NRK Meny
Normal

Doktor M svarer

Doktor M er Newtons faste lege og heter egentlig Morten Munkvik. Han svarer på det du aldri har tid til å snakke med din egen lege om.

Morten Munkvik og skjelett

Nervetrådene går gjennom hele kroppen. Smertenervene er tynnere og går langsommere enn berøringsnervene, som er tykkere og har raskere fart opp til hjernen. I sjette episode forklarer Doktor M hva som skjer når du snubler og får vondt i foten.

Foto: NRK

Morten Munkvik

Lege Morten Munkvik, alias Doktor M.

Foto: Privat

I seks Newton-episoder framover får du møte Doktor M der han forklarer noen av kroppens funksjoner. Hvorfor får du dotter i ørene når du flyr, hvor mye blod pumper hjertet rundt i kroppen og har vi egentlig behov for ekle ting som snørr og spytt?

1. episode: Doktor M: snørr

2. episode: Doktor M: spytt

3. episode: Doktor M: hjertet

4. episode: Doktor M: nyrene

5. episode: Doktor M: øret

6. episode: Doktor M: Nervene

Lag kunstig snørr

Vi har tidligere i Newton vist hvordan du kan lage snørr hjemme på kjøkkenet, her er Oppskrift på kunstig snørr

Om snørr fra Newtonarkivet

Per Olav får kurs i ski- og snørrproduksjon av selveste Bjørn Dæhlie. Se video: Idrettsutøvere lager masse snørr

LES OGSÅ: Artige fakta om snørr

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK