Hopp til innhold

DN-journalist bidro til Twitter-konto som hetset kilder og kolleger anonymt

Journalist Mina Ghabel Lunde i Dagens Næringsliv bidro til en anonym Twitter-konto hvor både intervjuobjekter og egne sjefer har fått gjennomgå. Nå har hun søkt om sluttpakke for å skrive roman.

Journalist Mina Ghabel Lunde i Dagens Næringsliv bidro til en anonym Twitter-konto hvor både intervjuobjekter og egne sjefer har fått gjennomgå.

BEKLAGER: DN-journalist Mina Ghabel Lunde.

– Det jeg synes er mest leit og som jeg helhjertet beklager, er at det har blitt sparket nedover – og det ganske hardt også – fra en konto jeg tross alt har vært medansvarlig for. Jeg har ikke stått bak noe av det som har stått om ferske journalister, og særlig en journalist som har fått gjennomgå, men jeg beklager at jeg ikke gjorde noe for å stoppe det. Det sier Mina Ghabel Lunde til NRK i kveld etter at hun har deltatt i NRKs Dagsnytt 18.

Medier24 publiserte onsdag morgen en sak om hvordan DN-journalisten Mina Ghabel Lunde, som tidligere har skrevet om landets mediebransje i avisens Etterbørs-redaksjon, anonymt skal ha bidratt til en Twitter-konto hvor både DNs sjefer, intervjuobjekter og konkurrenter ble kritisert.

På den anonyme twitter-kontoen @fruhjorth, som hadde rundt 800 følgere og nå er slettet, har det kommet en rekke friske uttalelser om norske medier.

Hva skjer med DN? Først kompisintervjuene til Alfa-Apollo. Og nå plagiat. Mon tro om redaktøren er like kjekk nå!

@fruhjorth

Det redaktøren sier om prosessene i DN, gjør hardt å se for seg hvordan @HerrApollo slapp til med sak etter sak.

@fruhjorth

Imponerende hvor raskt landets beste avismagasin har klart å bli det mest tvilsomme. Først Forsang-fadesen, og nå dette.

@fruhjorth

«Fruhjorth» kom blant annet med tydelige spark til DN-journalistene Daniel Butenschøn og Jonas Forsang.

Butenschøn plagierte en rekke saker mens han jobbet for DN, mens Jonas Forsang ble kritisert for å portrettintervjue «fotballfrue» Caroline Berg Eriksen over åtte sider uten å stille et eneste kritisk spørsmål, samtidig som han var god venn med bloggerens PR-rådgiver.

Ingen av de to journalistene jobber i Dagens Næringsliv lenger.

Påvirker tillit og troverdighet

Gard Lehne Borch Michalsen

TILLIT: At en journalist bruker Twitter anonymt til å kritisere kollegaer, konkurrenter og kilder, kan påvirke tilliten til avisen, mener Medier24-redaktør Gard Michalsen.

Nettstedet Medier24 gikk sammen med VG-kommentator Anders Giæver for å finne ut hvem som sto bak den anonyme kontoen.

De brukte flere metoder for å prøve å avsløre identiteten. Brukeren @fruhjorth hadde ved flere tilfeller delt meldinger fra lukkede Facebook-profiler. Gjennom en kartlegging av disses felles venner, kom Medier24 fram til 40 navn.

Som ledd i planen la Giæver ut en melding på Facebook som skulle være gjort usynlig for alle de 40 unntatt Lunde, som de mistenkte for å stå bak kontoen. Selv om statusoppdateringen ikke var synlig for de 39 andre «mistenkte», var teksten synlig for alle de andre vennene til Anders Giæver.

Kort tid senere dukket et skjermbilde av meldingen opp på @fruhjorth.

Gard L. Michalsen, redaktør i Medier24, har lenge lurt på hvem som sto bak den anonyme twitter-kontoen. Han har brukt et par uker på å finne ut hvem som tvitret på vegne av @fruhjorth.

– Dette er selvsagt ikke verdens største nyhet. Men for et medienettsted som Medier24 er det selvsagt interessant når en mediejournalist i Norges største næringslivsavis anonymt kritiserer og til tider hetser både kilder og egne kollegaer, sier Michalsen.

Medier24-redaktøren mener saken kan påvirke publikums og intervjuobjekters tillit til Dagens Næringsliv.

– Kontoen har vært brukt til å kritisere kilder og sjefer anonymt. Når en journalist jobber med å intervjue de samme personene som blir kritisert, kan det selvsagt påvirke kilden og leserens tillit til avisen. Og hvis man blir hengt ut av journalisten man er blitt intervjuet av, så er det både et presseetisk overtramp, uryddig – og ugreit overfor intervjuobjektet, sier redaktøren til NRK.

Mina Ghabel Lunde har hele tiden avvist at hun har kritisert kollegaer og sier hennes bidrag til kontoen har vært minimalt.

Jeg minner om at det ikke er jeg som har skrevet alle twittermeldingene på kontoen @fruhjorth. Veldig langt derifra. Og det har ikke vært slik at alt som det som er postet der er godkjent av alle.

Mina Ghabel Lunde på Facebook

Vil ikke si hvem de andre er

Ifølge Lunde er hun én av seks personer som har brukt kontoen.

– Jeg ble med blant annet fordi jeg synes at det er en del pressefolk som slipper litt for billig unna med pompøsiteter. Veldig ofte skriver erfarne og kjente journalister og kommentatorer om store hendelser med utgangspunkt i hvordan hendelsen påvirket ham. Det syntes jeg er komisk og det hadde jeg lyst til å påpeke, og gjøre litt narr av, sier hun til NRK.

– Hadde jeg fortalt det så hadde jeg gjort det enklere for meg selv overfor mine sjefer blant annet og pulverisert ansvaret for dette, hva vi nå skal si at det er. Men jeg tar heller den ripen i lakken det måtte gi meg å ikke bli trodd på at jeg ikke står alene bak denne kontoen, enn den ripen jeg ville fått som menneske etter å ha angitt personer jeg har gitt et løfte til, sier Lunde til NRK.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, sier at Lunde ikke har ønsket å oppgi hvem som er de fem andre personene bak kontoen.

– Hun har sagt at hennes bidrag har vært beskjedent, og hun har ikke skrevet om kolleger og kilder. For øvrig er vel ikke en slik sak positivt for omdømmet. Ledelsen har hatt ett møte med Lunde, og tema var å få klarhet i hva som har skjedd.

– Vi forhold oss til det hun har fortalt oss. Hennes arbeidsforhold har ikke vært et tema, sier sjefredaktøren til NRK.

Skriver roman

Lunde sier til NRK at hun søkte om sluttpakke før det ble avslørt hvem som sto bak twitterkontoen. Hun skriver på en roman, men ønsker ikke avsløre noe av innholdet.

Til orientering: Mina Ghabel Lunde har jobbet i DN siden 2013. Før dette jobbet journalisten en periode i NRK.

Her er noen av twittermeldingene fra den omtalte kontoen:

@fruhjorth på Twitter
Foto: Twitter
Twitter-diskusjon mellom Mina Ghabel Lunde og @fruhjorth
Foto: Twitter / Skjermbilde

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober