentallet

En bølge av dommedag kom rundt tusentallet.

- Det har vært spekulert i at grunnen til at Olav Tryggvason hadde det så travelt med å kristne Norge, var at han trodde at dommedag skulle komme, sier Dyrendal.

Drepte kveget

Så, rundt attenhundretallet, kom det en stor dommedagsbølge. Men ikke bare i Europa og USA.

- Xhosaene i Sør-Afrika ble utsatt for en kvegpest, og en av dem fikk et syn som sa at de skulle drepe alt kveget, og slutte med jordbruk, for å få nytt, fint kveg. Men det endte dessverre med sult, sier Asbjørn Dyrendal.

Tragiske profetier

På nittenhundretallet kom det en stor bølge av dommedagsprofetier. Noen fikk tragiske konsekvenser. I 1978 begikk dommedagssekten People's Temple masseselvmord i California, og over 900 mennesker døde. Og i 1997 tok 37 medlemmer av sekten Heavens gate livet sitt, i tro på at de skulle bli hentet av en UFO, som skulle dukke opp bak kometen Hale-Bop.

Verdens undergang i 1999

- Grunnen til at det var en så stor bølge, var delvis fordi samfunnet har blitt moderne og pluralistisk, med lite statlig regulering av religionen. Dette gjør at flere forskjellige små grupper, får vokse, mener Dyrendal.

I tillegg hadde Nostradamus spådd verdens undergang i 1999, noe som gjorde at mange trodde dommedag var nær.

Men enn så lenge har andre tatt feil. Så da er det bare å vente å se til 21. desember 2012, for å se om tilhengerne av Maya-indianernes kalender får rett.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober