Han er med i dokumentaren «Datalagringsdirektivet», som er laget av studenter ved Høgskolen i Lillehammer. Han er motstander av overvåking og lagring av data.
I filmen møter vi en bergenser som befant seg på feil sted til feil tid. Han var en av hundre menn som befant seg i nærheten av en voldtekt i Bergen sentrum. De hadde alle telefonene sine med seg.
Innkalt til DNA-test
Dette skjedde i 2010, før Datalagringsdirektivet var vedtatt, men politiet fulgte telefontrafikken i området.
– To måneder senere fikk jeg innkalling til en DNA-screening. Jeg hadde vært på byen sammen med min samboer den aktuelle kvelden, forteller han i filmen.
Politiet mener at DNA-tester bidrar både til å finne skyldige og til å sjekke andre ut av sakene.
Den tidligere direktøren i Datatilsynet, Georg Apenes, har på ingen måte gitt opp kampen mot Datalagringsdirektivet, som blir en del av norsk lov i løpet av året. Det gir blant annet tillatelse til lagring av DNA-opplysningene.
Vil ha rettssak mot staten
Apenes er styremedlem i Digitalt personvern. Han samler inn penger til en rettssak mot staten, for å få stanset lovendringen, og er en frontfigur i dokumentaren. Den har premiere på Frogner kino i Oslo torsdag kveld.
Se en smakebit fra filmen:
Fra venstre linjeprodusent Oda Erlendsdotter Urke, regissør Sunniva Sundby og til høyre regissør Finn Walther
– Det har vært spennende å lage denne filmen, og det har vært viktig å få med både for- og motstemmer, sier den ene av regissørene, Sunniva Sundby.
Hun mener dilemmaene rundt lagring av DNA og spørsmålet om kildevern er blant filmens viktigste budskap. Derfor har studentene fra Lillehammer vært i Polen, som innførte datalagringsdirektivet i 2009.
Overvåket journalist
Bogdan Wróblewski
Der møtte de Bogdan Wróblewski, som er journalist i en av de største avisene. Han arbeidet med en kritisk sak om Det Nasjonale Antikorrupsjonsbyrået.
Han oppdaget at alle telefonene som han og hans kone brukte, ble overvåket.
– Jeg tror myndighetene ønsker å avsløre mine hemmelige kilder, sier Bogdan Wróblewski i dokumentarfilmen. Derfor har han gått til sak mot staten.
Han har vunnet i en rettsinstans, men antikorrupsjonsbyrået anket. Saken skal behandles i en høring til våren.
– Mer innsikt
I mellomtiden håper studentene at filmen kan gi seerne innsikt i hvordan Datalagringsdirektivet vil fungere i praksis og hva det kan åpne dørene for.
– Kanskje er vi med på å flytte grensene for hva vi tillater oss av overvåkning i samfunnet vårt. Vi har selv lært utrolig mye i arbeidet med filmen, sier Sunniva Sundby, før premieren torsdag.