NRK Meny
Normal

Døden som kunst

Den tyske kunstneren Gregor Schneider planlegger å vise et menneske som dør som del av en utstilling.

Georg Schneider

Goerg Schneider foran installasjonen '21 Beach Cells' på Bondi Beach i Sydney.

Foto: GREG WOOD / AFP

- For å vise det vakre med døden vil jeg vise en person som dør naturlig eller noen som nettopp har dødd, sier Schneider til den britiske avisen The Art Newspaper.

Trenger frivillige

Han forteller videre at Dr Roswitha Franziska Vandieken, som driver en privat klinikk i Düsseldorf, vil hjelpe med å finne frivillige som er villig til å dø offentlig.

- Jeg er sikker på at vi kan finne frivillige, sier Schneider.

Selv ønsker han at hendelsen skal finne sted på museet Haus Lange i den tyske byen Krefeld, men museet har til nå nektet å kommentere saken. Dersom museet ikke vil være med sier Schneider at han vil fremføre stykket i et atelie i sin hjemby Rheydt.

Kjent for det urovekkende

Schneider har lenge vært fasinert av å tematisere døden i museer. I år 2000 spilte han død som del av en utstilling på museet Haus Esters.

Kunstneren er kjent for sine urovekkende installasjoner. Frem til 18. mai har han en utstilling på La Maison Rouge i Paris, som består av en rekke rom som minsker i størrelse. De besøkende må gå gjennom rommene alene og ender opp i et helt mørkt rom. De må selv finne veien ut og blir filmet gjennom hele seansen.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.

 • Vil bli kvitt villsvinet

  Det er politisk enighet om at villsvinet er uønsket i norsk natur. Det skriver Nationen. SVs Karin andersen sier at villsvinet er en fremmed art i norsk natur som skal bekjempes. FRPs Morten Ørsahl Johansen oppforder til intensiv jakt hele året.

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix