NRK Meny
Normal

Dobbel diskriminering

- Jeg vil vise at vi finnes, sier homofile Ricardo Valenzuela fra Chile.

Lenin

Lenin er en av ti som portretteres i utstillingen 'Mennesker'

Foto: Caroline J. Roka

Han står bak utstillingen ”Mennesker”, som viser portrettbilder av ti mennesker som lever i Norge. Felles for dem alle er at de er homofile, lesbiske eller transseksuelle med minoritetsbakgrunn.

Beriker

- Bakgrunnen for utstillingen er å vise frem denne minoriteten som beriker dette landet med sine ressurser og engasjement, sier Valenzuela.

Et av portrettene er av Lenin Castellanos fra Venezuela.

- Jeg synes det er bra at de har begynt å støtte homofile innvandrere som bor i Norge, sier han. Om bildene er han noe usikker.

- Jeg synes det var kjempefint bilde av meg. Jeg har aldri vært glad i bilder av meg selv, så det er litt vanskelig å si noe om det, men det var fint, fastslår han.

Prosess

Ricardo Valenzuela forteller at utstillingen har vært en stor prosess for alle sammen.

- Det å være innvandrer eller utlending er en sak i seg selv, og så i tillegg er man homofil, lesbisk eller transseksuell, sier han.

- Jeg tror de skjønte selv at dette var en veldig verdifull måte å stå fram i offentligheten på.

Toleranse

Med bildene følger tekster, skrevet av Valenzuela. Han håper at bildene og tekstene vil gi tilskuerne noe å tenke på og at vil de møte seg selv på veien.

- For det er sånn, vi homofile er veldig fordomsfulle, og det er også samfunnet generelt. Alle mennesker har en kulturarv, tro og seksualitet, og veldig mange er blitt diskriminert. Det handler om å være mer tolerante mot hverandre.

Utstilling

Utstillingen vises på Oslo Kongressenter på Youngstorget fram til torsdag 28. juni. Da flyttes den enda lenger ut i det offentlige rom, nemlig Rådhusplassen.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP