Hopp til innhold

Døden som kunst

Den tyske kunstneren Gregor Schneider planlegger å vise et menneske som dør som del av en utstilling.

Georg Schneider

Goerg Schneider foran installasjonen '21 Beach Cells' på Bondi Beach i Sydney.

Foto: GREG WOOD / AFP

- For å vise det vakre med døden vil jeg vise en person som dør naturlig eller noen som nettopp har dødd, sier Schneider til den britiske avisen The Art Newspaper.

Trenger frivillige

Han forteller videre at Dr Roswitha Franziska Vandieken, som driver en privat klinikk i Düsseldorf, vil hjelpe med å finne frivillige som er villig til å dø offentlig.

- Jeg er sikker på at vi kan finne frivillige, sier Schneider.

Selv ønsker han at hendelsen skal finne sted på museet Haus Lange i den tyske byen Krefeld, men museet har til nå nektet å kommentere saken. Dersom museet ikke vil være med sier Schneider at han vil fremføre stykket i et atelie i sin hjemby Rheydt.

Kjent for det urovekkende

Schneider har lenge vært fasinert av å tematisere døden i museer. I år 2000 spilte han død som del av en utstilling på museet Haus Esters.

Kunstneren er kjent for sine urovekkende installasjoner. Frem til 18. mai har han en utstilling på La Maison Rouge i Paris, som består av en rekke rom som minsker i størrelse. De besøkende må gå gjennom rommene alene og ender opp i et helt mørkt rom. De må selv finne veien ut og blir filmet gjennom hele seansen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober