Dobbel diskriminering

- Jeg vil vise at vi finnes, sier homofile Ricardo Valenzuela fra Chile.

Lenin

Lenin er en av ti som portretteres i utstillingen 'Mennesker'

Foto: Caroline J. Roka

Han står bak utstillingen ”Mennesker”, som viser portrettbilder av ti mennesker som lever i Norge. Felles for dem alle er at de er homofile, lesbiske eller transseksuelle med minoritetsbakgrunn.

Beriker

- Bakgrunnen for utstillingen er å vise frem denne minoriteten som beriker dette landet med sine ressurser og engasjement, sier Valenzuela.

Et av portrettene er av Lenin Castellanos fra Venezuela.

- Jeg synes det er bra at de har begynt å støtte homofile innvandrere som bor i Norge, sier han. Om bildene er han noe usikker.

- Jeg synes det var kjempefint bilde av meg. Jeg har aldri vært glad i bilder av meg selv, så det er litt vanskelig å si noe om det, men det var fint, fastslår han.

Prosess

Ricardo Valenzuela forteller at utstillingen har vært en stor prosess for alle sammen.

- Det å være innvandrer eller utlending er en sak i seg selv, og så i tillegg er man homofil, lesbisk eller transseksuell, sier han.

- Jeg tror de skjønte selv at dette var en veldig verdifull måte å stå fram i offentligheten på.

Toleranse

Med bildene følger tekster, skrevet av Valenzuela. Han håper at bildene og tekstene vil gi tilskuerne noe å tenke på og at vil de møte seg selv på veien.

- For det er sånn, vi homofile er veldig fordomsfulle, og det er også samfunnet generelt. Alle mennesker har en kulturarv, tro og seksualitet, og veldig mange er blitt diskriminert. Det handler om å være mer tolerante mot hverandre.

Utstilling

Utstillingen vises på Oslo Kongressenter på Youngstorget fram til torsdag 28. juni. Da flyttes den enda lenger ut i det offentlige rom, nemlig Rådhusplassen.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games