Hopp til innhold

Dobbelt så mange vil gå på «Skam»-skolen

Skam-skolen Hartvig Nissen har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. – Det kan nok ha en sammenheng med TV-serien, sier rektor.

Skam

POPULÆR: Hartvig Nissen i Oslo har nesten dobbelt så mange søkere i år som i fjor. Her er jentene i «Skam» hos helsesøsteren på skolen.

Foto: Daniel McStay

I snitt har 459 000 sett episodene i andre sesong av Skam, hvor man følger førsteklassingene Noora, Chris, Sana, Eva og Vilde ved Hartvig Nissen videregående.

Serien er nå så populær at det ikke bare er NRK som kan feire.

– Det er alltid gledelig med økning i søkertallene, sier rektor ved Hartvig Nissen videregående skole Hanna Norum Eliassen.

Mens 50 elever hadde studiespesialisering ved skolen som førstevalg i fjor, var tallet 90 i år. Ved dramalinjen søkte 62 elever i fjor mot 90 i år, ifølge skolen selv.

Hartvig Nissen

NISSEN: Hartivg Nissen er en videregående skole i Niels Juels gate på Frogner i Oslo.

Foto: Marit Gjellan

– Ikke la TV-serien bestemme

Det er vanlig at søkertallene til de ulike videregående skolene går litt opp og ned, men Eliassen mener den kraftige økningen i år skyldes at handlingen i den populære TV-serien er lagt til Hartvig Nissen.

– Den kjempestore interessen som serien har skapt blant ungdomsskoleelever, tror vi har ført til at flere har hørt om oss.

Sylvia Helene Lind

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Sylvia Lind, råder elever til å tenke på faglige interesser når de velger videregående.

Foto: Yngve Horvei

– Vi vil ikke anbefale elever å søke videregående kun fordi de har sett den på en TV-serie, sier Elevorganisasjonens Sylvia Lind.

– Jeg tror likevel Hartvig Nissen har et bra faglig tilbud, så vi trenger ikke være bekymret. Før ville alle jentene se ut som Sandy i Grease, mens i 2016 vil man være som Noora i Skam.

– Påvirkning ikke farlig

NRK har tidligere bekreftet at det kommer en ny sesong av Skam. Foregående sesonger har stått i Eva og Nooras navn. Skal vi tro nettaviser som MinMote, Costume og Det Nye har sistnevnte inspirert utallige til både hårklipp og stil.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Foto: NTNU SVT/Nils Heldal

– Vi så lignende da Beverly Hills ble populært, eller hvordan Rachel i Friends inspirerte manges hårfrisyre da det var populært, sier Thomas Wold ved psykologisk institutt på NTNU.

Ifølge Wold er det særlig TV-serier som likner vår egen hverdag som påvirker oss.

– Nå er det ikke sånn at en TV-serie kan få deg til å gjøre noe du virkelig ikke hadde lyst til å gjøre. Det er heller snakk om å gi inspirasjon til hva du kan gjøre.

Elever Majorstuen

10.-klassingene ved Majorstuen skole Kaja Sneve, Synnøve Berstad, herman Bleken, Peder Brun Løwe, Elise Electra Evjen og Martine Bjurstrøm har ikke latt seg påvirke av Skam når de har valgt skole til høsten.

Foto: Marit Gjellan

– Vil bli en del av Skam

På Majorstuen skole gjør 10.klassingene seg klare til muntlig eksamen, til høsten starter de på videregående.

– Jeg har søkt studiespesialisering på Ullern. Hartvig Nissen står som femtevalg fordi jeg ikke hadde noe annet å ha der, sier Synnøve Berstad.

Hun har ikke hørt om elever som har ønsket seg til Hartvig Nissen etter å ha sett Skam, men det har Herman Bleken.

– Jeg kjenner folk på andre ungdomsskoler som har søkt Nissen på grunn av serien.

– Jeg tror mange gjør det fordi de har lyst til å bli en del av Skam og den suksessen det har vært, tilføyer Elise Electra Evjen.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.