NRK Meny
Normal

Dobbel diskriminering

- Jeg vil vise at vi finnes, sier homofile Ricardo Valenzuela fra Chile.

Lenin

Lenin er en av ti som portretteres i utstillingen 'Mennesker'

Foto: Caroline J. Roka

Han står bak utstillingen ”Mennesker”, som viser portrettbilder av ti mennesker som lever i Norge. Felles for dem alle er at de er homofile, lesbiske eller transseksuelle med minoritetsbakgrunn.

Beriker

- Bakgrunnen for utstillingen er å vise frem denne minoriteten som beriker dette landet med sine ressurser og engasjement, sier Valenzuela.

Et av portrettene er av Lenin Castellanos fra Venezuela.

- Jeg synes det er bra at de har begynt å støtte homofile innvandrere som bor i Norge, sier han. Om bildene er han noe usikker.

- Jeg synes det var kjempefint bilde av meg. Jeg har aldri vært glad i bilder av meg selv, så det er litt vanskelig å si noe om det, men det var fint, fastslår han.

Prosess

Ricardo Valenzuela forteller at utstillingen har vært en stor prosess for alle sammen.

- Det å være innvandrer eller utlending er en sak i seg selv, og så i tillegg er man homofil, lesbisk eller transseksuell, sier han.

- Jeg tror de skjønte selv at dette var en veldig verdifull måte å stå fram i offentligheten på.

Toleranse

Med bildene følger tekster, skrevet av Valenzuela. Han håper at bildene og tekstene vil gi tilskuerne noe å tenke på og at vil de møte seg selv på veien.

- For det er sånn, vi homofile er veldig fordomsfulle, og det er også samfunnet generelt. Alle mennesker har en kulturarv, tro og seksualitet, og veldig mange er blitt diskriminert. Det handler om å være mer tolerante mot hverandre.

Utstilling

Utstillingen vises på Oslo Kongressenter på Youngstorget fram til torsdag 28. juni. Da flyttes den enda lenger ut i det offentlige rom, nemlig Rådhusplassen.

Kulturstrøm

  • Bergman-året i Cannes

    At det i år er 100 år siden Ingmar Bergman markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta klar i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman» (NTB).

    Ingmar Bergman
    Foto: - / AFP
  • Skeptisk til bok i butikk

    Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.