Hopp til innhold

Dobbel diskriminering

- Jeg vil vise at vi finnes, sier homofile Ricardo Valenzuela fra Chile.

Lenin

Lenin er en av ti som portretteres i utstillingen 'Mennesker'

Foto: Caroline J. Roka

Han står bak utstillingen ”Mennesker”, som viser portrettbilder av ti mennesker som lever i Norge. Felles for dem alle er at de er homofile, lesbiske eller transseksuelle med minoritetsbakgrunn.

Beriker

- Bakgrunnen for utstillingen er å vise frem denne minoriteten som beriker dette landet med sine ressurser og engasjement, sier Valenzuela.

Et av portrettene er av Lenin Castellanos fra Venezuela.

- Jeg synes det er bra at de har begynt å støtte homofile innvandrere som bor i Norge, sier han. Om bildene er han noe usikker.

- Jeg synes det var kjempefint bilde av meg. Jeg har aldri vært glad i bilder av meg selv, så det er litt vanskelig å si noe om det, men det var fint, fastslår han.

Prosess

Ricardo Valenzuela forteller at utstillingen har vært en stor prosess for alle sammen.

- Det å være innvandrer eller utlending er en sak i seg selv, og så i tillegg er man homofil, lesbisk eller transseksuell, sier han.

- Jeg tror de skjønte selv at dette var en veldig verdifull måte å stå fram i offentligheten på.

Toleranse

Med bildene følger tekster, skrevet av Valenzuela. Han håper at bildene og tekstene vil gi tilskuerne noe å tenke på og at vil de møte seg selv på veien.

- For det er sånn, vi homofile er veldig fordomsfulle, og det er også samfunnet generelt. Alle mennesker har en kulturarv, tro og seksualitet, og veldig mange er blitt diskriminert. Det handler om å være mer tolerante mot hverandre.

Utstilling

Utstillingen vises på Oslo Kongressenter på Youngstorget fram til torsdag 28. juni. Da flyttes den enda lenger ut i det offentlige rom, nemlig Rådhusplassen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP