Hopp til innhold

Dobbelt så mange vil gå på «Skam»-skolen

Skam-skolen Hartvig Nissen har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. – Det kan nok ha en sammenheng med TV-serien, sier rektor.

Skam

POPULÆR: Hartvig Nissen i Oslo har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. Her er jentene i «Skam» hos helsesøsteren på skolen.

Foto: Daniel McStay

I snitt har 459 000 sett episodene i andre sesong av Skam, hvor man følger førsteklassingene Noora, Chris, Sana, Eva og Vilde ved Hartvig Nissen videregående.

Serien er nå så populær at det ikke bare er NRK som kan feire.

– Det er alltid gledelig med økning i søkertallene, sier rektor ved Hartvig Nissen videregående skole Hanna Norum Eliassen.

Mens 50 elever hadde studiespesialisering ved skolen som førstevalg i fjor, var tallet 90 i år. Ved dramalinjen søkte 62 elever i fjor mot 90 i år, ifølge skolen selv.

Hartvig Nissen

NISSEN: Hartivg Nissen er en videregående skole i Niels Juels gate på Frogner i Oslo.

Foto: Marit Gjellan

– Ikke la TV-serien bestemme

Det er vanlig at søkertallene til de ulike videregående skolene går litt opp og ned, men Eliassen mener den kraftige økningen i år skyldes at handlingen i den populære TV-serien er lagt til Hartvig Nissen.

– Den kjempestore interessen som serien har skapt blant ungdomsskoleelever, tror vi har ført til at flere har hørt om oss.

Sylvia Helene Lind

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Sylvia Lind, råder elever til å tenke på faglige interesser når de velger videregående.

Foto: Yngve Horvei

– Vi vil ikke anbefale elever å søke videregående kun fordi de har sett den på en TV-serie, sier Elevorganisasjonens Sylvia Lind.

– Jeg tror likevel Hartvig Nissen har et bra faglig tilbud, så vi trenger ikke være bekymret. Før ville alle jentene se ut som Sandy i Grease, mens i 2016 vil man være som Noora i Skam.

– Påvirkning ikke farlig

NRK har tidligere bekreftet at det kommer en ny sesong av Skam. Foregående sesonger har stått i Eva og Nooras navn. Skal vi tro nettaviser som MinMote, Costume og Det Nye har sistnevnte inspirert utallige til både hårklipp og stil.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Foto: NTNU SVT/Nils Heldal

– Vi så lignende da Beverly Hills ble populært, eller hvordan Rachel i Friends inspirerte manges hårfrisyre da det var populært, sier Thomas Wold ved psykologisk institutt på NTNU.

Ifølge Wold er det særlig TV-serier som likner vår egen hverdag som påvirker oss.

– Nå er det ikke sånn at en TV-serie kan få deg til å gjøre noe du virkelig ikke hadde lyst til å gjøre. Det er heller snakk om å gi inspirasjon til hva du kan gjøre.

Elever Majorstuen

10.-klassingene ved Majorstuen skole Kaja Sneve, Synnøve Berstad, herman Bleken, Peder Brun Løwe, Elise Electra Evjen og Martine Bjurstrøm har ikke latt seg påvirke av Skam når de har valgt skole til høsten.

Foto: Marit Gjellan

– Vil bli en del av Skam

På Majorstuen skole gjør 10.klassingene seg klare til muntlig eksamen, til høsten starter de på videregående.

– Jeg har søkt studiespesialisering på Ullern. Hartvig Nissen står som femtevalg fordi jeg ikke hadde noe annet å ha der, sier Synnøve Berstad.

Hun har ikke hørt om elever som har ønsket seg til Hartvig Nissen etter å ha sett Skam, men det har Herman Bleken.

– Jeg kjenner folk på andre ungdomsskoler som har søkt Nissen på grunn av serien.

– Jeg tror mange gjør det fordi de har lyst til å bli en del av Skam og den suksessen det har vært, tilføyer Elise Electra Evjen.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.