NRK Meny
Normal

DN-redaktør bekrefter å ha funnet flere plagiatsaker

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, bekrefter at de har funnet flere tilfeller av juks i saker skrevet av journalisten Daniel G. Butenshøn.

Amund Djuve

BEKREFTER FUNN: Sjefredaktør i Dagens Næringsliv bekrefter at de har funnet flere saker som inneholder juks. Hvor mange saker det er snakk om vil han ikke si, men sier de vil komme med informasjon når gjennomgangen er ferdig.

Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi er midt i en stor gjennomgåelse. Vi har funnet saker der vi enten mistenker, eller er sikre på at det er begått feil. Hvor mange saker det til slutt blir vil vi fortelle når vi er ferdige, skriver sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve i en e-post til NRK.

Dagens Næringsliv Klagemuren

PLAGIATSAK: Det var reportasjen «Klagemuren» som Daniel G. Butenschøn første ble tatt for plagiat. Dagens Næringsliv har i ettertid funnet flere artikler som inneholder juks.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

Bakgrunnen for gjennomgangen er reportasjen «Klagemuren» som stod på trykk i DN Magasinet lørdag 25. juli. Det viste seg i etterkant at en av journalistene, Daniel G. Butenschøn, hadde gjenbrukt stoff fra en fem år gammel artikkel i The New Yorker.

Dette var derimot ikke første gang han hadde jukset med sitater eller kilder i en sak. Dagens Næringsliv satte i etterkant av fem journalister til å gå gjennom sakene Butenschøn hadde skrevet i sin tid i avisen.

– Dette er et krevende arbeid. Det er fem personer i redaksjonen som gjennomgår hans produksjon hos oss. Vi sjekker både skriftlige og muntlige kilder, sier Djuve til Journalisten.

Til NRK skriver Djuve at dette arbeidet forhåpentligvis vil bli ferdig i løpet av august.

Journalisten skriver at DN i slutten av juli hadde funnet ti tilfeller av plagiatsaker.

Beklaget

Djuve la mandagen etter at «Klagemuren» var på trykk ut en melding på avisens hjemmeside der han beklaget hendelsen.

Butenschøn innrømte også at han hadde gjort en feil.

– Jeg har gjort en kjempestor feil, elendig bedømming og det vil jeg beklage på det sterkeste. Dette er ene og alene min feil og ikke den andre artikkelforfatterens. Jeg har virkelig driti meg ut. Jeg er sint på meg selv, og jeg er lei meg for hvordan dette reflekteres på DN, sa han til Journalisten.

Trakk seg fra verv

Butenschøn sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen for å ta over jobben som redaktør i Tinius Trust. Den valgte han å trekke seg fra.

– I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sa administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Journalisten den gang.

Butenschøn trakk seg også som nestleder i Stiftelsen for kritisk og undersøkende presse (SKUP).

Flere kulturnyheter